Колоездачите да имат статут на трамвай или иначе казано, да

...
Колоездачите да имат статут на трамвай или иначе казано, да
Коментари Харесай

Предложение: Дават на колоездачите да имат предимство навсякъде

Колоездачите да имат статут на трамвай или другояче казано, да имат преимущество на всички места по пътищата. Останалите участници в придвижването, даже и пешеходците, ще би трябвало да ги пропущат по велоалеите, на кръстовищата и даже на тротоарите, в случай че няма обозначена зона за каране на колело.
Ако площите обаче са избрани единствено и само за пешеходци, съгласно настоящия сега закон те няма да имат право да се движат там. Предлаганите правила обаче ще могат да ги облагодетелстват и те да се движат на всички места с цялостно преимущество, написа през днешния ден Монитор.
Това са част от промени, които сега се разискват в работната група от Министерството на превоза и Министерството на вътрешните работи и Министерството на районното развиване, която разделя на три елементи в този момент настоящия и променян над 100 пъти Закон за придвижване по пътищата. Предложенията ще бъдат импортирани до дни за разискване, само че не се знае каква част от тях ще минат.
Колоездачите са извънредно недисциплинирани. Те не съблюдават никакви закони. Само една дребна част от тях го вършат. Даването на повече права, ще ги направи още по-невнимателни “, считат представители от Пътна полиция, които са безапелационни, че ще се опълчват на готвените промени, стигне ли са на разискване в парламентарна комисия.
Въпреки многото нарушавания, които вършат, колоездачите, които са санкционирани годишно в столицата са едвам към 200 и то когато са станали причина за някакво пътно-транспортно произшествие. Последната солена санкция е за фен на велосипеда, който през май месец тази година прегази дете в Южния парк. Той му счупи крайници и го влачи десетки метри. Младият мъж беше задържан, а против него беше заведено дело. Според осведомени той е глобен с към 1000 лв., само че от съда, а не от органите на Пътна полиция.
Единствените санкции, които катаджиите могат да постановат, са за липса на жилетка – 10 лв., за каране без светлини и светлоотразители – 50 лв..
Новите промени обаче плануват въртенето на педали без жилетка да скочи на 30 лв..
По-сериозни наказания се плануват и за минаването на червен светофар. Според членове на работната група наказването за карането на неразрешен сигнал или прекосяването на знак „ Стоп “, без да се спре, би трябвало да коства на лидера на автомобила цели две години без брошура както и санкция от 1000 до 2000 лв.. Причината за предлагането на крутите ограничения е, че прекосяването на червен сигнал е еднакво на опит за ликвидиране и може да коства нечий човешки живот, изключително в случай че кръстовището е по-натоварено и по-високоскоростно.
Друга концепция на членовете на работната група е премахването на левия завой. Смята се, че доста катастрофи стават точно, когато водачите са без преимущество, само че вземат решение да завият. За да се отстрани тази алтернатива обаче, е належащо освен закона да се промени, само че и цялата инфраструктура, което съгласно скептиците, участващи в разискванията, граничи с лудостта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР