Колко струва чужд личен живот или каква е цената на

...
Колко струва чужд личен живот или каква е цената на
Коментари Харесай

Как в България подслушването и следенето се оказва лесно хоби?

Колко коства непознат персонален живот или каква е цената на това да следиш, подслушваш и наблюдаваш някого непрекъснато. Оказва се на ниска цена занятие, което страната не може да управлява. Устройства и софтуери за подслушване и следене се продават за жълти стотинки напълно свободно в интернет пространството. Две дами описват за това по какъв начин знаят, че са следени и подслушвани, само че все пак не могат да създадат нищо.

Жертвите прибавят, че са били следни. Всички техни диалози, местоположението и чатовете им са обект на непознат достъп. Някои от тях прецизират, че са намерили контакти, в които са били вградени подслушватели и аудиоустройства.

За по-малко от минимална работна заплата човек може да си купи непознат персонален живот. Като го следи непрекъснато без да оставя следи от закононарушението. Евтино занятие, от което жертвите са неустановен брой. Две от тях застават пред нас. Първата – следена и подслушвана през телефона.

Тя споделя, че причинителят на подслушването е намерил в задгранични хакерски уеб сайтове стратегия, която се закача към фотография, която той изпраща. Жертвата отваря фотографията от телефона си и към нея има закачена стратегия, която отваряйки фотографията се смъква и популяризира на телефона. От там се следи всичко – локация, чатове – всичко, което се случва на този телефон.  Човекът, конфигурирал злонамерения програмен продукт след това си признава, по какъв начин е чел диалози сред нея и приятелки. 

Истински или мними детективи оферират програмен продукт, с който заразяват непознат телефон. Някои от детективите всеки ден по няколко пъти се популяризират в обществените мрежи и подсказват за един елементарен метод да следиш някого, с цел да го хванеш в невярност.  Някои от тях оферират непосредствено посещаване у дома.

Според специалист по киберсигурност следенето не е сложна задача. „ Получили сте фишинг имейл, който отваряте през мобилния си телефон. Един файл, законен файл, като ПДФ като фотография, може да скрие в действителност малуера, и сега, в който свалиш въпросната фотография или файл, сега, в който кликнеш върху него и го отвориш – като се изключи че отваряш фотографията,  паралелно, това, което ти не виждаш, инсталираш въпросния малуер.

Ако хакер конфигурира на нашия мобилен телефон подобен проследвящ програмен продукт, това до което ще има достъп е преди всичко по този начин наречения указател на позвъняванията. Тоест ние на който сме звъняли и кой на нас ни е звънял. Но нещо повече- по-модерните шпионски софтуери дават опция даже за запис на диалога и хакерът може да го прослуша на по-късен стадий, това което на процедура ние сме си говорили. Хакерът получава достъп до всички наши фотоси, които прави с нашия мобилен телефон. Получава нашата локация от самото начало ”, сподели той.

Накуп с ниската цена, това предложение в някои случаи върви с рекламата, че е безусловно законно.

Юристът Георги Димитров добавя, че това е нарушаване на българското законодателство. „ Това заблуждава потребителите, тъй като един търговец не може да твърди за стоката, че има качества, които няма ”, сподели той.

Експертите обаче споделят друго – има какво да се направи. Те знаят кои са сигналните лампи, че някой може би следи телефона ви.

„ При апаратура на подобен програмен продукт на телефона ви батерията ви стартира да пада с към 40% по-бързо. Това е някаква индикация ”, посочи Любомир Тулев, специалист по киберсигурност.

Друг метод за инспекция, че сме обект на злоумишлен софтуерен -  в настройките на телефона търсим кое приложение какъв брой интернет употребява.

Един от сигурните способи за отбрана е сложна ключова дума и никакво доверие при изтегляне на съмнителни файлове и фотоси.

Боряна Алексиева, някогашен началник на дирекция " Лекарствена политика " към Здравната каса за първи път споделя за издевателството, против който и тя, и страната се оказват безсилни.

В дома си, тя открива камери, за които не знае. " Реших просто да направя някакво нареждане, разчистване и се загледах и видях една камера, която ми направи усещане, за която нямах популярност нито аз, нито децата. Моята реакция първична беше да попитам моите деца дали знаят какво е. Нямаше популярност и у тях. Претърсих, почистих и внимавах в безусловно всички милиметри на целия ни дом. Тези устройства от време на време се замаскират под ежедневни други такива. Ние намерихме в контакти и в разнообразни разпределители по метод, по който да се включват и други налични устройства, тъй че на пръв взор не вършат никакво усещане като рискови или като нещо, което да предизвика внимание. Чрез някои специалисти установихме отдалечено следене на устройствата за интернет и рутери, което беше съществено тревожно ", споделя тя.

Според криминалиста Иван Савов вносът и продажбата на тези устройства, които са с генезис Китай в множеството случаи е безусловно законен. „ Включително може да се закупи от китайски уебсайт и да пристигна по пощата. Практически устройството може да бъде вложено във всичко – в това число във вратовръзката, всевъзможни предмети в всекидневието, в дома, в аксесоари, в книги, във всичко. Контакта, фасонката на крушката ", прибавя той.

Държавата ни не разрешава подслушването и снимането без единодушие. Но позволява всички средства за това. 

Иван Савов прецизира, че правата могат да си ги потърсят, казусът е с доказването. „ Защото, в случай че аз реша недобросъвестно да внеса в спалнята ви устройство, няма да съм толкоз малоумен да си оставя пръстовите следи по него, а на практика това е единствения метод да стане ясно, че аз съм го внесъл. Аз ще вляза, ще го избърша, ще го оставя, ще изляза и след време ще си го взема. Българската правна система не е приспособена да работи по сходни проблеми ”, прибавя той.

Историята на доктор Алексиева е допустима във всеки различен дом. И по тази причина тя не чака страната, а сама се оправя с проблема си. Изнася се.

Пазарът продължава да тече. И хакерите са подготвени да смъкнат цената.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР