Колумбийската певица Шакира се призна за виновна в укриване на

...
Колумбийската певица Шакира се призна за виновна в укриване на
Коментари Харесай

Шакира се призна за виновна в укриване на данъци

Колумбийската певица Шакира се призна за отговорна в укриване на налози пред съд в Барселона и се съгласи да заплати санкция от над 7 млн. евро.

Разследването против изпълнителката, чието цялостно име е Шакира Исабел Мебарак Рипол, стартира през 2018 година Прокуратурата разгласи, че певицата не е внесла в испанската хазна налози на стойност към 14,5 милиона евро сред 2012 година и 2014 година - интервал, в който е обитавала в Испания през по-голяма част от времето поради връзката си със бранителя на футболен клуб " Барселона " Жерар Пике.

Местното законодателство задължава лица, намиращи се на територията на страната повече от 183 дни в границите на една година, да заплащат налози, в това число и за приходи, получени в чужбина.

Шакира съжителстваше с Пике от 2011 година, въпреки че съгласно нейните изказвания се е открила трайно в Испания четири години по-късно и от 2015 година съзнателно се е записала. Преди това данъчно е била вписана на Бахамските острови. Точно там певицата твърди, че е живяла по времето, за което данъчните в Каталуния изискват данъците. Според нея в посочения интервал визитите ѝ в Испания били " спорадични ".

Досега тя отхвърляше да признае виновност по тези обвинявания, само че беше " изцяло уверена в своята непорочност " и настояваше, че е внесла в испанската хазна всичките си отговорности. Шакира имаше опция да подписа съглашение през лятото на 2022 година, само че тя не одобри и по този начин се стигна до насрочването на правосъдния развой, който през вчерашния ден завърши.

Защитата на певицата разгласи, че колумбийката се е съгласила на съглашението поради синовете си - Милан (10 г.) и Саша (8 г.). Според сделката Шакира се признава за отговорна в укриване на налози в размер на 14,5 млн. евро, като заплаща половината от тях като санкция, както и още 432 000 евро, с цел да отърве три години отнемане от независимост - ефикасното наказване, което получи макар поисканите от прокуратурата осем години и два месеца затвор.

Певицата одобри договорката, защото не желае детайлности от персоналния ѝ живот да бъдат обществено оповестени по време на разпитите на над 100 предстоящи очевидци, както и да сведе до най-малко риска от отнемане от независимост " Трябва да предпочитам борбите си и най-важната в този момент е да направя всичко, с цел да могат децата ми да живеят пълноценно и да се съсредоточа върху това, което е в действителност значимо: да ги видя по какъв начин порастват и да извозвам време с тях, без да ги подлагам на тъгата да виждат майка си в углавен развой ", сподели тя в публикувано изказване.

Споразумението по делото обаче не поставя завършек на проблемите на колумбийката с испанското законодателство. Данъчните управляващи в Испания проверяват певицата, че през 2018 година посредством офшорни компании е укрила над 6 млн. евро. Проверката е в ход от юли т.г.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР