Колкото по-висока е цената, толкова по-високи могат да бъдат компенсациите.

...
Колкото по-висока е цената, толкова по-високи могат да бъдат компенсациите.
Коментари Харесай

Експерти: Компенсациите за гориво може да са от 20 стотинки до лев

Колкото по-висока е цената, толкоз по-високи могат да бъдат обезщетенията. Зависи какво ще бъде записано в законопроекта. Много евентуално е да падне малко цената за всички, да не е единствено отстъпка за най-бедните. Но това ще бъде мъчно решение за държавното управление, не за " Лукойл ".

Това съобщи икономистът Красен Станчев пред Нова тв в коментар след сделката на държавното управление " Лукойл " да заплаща напълно налозите си в България.

Защото когато падне цената, ще падне и приходът от Данък добавена стойност. По-скоро чакам задържане на цените на това ниво, заради няколко условия - интернационалното ниво, дали ще има експорт. Българското държавно управление ще би трябвало да изясни в Европейска комисия за какво би трябвало да има експорт, разяснява Станчев.

Ако " Лукойл " резервира производството си, това, което прави компанията, може да бъде изнесено от всеки различен. Вероятно имат няколко компании или могат да отворят нова, която да купува петрол. Износът е към 60% от производството на предприятието и той отива в Армения, Молдова, Украйна и страни, които са срещу войната.

Не виждам по какъв начин ще стане нарастването 7 пъти на налог облага. 700 млн. са по-малко от това, което на година заплаща " Лукойл " като Данък добавена стойност. Значението на компанията е много по-голяма от чисто фискална позиция, счита икономистът.

Калкулациите и сметките, които чухме през последните месеци, объркаха потребителите, разяснява пък Живодар Терзиев от Българска петролна и газова асоциация.

Войната по този начин промени структурите на пазарите, че е обикновено всеки вложител да търси решения, които са по-изгодни за него. Ще има един път облага от нефта, имаме висока добавена стойност в производството, и когато се таксува свръхпечалбата 33%, както и естествената облага, оттова произтича тази планирана сума от 700 млн., изясни той. Как ще бъдат обезщетени нуждаещите се - можело да става през ваучери, заплащания на съответни суми. Ако е за всички, ще е с 20-30 стотинки на литър. Ако е за целеви групи - по-голяма ще е сумата, може да е и до лев, счете той.

Това е методът, по който българското служебно държавно управление откри метод да вземе сумите, които ще бъдат вероятни от осъществената облага, изясни Терзиев. Трябва да използван всички старания рафинерията в Бургас да работи дейно, тъй като на него разчитат и трети страни. Ако производството на рафинерията бъде спряно, мъчно ще се възвърне. А колкото повече и по-ефективно работи, играчите от други страни ще бъдат затруднени да доставят своите артикули на българския пазар, добави той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР