Колкото повече, толкова повече не е най-известната фраза на любимото

...
Колкото повече, толкова повече не е най-известната фраза на любимото
Коментари Харесай

Мечо Пух за първи път празнува самотен. 10 мита

" Колкото повече, толкоз повече " не е най-известната фраза на обичаното мече Връстник е на кралица Елизабет II, която го обожаваше. Само в Китай е недолюбван
Обичате Мечо Пух, нали? Всички го обичат, тъй като той в действителност е огромна работа – приветлив, проницателен, от време на време леко слабоумен, само че постоянно доста обаятелен и благ. Денят му е 14 октомври 1926 година, когато се разгласява за първи път книгата на А. Милн за незабравимите завършения на Мечето и неговите другари от Голямата гора. 4 години ни разделят от вековния празник, само че международната славата на Пух не е подвластна на времето, а митовете за героите в книгата и нейния създател не стопират да вълнуват поредност от генерации. Книгата е преведена на съвсем всички езици по света, в това число на латински и есперанто. През 1996 година WaterStone’s – водеща издателска компания в Англия, слага книгата на 17-то място измежду стоте най-четени книги на ХХ век.     


-->
Кристофър Робин е най-известното дете от 20-ти век. Но дали е благополучен? Сблъсква се с цялата популярност без да е подготвен за нея. Цялото внимание стартира да пречи на момчето. Фотографи го снимали, публицисти го интервюирали. За него станало невероятно да живее отвън фокуса на обективите. В учебно заведение го подигравали и той напуснал образование, с цел да се запише в армията, когато избухва Втората международна война. После не съумява да си откри работа. Твърди, че татко му е откраднал живота, скарват се, след това се дами за първата си братовчедка. Дъщеря му Клеър е с церебрална парализа.



Бащата на Кристофър също тежко претърпява творбата си. След нея той се пробва да се върне към остарелия си жанр - сатирата, само че рецензията е безпощадна. Той се усамотява без да се интересува от приходите. Синът му  пък основава книжарницата „ Харбър “, която се трансформира в сполучливо начинание, само че той отхвърля да продава Мечо Пух и да приема възнаграждения от продажбите й.



Всеизвестно е, че за първия си рожден ден (през 1921 година) синът на писателя - Кристофър, получава подарък плюшено мече, наречено Едуард, което става основен облик в книгата. Истинското мече Уини от лондонската зоологическа градина обаче е повода за появяването на известния воин Мечо Пух. Семейството се среща с мечето по време на разходка в зоопарка в Лондон. Кристофър се привързва извънредно доста и стартира да посещава всеки ден мечето, дори да влиза в клетката му. После сменя името на играчката си с " Winnie – Winnie the pooh " и по този начин се появило името на общоизвестния през днешния ден Мечо Пух. Всъщност името Пух идва от звука, който мечето издавало, с цел да пъди мухите от носа си, до момента в който висяло повече от седмица на ръцете си по време на едно от приключенията си.

Ловец, хванал в Канада Уини, е общоизвестната версия за появяването на международната сцена на най-известното мече. Това обаче не е тъкмо по този начин. Уини стана международен воин с помощта на Хари Коулбърн, който като ветеринарен доктор пътувал към боен подготвителен лагер до Квебек. Когато влакът спрял до Уайт Ривър, Онтарио, Хари слязъл да се поразтъпче и забелязал мъж с мече, вързано за оградата. Той платил на ловеца 20 $ (180 днешни британски паунда), качил се с животното във влака и по пътя го кръстил Уини, тъй като то било женско мече. Не приличало на жълтото мече - не било пухкава, хранели го не с мед, а с дребни бутилки кондензирано мляко. Войниците го взели на кораба за Англия като амулет, само че като тръгнал към фронта, Хари го закарал в зоологическата градина. След войната схванал, че е локална атракция и го оставил там вечно.

Авторът на най-известната детска брошура не е имал концепция, че ще става публицист. Бил е ослепителен математик още в учебно заведение, одобряват го Кеймбридж, където е бил първенец. Но точните науки престават да го интересуват още до момента в който следва. Съсредоточава се върху писането като натъртва на разкази и стихове. Когато получава тапия през 1903 година, към този момент е безапелационен - стартира да прави писателска кариера. Началото е с хумористични разкази като асистент редактор в малко известно американско издателство, където работи до Първата международна война. След нея той става сполучлив драматург. Автор е и на известен детективски разказ - Мистерията Червената къща. Мечо Пух обаче го изхвърля от сериозната литература, по тази причина и другите му произведения са забравени.

Твърди се, че историята за Мечо Пух била обичана на дъщерята на Уолт Дисни, което го въодушевило да екранизира героя и първият филм с Мечето се появява през 1966 година Но втората екранизация не е мотив на страст, а на подробно изследване. През 1993 година от студиото на Дисни вършат всеобщо допитване след младите западни киномани, с цел да схванат кой е най-популярният воин. Оказва се, че след Мики Маус това е точно Мечо Пух. Затова и те вземат решение още веднъж да създадат филмче за него, което най-вероятно всички вие към този момент сте гледали доста пъти.

Любимият воин на генерации деца - Мечо Пух, който е връстник на кралица Елизабет II, за първи път отбелязва самотно рождения си ден - 14 октомври.  Когато удари 90 години, в чест на общия им празник, бе оповестена нова брошура, в която мечето се среща английската кралица. В „ Мечо Пух и кралският рожден ден “ известното мече и приятелите му отиват в Бъкингамския замък. Освен книжката, излиза и аудиоверсия, озвучена от английския артист Джим Броудбент. Издателят на книгата Никол Пиърсън твърди, че Мечо Пух и кралицата са свързани от дълго време, тъй като Елизабет II била огромна почитателка на Мечо Пух и четяла постоянно приказките на деца, внуци и правнуци.

Когато молбата на " Дисни " да излъчи в Китай кино лентата " Кристофър Робин и Мечо Пух " бе отхвърлена изрично от китайските управляващи, всички си зададоха въпроса - за какво?. Отговорът е доста елементарен - държавното управление в Пекин стартира да цензурира в интернет картинки на Мечо Пух откакто някои политически съперници оприличиха външния тип на мечето на президента Си Дзинпин.

Опозицията стигна и по-далеч -  започнаха да употребяват Мечо Пух като знак на съпротивата против формалната власт. Си Дзинпин набъбнал като Пух - беше тиражирано неведнъж като заглавие в обществените мрежи в страната още от 2013 година, когато Дзинпин посещава Съединени американски щати и бе сниман паралелно до Барак Обама. Фотографията бе показана натрапчиво като среща на невисок и обемист с висок и слаб.  Нещата не се изчерпваха с това. През 2014 година Дзинпин се срещна в Япония с някогашния министър председател Шинзо Абе и още веднъж сравненията бяха същите. Отговорът на управляващите не закъсня.

Един от знаците в книгата - Дървеният мост в Съсекс, който е въодушевил създателя на " Мечо Пух ", беше продаден за над 150 000 евро на търг във Англия. Сумата бе два пъти повече от предварителната му оценка. Купувачът е Уилям Саквил, граф де ла Вар, който има имение на няколко благи от първичното му местоположение.

Мостът към този момент е реконструиран и подложен. Той е и ново обичано място на децата в района. Но друг мост държи връх в търговете. Оригиналната карта на Голямата гора от " Мечо Пух " бе продадена на търг в " Сотбис " за зашеметяващата  сума от 430 000 английски лири. Така рисунката на Ърнест Шепърд от 1926 година стана най-скъпата илюстрация от книга, предлагана на търг.

По мотив стогодишния празник на плюшеното мече на Кристофър, едно от британските издателства направи анкета измежду младежите кой е обичаният им откъс в книгата. Предварителните упования бяха за фразата: " Колкото повече, Толкова повече ". Оказа се, че британските младежи най-вече си харесват друга мисъл на Мечо Пух - " Моят най-любим ден е денят, прекаран с теб ". Сред 10-те топ изречения са още: “Щом някой споделя, че няма никой, значи има някой ”, " Ден без другар до теб е като гърне без капчица мед на дъното ", " Всяко нещо коства друго нещо ", " Когато не знаеш къде отиваш, постоянно отиваш другаде ", " Има единствено едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед ", " Понякога седнал съм и си мисля … а от време на време просто си седнал съм ", " Какво се подарява на някой, който желае всичко, а няма нищо ", " Как се написа „ обич “? Тя не се написа, тя се усеща ", " Отдавна, доста от дълго време –онзи ден " и " Има дни, в които не е значимо по какъв начин се написа вторник ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР