Колоритният бивши футболист на Ботев (Пловдив) Емануеле Морини разказа за

...
Колоритният бивши футболист на Ботев (Пловдив) Емануеле Морини разказа за
Коментари Харесай

Италианец разказа култова история как е отпразнувал победния си гол в Дербито на Пловдив

Колоритният някогашни футболист на Ботев (Пловдив) Емануеле Морини описа за Sportal.bg любопитни истории от интервала, в който игра с екипа на " канарчетата ". През 2009 година неговият гол, в 86-ата минута против Локомотив (Пловдив), беше съдбоносен за триумфа на " жълто-черните " с 1:0 на " Колежа ". Тогава италианецът донесе първи триумф за Ботев в Дербито след повече от три години. Победата пристигна в интервала, в който клубът бе във финансов колапс, а бултрасите вършиха опити да смъкват тогавашния президент Димитър Христолов. Морини е един от многото италиански футболисти, които идват в тима, откакто " канарчетата " са напуснати от своите играчи поради неизплатени заплати.

С какво се занимаваш сега?
- Работя за Алджида и станах треньор по футбол.

Каква е обстановката в Италия поради COVID-19?
- В момента в Ломбардия ситуацията е доста неприятно. За благополучие, в Рим вирусът не е толкоз публикуван, само че всички сме принудени да стоим по домовете си.

Как пристигна в България? Какво те накара да предприемеш тази стъпка?
- Дойдох в България, тъй като Енрико Пичони ми беше приказвал единствено хубави неща за Ботев.

Знаеше ли, че бъдещият ти тим има съществени финансови проблеми?
- Не, не знаех, че клубът има такива проблеми.

Имаше ли контакт с някогашния притежател на Ботев (Пловдив) Димитър Христолов?
- Никога не имал досег до Христолов. Видях го единствено един път – когато пристигнах в Ботев.

През 2009 година записа името си в историята на пловдивското дерби с победния гол против Локомотив, който означи на " Колежа ". Какво помниш от оня миг?
- Спомням си доста добре този гол. Никога няма да го не помни. Топката пристигна в мен, само че преди да я отиграя, слънцето блесна в очите ми. Ритнах мощно, без да мисля доста. Видях, че топката влиза във вратата. Спомням си, че се затичах към тифозите на Ботев. Емоцията беше страхотна.

В края на мача избухна пердах сред играчите на двата отбора. Как се разви обстановката?
- След дербито всички започнаха да се карат между тях. Аз отидох да чествам с почитателите, а по-късно влязох в съблекалнята.

Вярно ли е, че си отказал оферта от Левски и си предпочел да се върнеш в Италия?
- Да! Отказах на Левски и ЦСКА, тъй като сътрудникът ми искаше да се върнем в Италия и да мина във Фоджа.

Как Енрико Пичони успяваше да ви стимулира да играете? Финансовата обстановка беше тежка, а бултрасите не бяха в положителни връзки с Христолов?
- Не приключихме шампионата. Играхме за Ботев, без да получаваме пари до месец декември. След коледните празници не се върнахме в България.

Успя ли да научиш нещо на български език? Помниш ли някоя дума?
- Да, понаучих малко български. Чувствах се добре в България. Българите сте доста отзивчиви и положителни. Спомням си изразите – " Как си? " и " Само Ботев ".

Спомняш ли си някоя занимателна история от престоя си в Пловдив, която няма да забравиш в никакъв случай?
- След дербито с Локомотив поканиха целия тим в пловдивска дискотека. Направиха си смешка с мен. Вкараха ме в една клетка с две девойки. Започнаха да ме снимат с тях, а цялата вечер беше доста занимателна. Искам да поздравя всички почитатели на Ботев и да им кажа, че в никакъв случай няма да ги не помни.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР