Колониалната история на Европа е оставила своя отпечатък върху природата

...
Колониалната история на Европа е оставила своя отпечатък върху природата
Коментари Харесай

Колонизацията е оставила отпечатък върху биоразнообразието

Колониалната история на Европа е оставила своя отпечатък върху природата по света, съобщи Агенция Франс Прес, като цитира данни от ново изследване.

Изследването разкрива по-голямо подобие при непознати растителни типове в някогашни колонизирани региони, в сравнение с в такива, които не са били.

Следи от тази " биологична инвазия " могат да бъдат открити и през днешния ден в елементи на някогашни колонии на Португалия, Испания, Нидерландия и Англия, сочат данни от изследването, оповестено в изданието " Нейчър еколъджи енд евълушън ".

" Всички тези елементи имат по-хомогенна флора от други места, които не са били част от колониална империя, само че пък се намират в еднакъв район ", ​​обяснява пред Агенция Франс Прес Гийом Латомб, биолог в университета на Единбург, водещ създател на проучването.

Изследователи, ръководени от Бернд Ленцнер от катедрата по ботаника и проучване на биоразнообразието във Виенския университет, са съставили база данни от съвсем 1200 района по света, в това число близо 800, ситуирани на територии на някогашни империи.

След това я сплотяват с базата данни GloNAF, в която към днешна дата са включени повече от 13 000 непознати растения, само че натурализирани в разнообразни райони на света. Те пресмятат показател на многообразие Zeta, който мери по-голямото или по-малкото подобие във флората на няколко района.

Заключението на учените е, че най-важните фактори една империя да остави отпечатък върху няколко територии са продължителността на колонизация и нейното икономическо или стратегическо значение.

Това в огромна степен важи за Испанската и Британската империи, само че по разнообразни аргументи, написа Българска телеграфна агенция. Испанската империя, от 15-и до 20-и век, " просъществува доста дълго време и в релативно компактна област " в Латинска Америка, отбелязва Латомб. Това е благоприятствало „ огромен продан сред тези райони и е направила допустимо разпространяването на сходни типове там “.

Британската империя, образувана по-късно, през 17-и век, се простира по целия свят, само че " във време на софтуерно развиване и увеличена търговия ". Параходите доста способстват за обмена на растителни типове сред колониите, както и изобретената от английския откривател Натаниел Уорд специфична огромна стъкленица, наричана и терариум, за превозване. 

Според изследването глобализацията ще усили обмена на непознати растителни типове и неговите хомогенизиращи резултати " ще бъдат забележими в далечното бъдеще ", отбелязва Агенция Франс Прес.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР