Коментар на Хенрик Бьоме: Германия в деня след решението на

...
Коментар на Хенрик Бьоме: Германия в деня след решението на
Коментари Харесай

Забраните за дизела няма да решат проблема

Коментар на Хенрик Бьоме:

Германия в деня след решението на Административния съд в Лайпциг за дизела: колони от коли в студа пълзят в утринните часове из натоварените улици, пробвайки се да стигнат от точка А до точка Б. По радиото върви информация за нормалните тапи. Както нормално, в тези часове на деня претъпкани са и транспортните средства на градския и междуградския превоз - влакове, рейсове, трамваи.

Забрани за придвижване към момента няма. Никъде. А хората бяха останали с усещането, че бързо ще бъдат наложени някакви ограничавания. Особено след медийната стихия, разразила се в страната ден по-рано. Припомням някои от заглавията: "Забраняват дизеловите коли ", "Това е краят на дизела ", "Милиони притежатели на дизелови коли ще бъдат ощетени ". Засега единствено един град разгласи, че още от април тази година ще наложи частична възбрана за по-стари дизелови коли, които ще важат за две улици в града - става дума за Хамбург.

Рядко се е случвало толкоз доста германци да чакат с интерес решението на едно съдилище. И рядко преди сме виждали от това решение по този начин да се вълнува цялата нация. И по какъв начин да бъде другояче, откакто германците са автомобилна нация! И това няма да се промени и в бъдеще. Ясно е и това, че политиците и автомобилните концерни, сред които от десетилетия насам има построена топла връзка, не могат да пренебрегват настоящия дневен ред. Именно тази неприлична връзка ги докара до тази неуместна обстановка.

А след това и цигарите, скарата, фойерверките?

От известно време насам ставаме очевидци на нещо извънредно: една организация на име Deutsche Umwelthilfe (DUH) с по-малко от 300 членове, само че със 100 щатни чиновници, сполучливо се опълчва на политиката. Разбираемо е, че техният лидер Юрген Реш дефинира решението на съдиите от Лайпциг като "голям ден за чистотата на въздуха в Германия ".

Ще бъде забавно да научим каква ще е идната цел на господин Реш и неговите хора. Дали в този момент ще тръгнат да нападат и други обичани занимания на германците, като това да палят грила на двора, да пускат ракети на Нова година, да пушат цигари и така нататък? Всички тези действия ще създават след 2020 година повече фини прахови частици, в сравнение с целият транспортен бранш, както твърди Федералната екологична работа. Или може би след дизела на мушка ще бъде взет напълно и моторът с вътрешно горене?

Ако немските водачи в този момент се откажат от дизела, за което към този момент приказват данните за продажбите, включително на колите втора ръка, те няма да се насочат към скъпите хибридни или електрически коли, а ще ги заменят с по-евтини бензинови коли. Това обаче ще усили стойностите на изхвърляния в атмосферата въглероден двуокис, който също е нездравословен за климата. Така бързо ще стигнем до въпроса: какъв брой самостоятелна подвижност изобщо желаеме и можем да си позволим?

Красивата концепция на немското държавно управление за "безплатен градски превоз " устоя няма и две седмици. Тя имаше за цел да успокои Брюксел и да предотврати завеждането от Европейска комисия на наказателна процедура против Германия. Така или другояче това нямаше да помогне доста - към този момент знаем, че възбраните за придвижване са възможни. Възможно е атомобилните концерни да бъдат принудени да преоборудват дизеловите коли. Това ще коства милиарди евро, които обаче е по-добре да бъдат вложени в технологии на бъдещето, а не в технологии на предишното. А и дали преоборудването въобще ще направи въздуха по-чист - това ще си проличи най-после. Всъщност, по закон автомобилните компании не са длъжни да поемат разноските за това, защото техните дизелови коли от нормата Евро-5 дават отговор на изискванията за регистрация. А те не могат да бдат променяни след това.

Всъщност скоро ще стане ясно, че и осъвременените дизелови коли изхвърлят доста токсини във въздуха. Затова за какво още занапред да не се намерения за нещо друго, да вземем за пример за отпадане на данъчните преимущества за дизеловите коли? Или за повишаването на карането на автомобил като цяло, с цел да намалее придвижването в градовете? За това обаче ще трябват нови, по-добри концепции за публичния превоз. Това е изцяло изпълнимо, само че също ще отнеме доста време и ще коства доста пари.

Всеки би трябвало да може да избира самичък

И въпреки всичко, на фона на всичко това не трябва да забравяме следното: през последните 30 години нездравословните азотни излъчвания, дължащи се на автомобилното придвижване, са намалели с цели 70 %. Така че възбраните за придвижване би трябвало да са последната крачка. И нека в този момент не стартират да ни заповядват по какъв начин да се придвижваме. Това дали да прекарваме часове в автомобила си в някое запушване или пък да се блъскаме в препълнените рейсове и влакове би трябвало да е въпрос на персонален избор. Всеки би трябвало да може да избира самичък.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР