Коментар на „Блиц.бг“След шест месеца в Министерство на правосъдието, Надежда

...
Коментар на „Блиц.бг“След шест месеца в Министерство на правосъдието, Надежда
Коментари Харесай

„БЛИЦ“: Правосъдният министър заплашва съдия, докато дава отчет пред „БОЕЦ“

Коментар на „ Блиц.бг “

След шест месеца в Министерство на правораздаването, Надежда Йорданова очевидно още не може да разбере какви са отговорностите ѝ като министър. Вместо да търси по какъв начин да обезпечи разговор и единодушие сред обособените управляващи, Йорданова продължава да се изживява като лобист на подсъдими и обвинени олигарси, като не пропуща да нападна магистратите. И, в случай че до през вчерашния ден обект на офанзивите ѝ бяха главно представители на държавното обвиняване и персонално основният прокурор, то самозабравилата се министърка на правораздаването към този момент е почнала да си разрешава да атакува и съдии.

Във вторник, тогавашният шеф на кабинета на друга „ издънка “ в правосъдното министерство – провалилия се като министър Христо Иванов, отворила вратите на заседателната зала във ведомството си за… Гошо от „ БОЕЦ “. Цял час Надежда Йорданова се изяснява на наместника на Цветан Василев. Фактът, че пионката на банкера-беглец – Георги Георгиев е мечтан посетител в правосъдното министерство, самичък по себе си демонстрира тежките зависимости на представителите на изпълнителната власт от олигархичното задкулисие.

Абсурдното в тази ситуация е, че като министър на правораздаването, Надежда Йорданова си разрешава да разяснява висящото наказателно дело за банкрута на пирамидата КТБ, с главен обвиняем Цветан Василев.

Само поради това във всяка правова страна, спазваща правилото за „ господство на правото “, още през днешния ден Йорданова трябваше да е подала оставката си. Да приемеш в кабинета си в правосъдното ведомство тонколоната на един обвиняем за банкрута на най-голямата финансова пирамида у нас не е просто демонстрация на неприятен усет или политическа отпадналост, това е проява на надменност и главозамайване.

В разговора с „ уличния войник “ Гошо от Видин, Йорданова позволява нещо немислимо за демократично общество. Правосъдният министър загатва, че готви искане за дисциплинарно произвеждане против български арбитър, който си е разрешил да подлага на критика лобистката корекция, която Четворната коалиция прокара през Народното събрание, а точно – очистване на органите на спецправосъдието в услуга на подсъдими и обвинени спонсори на властта.

Надежда Йорданова изяснява на Георги Георгиев, че в Министерство на правосъдието изследват опцията да желаят наказване против съдията от Специализирания углавен съд Вилислава Ангелова, която преди три месеца при дебатите в Народното събрание предизвести, че, в случай че страната изхвърли спецмагистратите на улицата, то проведената престъпност няма да се поколебае да ги приюти.

Така арбитър Ангелова сложи най-точната диагноза на „ болестта “ на правосъдната власт у нас – намесата на политиците, които към този момент си разрешават и да заплашват магистратите. Всъщност, думите на арбитър Вилислава Ангелова, която просто опита да отбрани достойнството на институцията и сътрудниците си от репресиите на властта, действително се оказаха и обяснението на същинската причина за закриването на профилираните органи – услуга към олигарсите, които издигнаха на власт на Четворната коалиция.

А дали правосъдната министърка е наясно, че нито тя, нито поръчковите протестъри, нито който и да е било различен представител на властта имат правото да преследват магистрати за изложение на мнение и че това граничи с фашизъм!? Не, Надежда Йорданова няма по какъв начин да обещае на прислужникът на Цветан Василев, че ще се саморазправи с неуместни магистрати, които се опълчват на желанията за личностното и професионалното им смачкване. И да – дейностите на Йорданова съставляват директно нарушение на върховенството на правото и могат да се преглеждат като непозволен напън над независимостта на съда.

Защо обаче зам.-правосъдният министър и някогашен арбитър, сътрудник на Ангелова – Емил Дечев, който в този момент е част от екипа на Йорданова, мълчи за мненията й по време на злощастната среща с Гошо от „ БОЕЦ “. Как ще гледа на следващия ден Дечев сътрудниците си от съда, когато вече
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР