Колко си сладичко, ще те изям“, Моето бонбонче“, Любимата ми

...
Колко си сладичко, ще те изям“, Моето бонбонче“, Любимата ми
Коментари Харесай

На каква възраст трябва да спрете да наричате бебето си буболечка

„ Колко си сладичко, ще те изям “, „ Моето бонбонче “, „ Любимата ми буболечка “ - когато родителите гледат детето си, съумяват да измислят не едно или две, а стотица нежни обръщения.
Кога е време да спрат и за какво, разказва  психоаналитикът Пол Паулу.

Външният тип на бебето е доста друг от този на възрастния - огромни очи, дебели бузки, закръглено телце. Тези външни признаци ни умиляват и ни карат безрезервно да се грижим за мъниците - по този начин работи нашата физиология.

Веднага щом забележим някое малко създание (не е наложително да е дете, може да е кученце или коте), в мозъка се засилва специфична система, която провокира предпочитание да се грижим за него, да го прегърнем и милваме.

В същото време, колкото повече време родителите прекарват с детето, толкоз по-привлекателно им наподобява то.

5 външни черти, с които бебето ни очарова:
 

- огромна (по отношение на тялото) кръгла глава;

- огромни очи, ситуирани над средата на лицето;

- цялостни бузки;

- огромно чело;

- пухкаво и меко на досег тяло.

Снимка: Getty Images

Нежните думи, които вземаме „ назаем “ от животинския свят идват в съзнанието ни не инцидентно. Всички тези пухкави, мекички дребни същества желаят да бъдат галени, гушкани, притискани, предпазени. Така детето се трансформира в  „ котенце ”, „ пиленце “ и „ зайче ”, „ буболечка “.  А в случай че детето е „ тигърче ” или „ лъвче ”  – това провокира подсъзнателно предпочитание у него да е мощно и борбено “, изяснява специалистът.

Желанието да се избере „ сладостен “ прякор за детето е разбираемо: ние се стремим да си осигурим нещо прелестно, най-вече храна. Детето се възприема в този подтекст като най-голямата и значима плячка. От друга страна, човешката душeвност на най-примитивно равнище ориентира вкусовите ни чувства към нещо сладко, сочно и с прелестен външен тип. Затова в всекидневието, в търсене на приятни чувства, ние неумишлено свързваме децата с приятна, атрактивна храна, изяснява психологът.

Кога прякорът може да навреди

Прякорът, колкото и да е дребничък, може да навреди на растящо дете. Защо от време на време умалителните прозвища звучат като насмешка. Например, постоянно назоваваме пълничко дете  " бонбонче ", " захарче ", " поничка "   , само че в юношеството това може да го тласне към анорексия и други проблеми.

„ Започвайки от 6-7-годишна възраст, детето се стреми да порасне, за бъде като възрастните и да бъде признато измежду връстниците си. Наричайки го „ бонбонче “ пред другите и най-много пред приятелите му, вие подчертавате, че е към момента мълко “, споделя Паулус,

Психологът предизвестява: от тази възраст всевъзможни прякори и нежни обръщениа, които употребявате в стеснен фамилен кръг, би трябвало да си „ останат “ вкъщи.

В позната среда те могат да успокоят и да вдъхнат убеденост. Но отвън фамилията са способни да унижат детето, обобщават специалисти от изданието  Psy.

Мона Василева  / Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР