Командирът на мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР Анджело

...
Командирът на мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР Анджело
Коментари Харесай

Командирът на мисията на НАТО в Косово: Избегнахме масово кръвопролитие

Командирът на мироопазващата задача на НАТО в Косово КейФОР Анджело Микеле Ристуча сподели пред АНСА, че с помощта на професионализма на представителите на задачата на 29 май е избегнато всеобщо клане в Северно Косово, съобщи Бета. Ристуча добави, че са съумели да спасят 15 косовски служители на реда, повлечени от протестиращата навалица.

“Причината обстановката да не ескалира е фактът, че бяхме доста добре готови. Нашите бойци действаха доста професионално. (…) Спасихме 15 косовски служители на реда, предотвратихме конфликт сред двете страни, другояче щеше да се наложи да се оправяме с още един проблем ”, сподели Ристуча.

На 29 май се стигна до конфликти сред протестиращи косовски сърби, полиция и военни от КейФОР. Тогава пострадаха към 30 бойци от КейФОР и към 50 косовски сърби. Повод за митингите беше встъпването в служба на косовските албански кметове в общините в Северно Косово с най-вече сръбско население, където през април бяха извършени локални избори, бойкотирани от сърбите.

Ристуча изрази очакване КейФОР да усили наличието си в Косово.

“Тези дни е умерено на пръв взор, само че остава доста несигурно. Последният път, когато имаше сходни произшествия, беше през 2004 година В предишното бяха реализирани доста положителни резултати, а фактът, че броят на бойците на КейФОР бе фрапантно понижен от 1999 година до 2023 година ясно приказва, че са реализирани огромни резултати ”, изясни Ристуча.

Според него единственият метод да се реализира деескалация сега е по политически път.

“Единственият път е политическо решение, което е учредено на волята на двете страни за нормализация на обстановката, само че на първо място за понижаване на напрежението ”, акцентира командирът на КейФОР.

По думите му, 99 % от хората в Косово желаят да живеят в мир и е в интерес и на двете страни да се позволи актуалната обстановка.

Косовските сърби, както и формален Белград, не признават оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово. Сърбите в Звечан, Лепосавич и Зубин поток в Северно Косово стачкуват всеки ден от 26 май насам пред постройките на общините.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР