Колко са жените-пилоти в историята и какво знаем за тях?

...
Колко са жените-пилоти в историята и какво знаем за тях?
Коментари Харесай

„Бялата лилия“ на Сталинград

 бялата лилия на Сталинград

Колко са жените-пилоти в историята и какво знаем за тях? Трябва да отбележим, че през Втората международна война в небето са воювали освен мъже, само че и дами. За една същинска героиня във висините ще ви разкажем в този момент:

Това красиво русо момиче на фотографията е най-резултатният пилот-жена на изтребител в историята. На нейната сметка има свалени 16 самолета (четири от тях в група). Лидия Литвяк била същинска опасност за Луфтвафе над Сталинград и Ростов. На капака на нейния изтребител била нарисувана бяла лилия, поради което била наричана „ Бялата лилия на Сталинград “.

В един от боевете нейният Як-1 бил свален над вражеска територия. Лидия слезнала от него и почнала да бяга, стреляйки към преследващите я немци. Когато враговете били напълно близо, а в цевта останал последният патрон, на помощ ѝ се притекъл един от съветските щурмоваци.

Със своя огън той предиздвикал германците да залегнат и се приземил тъкмо до Лидия. Лидия се качила в кабината, седнала върху коленете на водача и ауфвидерзеен!

На 1 август 1943 година тя блъснала три противников самолета, само че по този начин и не се върнала от последния си полет през този ден. Дълго не ѝ давали званието Герой на Съветския съюз, защото Лидия се смятала за изчезнала в неопределеност (според други клюки била попаднала в немски плен и по тази причина не я награждавали).

Справедливостта спечелила едвам през 1990 година, малко след края на самия Съветски съюз. Тя попаднала и в Книгата на върховете на Гинес, и в анимето. Когато починала, била едвам на 22 години…

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР