Колкото по-рано бъде диагностициран и лекуван всеки един патологичен процес,

...
Колкото по-рано бъде диагностициран и лекуван всеки един патологичен процес,
Коментари Харесай

Д-р Часовникарова, МБАЛ „Бургасмед“: Съветвам мъжете над 50 задължително да посещават уролог веднъж в годината

Колкото по-рано бъде диагностициран и лекуван всеки един патогенен развой, толкоз повече понижава рискът от увреждане на организма

Д-р Мария Часовникарова е шеф на новооткритото Отделение по урология на МБАЛ „ Бургасмед “. Завършва медицина в Тракийски университет, след което придобива компетентност Урология в Медицински университет „ Проф. Д-р Параскев Стоянов “ – Варна, като приключва и Здравен Мениджмънт.  Има над 10 години опит по специалността.

От 2013г. работи в Отделение по урология в УМБАЛ Дева Мария, гр. Бургас в екипа на акад. Чавдар Славов, д.м.н., доктор Д. Калоянов и проф. К. Давидов д.м.
Има извършени профилирани практични и теорeтични образования в региона на ендоурологията, андрологията, репродуктивната медицина, реконструктивната урология, онкоурологията, както и участия в национални и интернационалните конгреси и семинари. Член е на Български лекарски съюз и Българско урологично сдружение.
 

- Д-р Часовникарова, главно за кои урологични болести прави диагностика и лекуване вашето поделение и с какъв екип стартирате?

Стартираме Отделението по урология  в  болница „ Бургасмед “ водени от максимата Non progregi est regredi (да не напредваш значи да изоставаш) и в него прилагаме най-модерни и високотехнологични способи за диагностика и лекуване на урологичните болести. По-конкретно правим диагностика на туморни и възпалителни болести на урогениталната система, бъбречнокаменна болест, доброкачествена хиперплазия на простатата, еректилна дисфункция, репродуктивни проблеми.
В екипа имаме  четирима лекари, от които трима са с приета компетентност по урология, а за нас е особена привилегия, че методична помощ ни оказва проф. доктор Калоян Давидов д.м.
 
- В цялостната хирургична активност, какви инвазивни и миниинвазивни способи прилагате?
Стремим се да прилагаме миниинвазивни способи при лекуване на урологичните болести, несъмнено, когато е допустимо - без хирургични сечения, употребявайки естествен физиологичен отвор – уретра, можем до достигнем до пикочен мехур, простатна жлеза, уретер,  кухинната система на бъбрека. Прилагаме трансуретрална хирургия за лекуване на конкременти, доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза, тумори, стриктури на уретра и уретери.
 
- С каква инсталация разполага вашата конструкция?
 Отделението по урология разполага със модерна инсталация за диагностика и лекуване на урологичните болести, цялостна гама от инструментариум за минималноинвазивни интервенции, биполярен резектор за осъществяване на трансуретрална хирургия на простатна жлеза и тумори на пикочния мехур и уретра, флексибилен уретерореноскоп за осъществяване на минималноинвазивна хирургия на уретер и бъбрек. Имаме и С-рамо Siemens Cios Alpha за инвазивна диагностика на урологични болести интраоперативно, лазер Revolix duo за мекотъканна хирургия и литотрипсия, а също и ехограф от последно потомство с функционалност за трансректална биопсия на простатна жлеза.
 
- За коя от най-разпространените в Бургас и региона урологични патологии има относително лесна терапия, при изискване, че е „ хваната “ в точния момент?
В Бургас и региона се срещат разнообразни урологични патологии. Някои от най-разпространените урологични проблеми са инфекции на уринарния трак (УТИ). Това са инфекции, които засягат другите елементи на уринарния тракт - бъбреците, уретрата, мехурът или уретерите, възпалителни болести като простатити, орхити, епиди-димити, орхиепидидимити, вирусните болести като HPV човешки папиломен вирус, бъбречнокаменната болест, туморни болести.
Колкото по-рано бъде диагностициран и лекуван  всеки един патогенен развой, толкоз повече понижава рискът от увреждане на организма. Съветвам пациентите да се профилактират и да посещават урологичен кабинет при появяването на първи признаци, а мъжете след 50-годишна възраст наложително един път в годината. Поради акцелерацията на доста болести предлагам консултация да се прави всяка година след 45-годишна възраст.
 
- При кои признаци и положения е належащо човек незабавно да потърси консултация с уролог?
Пациентът би трябвало да потърси консултация с уролог при обстановки и положения, като съществуване на болежка, парене  или дискомфорт при уриниране, чести позиви за уриниране, възприятие за неизпразване на пикочния мехур след уриниране, хематурия (кръв в урината). Освен това,  при изпускане на урината при кихане, кашляне или напрежение при повдигане на тежест  (урогенитална инконтиненция), промени в струята на урината, което може да бъде породено от проблеми с простатата при мъжете или други урологични положения, болки в поясна област, при нараснали равнища на PSA  - простатен характерен антиген, при еректилна дисфункция или понижено либидо. Ако изпитвате някой от тези признаци или имате други терзания по отношение на урогениталната си система, е значимо да потърсите професионална консултация с уролог.
 
- И нещо доста настоящо в дейния летен сезон, до каква степен влизането в морето или в басейни има връзка с инфекциите на пикочните пътища и какви правила на профилактика би трябвало да се съблюдават за предотвратяване?
Влизането в морето и басейни всекидневно не съставлява директна опасност за урологичната патология, изключително когато става въпрос за инфекции. Въпреки това, съществуват избрани евентуални опасности, които би трябвало да бъдат взети поради. Например нарасналият контакт с хлорираната вода в басейни може да докара до  уретрит и в следствие цистит.
Необходимо е да се заобикаля плуване в басейни или морето при съществуване на дейна зараза на уринарния тракт или друга контагиозна болест.
Добрата хигиена, взимане на душ след плуване в басеин или море и използването на самостоятелни кърпи  намалява  риска от уринарни инфекции.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР