Комбинацията на два типа ваксини – векторна и РНК –

...
Комбинацията на два типа ваксини – векторна и РНК –
Коментари Харесай

Имунолози: Само по изключение да се комбинират два типа ваксини


Комбинацията на два вида ваксини – векторна и РНК – е много опасен ход. За това предизвести имунологът доцент доктор Снежина Михайлова – Кандиларова, член на Експертния съвет по клинична имунология. Пред БиТиВи тя изясни, че се позволява комбинирането на два вида ваксини при хора, които биха се отказали от „ АстраЗенека “, само че това е единствено, тъй като имунизацията е непринуден акт. Макар и да не са приключени клиничните изследвания, има възторг, че би могло да сработи тази система, добави специалистът, уточнявайки, че в действителност няма изследвания в тази посока.

Кандиларова посочи, че съветската ваксина „ Спутник V “ употребява сходен метод за образуване на имунитет – с два разнообразни вирусни вектора.

Всичките ваксини досега, които са създадени и са в приложимост, имат висока ваксинална отбрана. Въпреки това Кандиларова сподели, че тя персонално би предложила на пациентите си да завършат имунизацията си с имунизацията, с която са почнали. Само по изключение би трябвало да се пристъпи към избор на втори препарат, прецизира тя.

Относно другите рекомендации на здравното министерство – след преболедуване да се изчакат три месеца за слагане на ваксина, а след боледуване сред двете дози – шест месеца, Михайлова сподели, че всичко идва от имунологична позиция.

Още е противоречив въпросът кой вид имунитет е по-устойчив. Все повече се приказва, че имунизацията би могла да обезпечи по-пластичен имунен отговор. В една следена среда, каквато е имунизацията, имунният отговор може да има по-висок капацитет и резултатност, и да е еластичен, сподели още Михайлова.

Д-р Илко Гетов, представителят на България в ЕМА, също е сктептичен във връзка с комбинацията на векторна и РНК ваксина.

На този стадий няма научни данни за безспорната сигурност и построяването на ваксинална резултатност при комбинирането на векторна с РНК ваксина. Лично аз съм малко песимистичен и по-скоро обезпокоен за съчетание на тези ваксини, сподели той.

Представителят на България в ЕМА изясни, че по първични данни ваксинираните с имунизацията на „ АстраЗенека “ са от 4 до 7 пъти по-защитени от неимунизираните, а във връзка с нежеланите тромбози, те са минимум вероятни при възрастовата група от 70 до 79 година

Проф. Гетов посочи, че може би множеството случаи на нежелани реакции при дами, са свързани с хормоналния баланс и настъпването на месечната неразположеност.

Векторната ваксина е малко по-агресивна, тя кара организма леко да прекара, само че да не се разболее, с цел да сътвори имунитет, добави той.

Професорът изясни, че „ Янсен “ и „ Ваксзеврия “ се създават по един и същи метод, тъй като системата за лекарствена сигурност регистрира сходни нежелани реакции при тези ваксини.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР