Колко нестабилна всъщност е т.нар. изборна администрация пролича за пореден

...
Колко нестабилна всъщност е т.нар. изборна администрация пролича за пореден
Коментари Харесай

ЦИК размести стотици членове на изборни комисии в чужбина преди вота

Колко нестабилна в действителност е така наречен изборна администрация пролича за следващ път и на тези избори.

Броени дни преди вота на 2 октомври Централната изборна комисия (ЦИК) размести стотици членове на секционни изборни комисии в чужбина. Причината е, че политическите сили, показани в последния парламент, късно предложиха хора, с които да бъдат попълнени съставите на комисиите. Подобни случаи е имало преди всеки избор, а дори и в самия избирателен ден.

Извън България ще се гласоподава в 755 секции. Всяка от тях би трябвало да има лична секционна комисия. Също както в страната, тези комисии се образуват от избраници на обединенията, които са взели участие в Народното събрание. Разликата е, че за комисиите в чужбина постоянно не се намират задоволително партийци. Затова се разчита на дейни хора от локалните български общности в непознатите страни, както и на чиновници във външното ни министерство.

Политическите сили имат преимущество, когато се попълнят комисиите. Така е по закон. В предишното това е предизвиквало неодобрение от страна на българите по места и търкания с ЦИК. Причината е, че хора, които са желаели да работят за провеждането на изборите, са били отхвърляни, с цел да се направи място за партийните деятели.

Сега ЦИК назначи комисиите в чужбина с от 19 септември, откакто организира съвещания с водещите политически обединения. Още на 22 септември това решение. Бяха освободени 77 към този момент назначени членове на комисии и бяха назначени 252-ма нови, които бяха препоръчани от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната “, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, „ ИТН “, „ Демократична България “ и „ Възраждане “. По-голямата численост на новоназначените е поради попълване на празни до тогава места в комисиите.

На 26 септември от смени. Бяха освободени 155 членове на комисии, а други 457 бяха назначени. Предложенията още веднъж пристигнаха от същите политически сили.

Тук се повдига въпросът – дали новите назначения са готови за работата, която следва да правят. Обученията на комисиите, доколкото ги имаше, минаха от дълго време. Остава да се надяваме, че политическите сили са предложили хора, които имат някакъв предходен опит и няма в изборния ден да се учат какво да вършат.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР