Комбинирани данни от СЗО и официалния сайт за следене на

...
Комбинирани данни от СЗО и официалния сайт за следене на
Коментари Харесай

Кривата на заболеваемостта у нас се раздвижи и показа премина ли България през пика ГРАФИКИ

Комбинирани данни от СЗО и формалния уебсайт за следене на развиването на ковид в международен мащаб worldometers сочат, че България се намира в пика на епидемията, написа "Флагман ".

Още през октомври математическите модели предсказваха, че най-вече нови случаи и жертви на пандемията ще има в края на декември. От графиките ясно се вижда, че даже на логаритмична и кумулативна база кривата на инфектираните е почнала да спада.

Смъртните случаи на дневна база пък от близо 10 дни се резервират на едно равнище, което въпреки на пръв погледа не звучи като добра вест, в действителност е такава, когато се вземе под поради фактът, че болестта COVID-19 има 7 до 14-дневен инкубационен интервал.

Видно от статистиката спадът на новите случаи е почнал още в края на ноември, няколко дни преди да бъдат въведени новите противоепидемични ограничения, които трябваше да важат до през вчерашния ден и за които е противоречиво да се каже дали се съблюдават или не (с изключение на затворените заведения). От 1 до 12 декември броят им е съвсем идентичен всеки ден, след което от 13 до в този момент се следи внезапен спад – както в дневните данни, по този начин и в седмичните.


На седемдневна база спадът е фрапантен, достигнали сме равнищата от края на октомври-началото на ноември
Така, съгласно данните на СЗО, спадът в броя на новите случаи сред седмиците 7-13 декември и 14-20 декември е над 32%. Това сигурно обаче не е гаранция, че пандемията е отминала, макар че новините са доста обещаващи, предизвестяват специалисти.


Показанията на горната графика са красноречиви - за една седмица има спад от над 32% в броя на новите случаи дневно
Подобна към днешна дата е и картината с умрелите на дневна и седмична база, където също се следи равномерен, само че забележим спад. По данни на СЗО в седмицата 14-20.12 са умряли общо 925 души или приблизително по 130 дневно.

Към тази седмица картината е друга – СЗО регистрира, че в седмицата, почнала на 21.12 досега са регистрирани едвам 58 жертви на ковид.

Ако вземем поради, че е допустимо да има закъснение в декларирането на данните от 24 часа – това още веднъж значи, че предстоящият броят на смъртните случаи на дневна база е с близо 50% по-нисък тази седмица, по отношение на следеният предходната.


Броят на смъртните случаи дневно е в така наречен "плато " - подравнен. Това не е неприятна вест и е предстоящо разследване от дългия инкубационен интервал на болестта
Данните на worldometers също чертаят оптимистичен път. Според тях даже броят на дейните случаи претърпява ежедневни спадове започвайки от 5 декември до момента. На тази дата в действителност е бил и пикът в броя им, когато те са достигнали до 95 442.

17 дни по-късно броят им към този момент е понижен до 83 041, като изключително усещане прави фактът, че 17 дни преди 5 декември техният брой също е бил към 75 000. Това на процедура значи, че кривата на заболеваемостта отпреди 3 седмици е била толкоз стръмна, колкото е в този момент стръмна кривата на оздравяващите.


Активните случаи бележат фрапантен спад през последните 14-15 дни, което е обнадеждаващо за развоя на епидемията у нас
Добра вест е и че цялостната крива, показваща кумулативно заболеваемостта към този момент не следва геометрична градация, а се е изравнила и следва линеарна графика.

Дори и най-песимистичните прогнози на worldometers пък, които са построени въз основата на комплицирани компютърни модели и в историята на пандемията съвсем постоянно са били доста близо до истината, сочат, че даже и при безусловно преустановяване на изключителните ограничения срещу вируса кривата ще продължи да спада надолу от ден на ден и повече и до 1 април 2021 година би трябвало в страната ни броят на смъртните случаи от ковид на дневна база да намалее фрапантно
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР