„Колкото повече едно общество е по-духовно, толкова то е и

...
„Колкото повече едно общество е по-духовно, толкова то е и
Коментари Харесай

Пловдив става столица на словото, цяла седмица ще има срещи с големи писатели и поети

„ Колкото повече едно общество е по-духовно, толкоз то е и по-успешно. В началото, когато се роди концепцията за „ Пловдив чете” и взех решението да издавам български създатели във времена, когато се четеше единствено преводна литература, всички ме иронизираха. Присмиваха ми се. Днес обаче се събираме преди 20-ото издание на фестивала. В програмата има близо 50 събития. И те ще бъдат посетени. Представете си какъв брой огромна група от хора водим с книга в ръка”, сподели издателят и уредник на „ Пловдив чете” Божана Апостолова.

Тя върна лентата обратно и напомни, че първоначално събитието се организираше от трите издателства „ Жанет 45”, „ Хермес” и „ Летера”. Тогава сътрудника ѝ Стойо Вартоломеев измислил и мотото: „ Ти прочете ли две страници през днешния ден?”. След няколко издания единствен уредник остана „ Жанет 45”.

„ Радвам се, че следва 20-ото издание на фестивала. В първите дни, когато се захванахме с организацията, мислехме да обявим нулево издание поради войната в Украйна. Това да е нашата форма на митинг против протичащото се. После взехме решение, че не би трябвало да стопираме „ Пловдив чете” и поради публиката, и поради обстоятелството, че след това мъчно ще го възстановим и ще върнем читателите в залите”, сподели един от моторите на фестивала Гери Георгиева. Тя благодари на Община Пловдив, която от пет години доста интензивно подкрепя събитието и то е едно от най-високо оценените в Културния календар. Както и на партньорството с Асоциация „ Българска книга”, които провеждат Алеята на книгата.

„ Тази година участниците на Алеята са 44. Хора, които идват в Пловдив, особено за фестивала и ще останат тук цели седем дни. Градът ни има добре развита книжарска мрежа и участниците на Алеята не записват продажби, каквито имат в София. Независимо от това са тук, с цел да зарадват и пловдивчани”, сподели Георгиева и добави, че тази година в зоната ще има и атрактивна детска фамилна стратегия в Литературния ъгъл. Там ще гостуват детски писатели, с цел да описват занимателни истории.



Няколко забавни изложения включва програмата на фестивала – „ Книга и шрифт”, галерия на илюстратора Капка Кънева в „ Лабиринт”, галерия, отдадена на 30-годишнината на Литературен вестник.

Откриването на „ Пловдив чете” по традиция е на Античния спектакъл с церемонията по връчването на премиите „ Орфеев венец” за високи достижения в актуалната лирика и „ Златна четка” – за най-хубаво художествено оформление на книга. Събитието е на 13 юни от 20 ч., а след формалната част публиката ще се наслаждения на концерта на група P.I.F.

„ Избрахме плана им „ Приказката” тъй като е идея. С него ще си спомним за Димо и ще го почетем, тъй като той заслужава”, сподели Гери Георгиева. Тя не скри насладата си, че за поредна година има голям интерес от страна на доброволци, които имат желанието да оказват помощ на събитието. Тази година претендентите са били 80.

Програмата на фестивала няма да подмине събитията в Украйна и на 12 юни в Bee Bop Cafe ще се състои видео среща с две украински писателки. Гаска Шиян ще показа романа си „ Зад гърба”, а Евгения Белорусец – „ Щастливи падения”. И двете са родени през 1980 година и е забавно какво и по какъв начин ще опишат за събитията в родината им.

„ На 13 юни в изложба „ Димитър Георгиев” ще има и още една доста забавна среща с Ниня Мачарашвили и част от екипа, провел огромния план „ Тбилиси – международна столица на книгата 2021”. Събитието е с поддръжката на фондация „ Пловдив 2019” и е значимо за нас, тъй като и ние се обърнали взор към тази идея”, сподели издателят Манол Пейков. Той уточни и още едно събитие, което си коства да бъде посетено – срещата диалог за читателските усети и издателските политики с присъединяване на Богдан Станеску (Издателство „ Трея – едно от водещите в Румъния).

Програмата на „ Пловдив чете” предлага и срещи с някои от най-значимите български поети и писатели. Публиката ще има опцията да посети премиерата на най-новия разказ на Здравка Евтимова „ Резерват за хора и вълци” на 14 юни в Културен център „ Тракарт”.



Под тепетата идват и Гергина Кръстева, Чавдар Ценов, Атанас Капралов, проф. Камелия Николова, Йордан Славейков, Иван Станков, Валентин Дишев, който отбелязва 60-годишнина, Маргарита Петкова и Добромир Банев, Кирил Василев, Светлозар Желев, Владислав Христов, Виктория Бешлийска, Яра Бубнова, проф. Хюсеин Мевсим, Йоанна Елми.

Ще бъдат показани и книги на пловдивски създатели, измежду които са Антон Баев и Радослав Бимбалов.

„ Фестивалът „ Пловдив чете” е един дребен подвиг. В програмата тази година има 49 събития. Изисква се голям запас, съгласуваност, организация. Всичко това се прави от един дребен екип отпред с Гери Георгиева”, сподели на финала на конференцията за представянето на тазгодишното издание Манол Пейков и пожела на публиката да се наслаждения на забавните срещи, които предстоят.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР