Колко струва килограм домати? Нула лева, защото в момента предлагаме

...
Колко струва килограм домати? Нула лева, защото в момента предлагаме
Коментари Харесай

Вкусът на „Храна от село“

Колко коства кг домати? Нула лв., тъй като сега предлагаме единствено сезонни зеленчуци и растения, които може да се отглеждат в неотопляеми оранжерии - това дава резистентност и полза на този бизнес, изяснява Ивайло Иванов, основател на стопанството „ Храна от село “. Той ни вкарва в тайнството на актуалните натурални храни.

Ивайло Иванов е инженер по енерговъзобновяеми източници, такова е и междинното му обучение, това е работил, до момента в който е следвал. Сега е на 31 години. Роден е в с. Бацова махала край Плевен, само че фамилията се реалокира в София, където остава за 12 години – време, през което схваща, че не е подготвен да прекара живота си в столицата. Той не търси първокласен живот, нито пък се вълнува от преимуществата на огромния град. Неговата пристрастеност да създава
зеленчуци без химикали
има своята история. Забелязал, че методът на произвеждане на аграрни храни фрапантно се е трансформирал през годините, което директно въздейства на здравословното положение и пълноценния живот на хората: „ Ние сме това, което одобряваме, и храната е едно от тези неща “. Започва да чете и да се интересува от натурално земеделие. В община Ветрино, област Варна, вижда по какъв начин се заселват младежи с хрумвания за развиване. Това го притегля и той дружно с брат си основава своята първа градина на повърхност от 5 дка в с. Неофит Рилски, като влага и не стопира да влага огромни суми в образования. Брат му обаче се връща в София, а Ивайло остава да развива „ Храна от село “, която към този момент е на повърхност от над 25 дка. През 2020 година паралелно с него в стопанството застава Стоян Вучков, с който са съученици, състуденти и съидейници. От 2022 в екипа е и Христо Колев, различен негов другар още от детството.
Моделът
включва не просто чиста от пестициди продукция, а здравословна храна, която съдържа нужните минерали и витамини: „ Повечето модерни производства докарват храните до 3D модел, който наподобява на растението, само че не се приближава до неговите хранителни свойства. Насочването на хората към чисти храни обаче не взема решение цялото уравнение “. „ Храна от село “ натъртва на хранителната стойност на растенията, като това се ръководи през минералния и микробиалния състав на почвата. Ивайло приключва двугодишно образование по почвена микробиология в Съединени американски щати и това му оказва помощ да основава модели за по-успешно възобновяване и надграждане на почвеното изобилие. И ето генералната разлика с методите на стандартното произвеждане: „ Те наподобяват по-лесни и по-евтини, само че с годините използването им става все по-скъпо, тъй като се работи по деструктивен модел – почвата обеднява и се изтощава, губи своето изобилие, а вредителите стават резистентни към това, с което ги третират “.  Способите, прилагани от стопанството „ Храна от село “, разрешат с всяка последваща година да
става все по-лесно
Сега по-малко от 10 души обработват 25 дка, което е допустимо, единствено в случай че стопанството е мъдро проведено. Тук всичко е стандартизирано и това се връща под формата на огромни удобства. Почвата не се оре и не се обръща, с цел да не се обърне с главата надолу целият този микросвят, който умира и освобождава „ хотелските стаи “ за неприятелите. По натурален метод почвата се поддържа рохка. Микроорганизмите са единствено част от програмата за обогатяване на почвата. Използват подготвен компост, който купуват. Добавят и каменно брашно, примес от разнообразни скали, които са тънко смлени от различен производител.

Ивайло обича да влезе в микродетайла на всичко. Натрупвайки доста познания, у него изкристализира нуждата да споделя наученото. И основава
обучителната платформа „ Произвеждай вярно “
„ Боря се за хората, които са „ бял лист “ и имат интерес да се научат по какъв начин се прави земеделие, отворен съм и към всеки, който желае да му споделя по какъв начин се отглеждат здрави растения “.  Вече е предал опит и познания на над 2000 души, на огромни и дребни стопанства, които имат осведоменост по какъв начин да създават натурална храна с усет „ Храна от село “: „ Който опита от нашите домати, отхвърля да яде други “.

Все по-малко време му остава на Ивайло да е в градините. Фокусиран е върху развиването на обучителната платформа, превеждането и издаването на книги. Сега в стопанството се оборудва лаборатория, в която ще обследват почви за техния микробиален състав. Правят първи стъпки в основаването на паркови и овощни дървета за посадъчен материал: „ Хубаво е човек да откри своето предопределение, да разбере кой е и за какво е тук. Моята
задача е да дам искрата
на хората, които гледат в една посока с мен и влагат сърце и душа в своята продукция, те ще оставят и по-добра земя за поколенията след нас “. Над 10 фамилии са се завърнали от чужбина и са почнали да вършат земеделие по същия метод. Десетки са новостартиралите стопанства в България през 2023 година, откакто са видели цялостния модел, по който се създава и се поддържа връзка с клиентите.

Дистрибуцията е добре проведена, има вътрешни групи, като над 95% от хората поръчват всяка седмица. Вече е невероятно в тази система да влезе нов консуматор, тъй като с цел да стане това, някой би трябвало да излезе. Това е мотив Ивайло се насочи към образуването на аграрни стопани от нов вид, защото тяхната продукция ще се употребява от осъзнати персони. „ Хората дефинират с какво желаят да се хранят, което последователно ще повлияе и на моделите за произвеждане на пълноценна храна “.

Дали Ивайло Иванов не си е сбъркал специалността, като е станал ВЕИ инженер: „ Ако би трябвало да върна лентата обратно, не бих трансформирал нито един ден от моето минало. Инженерната мисъл и опитът ме научиха да си задавам верните въпроси. Успях да се развия до настоящето си познание, с помощта на всичко, което преди този момент съм натрупал “.

В община Ветрино виреят нови хрумвания и модели и се основават планове, които прекатурват мисленето и метода на живот: „ Тук видях по какъв начин работят хора, които имат вяра в това, което вършат. Виждам и пистата, по която човечеството се е засилило, само че тази посока не ми харесва. Аз давам своя плюс през днешния ден и всеки ден, с цел да може салдото да стане позитивен. Но самичък не мога да свърша всичко и по тази причина сътворявам
почитатели и усилватели
на тази концепция “. Философията на Ивайло Иванов се гради върху това „ Какво през днешния ден мога да дам “. Функция „ Отлагане “ в съзнанието му не съществува. Той всеки ден живее живот, за който е мечтал. И мечтае за времето, когато хората ще се хвалят какъв брой доста труд са вложили, водени от желанието да бъдат потребни на другите.

Телефонът на Ивайло Иванов не стопира да звъни, търсят го хора от действителния свят и най-честият им въпрос е „ Как да направя това “... Но в случай че и вие желаете да разберете по кое време ще има домати, отговорът е „ Най-рано през юни “.
Текстът е част от бр. 119 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно с публицистичната политика на Economic.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР