Колко обещаващи са двете ваксини срещу новия коронавирус, за които

...
Колко обещаващи са двете ваксини срещу новия коронавирус, за които
Коментари Харесай

Най-обещаващите ваксини срещу коронавируса - има важни въпросителни!

Колко обещаващи са двете ваксини против новия ковид, за които светът в последно време приказва най-вече – тази на американската компания Moderna и на Оксфордския университет? Според списание Nature не трябва да се изпада в прекомерно огромен екстаз.
По отношение на американската ваксина, вярата наподобява по-голяма, само че някои учени желаят повече данни от първите тествания върху хора, с цел да създадат по-прецизни изводи. Иначе главното умозаключение от формалното известие на Moderna е, че всички, третирани с имунизацията, без значение от дозата, са развили антитела и броят им е най-малко еднакъв или по-голям от количеството антитела, появило се при оздравели от COVID-19 пациенти.
Ваксината е основана на РНК метод – тя подтиква човешкото тяло да създава антитела, които да обезвреждат S гликопротеина, посредством който новият ковид SARS-CoV-2 се прикача към рецептора ACE2 на човешките кафези. Не е ясно обаче дали имунният отговор, провокиран от имунизацията, пази от зараза, твърди Питър Хотец, академик от " Бейлър Колидж " по медицина в Хюстън, който се съмнява на каква тъкмо база се съпоставя количеството антитела от имунизацията т.е. дали сравнението е оздравели пациенти, развили задоволително високо количество антитела, с цел да блокират зараза. Отделно стои въпросът със отбраната на белите дробове – от Moderna са употребявали генномодифициран SARS-CoV-2, с цел да заразят опитни мишки – другояче те не могат да се заразят от вируса, само че генното инженерство въздейства на S гликопротеина на вируса и въпросът е какъв брой, спрямо естествения вирус, заразяващ индивида.
Що се отнася до имунизацията на Оксфордския университет, тя е посочила отлични резултати при проби върху маймуни, само че в един аспект – предпазила ги е от пневмония при болест със SARS-CoV-2. Вирусът обаче е останал деен в назалната празнина на тестовите животни – общо 6 на брой. Китайски теоретичен екип рапортува сходни резултати по-рано този месец.
По отношение на имунизацията на Оксфордския университет, Хотец разяснява, че заключенията към този момент там са за " умерено количество антитела " и че наподобява количеството би трябвало да е по-високо, с цел да има отбрана против зараза.
Никой не знае какво тъкмо количество антитела пази от зараза, опонира Майкъл Даймънд, имунолог от Вашингтонския университет в Сент Луис, Мисури. Според него, въпросът може да се реши посредством вдишване на по-голяма доза от имунизацията, само че по-важно е какъв брой дълго трае основаният имунитет.
Сара Джилбърт, вирусолог от Монтана, Съединени американски щати, споделя за имунизацията от Оксфорд, че на маймуните са инфектирани с доста огромно количество SARS-CoV-2 и поради това може да се изясни съществуването на вирус в носоглътката и при имунизираните, и при контролните животни. Този вирус в действителност може да съставлява неактивно РНК, което не заразява, прибавя тя. Но това би трябвало да се ревизира в допълнение – с цел да не се окаже, че имунизирани с тази ваксина могат да заразяват.
Категорично положителните вести – нито имунизацията на Moderna, нито тази на Оксфордския университет, са посочили някакви дълготрайни здравословни странични резултати. За американската ваксина е докладвано, че е имало малцина съществени резултати, само че не и дълготрайни. Разбира се, изследванията в тази тенденция не престават.
" Може да има ваксини, които да се употребяват върху хора в период от 12 до 18 месеца. Но ще би трябвало да ги подобрим и да изработим второ и трето потомство ", споделя Дейв О’Конър, вирусолог в университета " Уилсън-Мадисън ".
Съвсем скоро Moderna стартира втората фаза на проби, с 600 доброволци. Една ваксина минава през три етапи на проби, когато става въпрос към този момент за тествания с хора – детайлности научете ТУК! Надеждата на Moderna е, че третата фаза, в която ще се ревизира дали и по какъв начин работи имунизацията при високорискови групи пациенти, ще стартира през юли месец. Ваксината на Оксфордския университет се тества върху 1000 души, като това де факто е първата фаза.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 21 май "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР