Колко лична може да се окаже наглед чуждата трагедия?Една изгряваща

...
Колко лична може да се окаже наглед чуждата трагедия?Една изгряваща
Коментари Харесай

Романът „Изчезваща земя“ – спечелил читателите по цял свят, излиза на български

Колко персонална може да се окаже привидно непознатата покруса?
Една изгряваща звезда в международната литература се появява и на български език. На 7 март с логото на издателство „ Кръг “ излиза „ Изчезваща земя “ – изумителният дебют на младата американка Джулия Филипс. От публикуването си през 2019 година до през днешния ден романът, определян от рецензията като „ омагьосващо занимателен “ и „ комплициран книжовен трилър “, продължава да владее освен класациите, само че и сърцата на читателите. Книгата излиза на български в превода на Борислава Спасова-Тълок и Алекс Тълок и с елегантната корица на художничка Весела Карапетрова.
Романът стартира с необяснимо закононарушение – в един късен августовски следобяд на откъснатия от света съветски полуостров Камчатка две сестри загадъчно изчезват. Отвлечени ли са? Избягали? Паднали са от скалите и са се удавили? Невиждано до тогава полицейско следствие се оказва безуспешно седмица след седмица, месец след месец… само че навлизането в тази тайнственост е единствено предлог към надълбоко и прочувствено проучване на човешката същина и връзките сред хората.

В хода на историята Джулия Филипс последователно ни среща с голям брой облици, с деликатно изваян бездънен, прочувствен портрет. Всеки месец читателят среща в центъра на събитията друг воин, като гладко пред него стартира да се сглобява пъзел от привидно несвързани разкази, който може би води към развръзка.

„ Изчезваща земя “ с впечатляваща достоверност обрисува суровата хубост на Камчатка, нейните диви пейзажи, спиращи дъха картини на тундрата, извисяващи се вулкани, стъклените талази на морето, регионалния център град Петропавловск и дребни села, обитаеми с кореняци – район, колкото привлекателен, толкоз и комплициран, където общественото и етническо напрежение от дълго време кипи.
Красиво написан, дразнещ размисъл, натоварен и прочувствено ангажиращ, „ Изчезваща земя “ е разказ, който дава ново схващане за комплицираните човешки връзки и общността като разбиране.

Джулия Филипс е прекарала две години в Камчатка и на база личния си опит построява правдиво както локалния ландшафт, по този начин и нравите на популацията в този далечен регион. Това е и една от аргументите „ Изчезваща земя “ да има подобен триумф измежду читателите: книгата е народен бестселър в Съединени американски щати, една от десетте най-хубави книги на годината на „ Ню Йорк Таймс “, финалист е за Националната литературна премия на Съединени американски щати и за премията на Националния кръг на литературните критици „ Джон Леонард “ и е номинирана за най-хубав трилър и тайнственост в годишната ранглиста за 2019-а на най-развитата читателска платформа Goodreads.com, в която все още е оценена над 45 хиляди пъти.
Изданието е дълго чакано и от българските читатели. С това заглавие „ Кръг “ продължава традицията си да разгласява високо оценени по света книги, които липсват на български, като подрежда „ Изчезваща земя “ до „ Олив Китридж “, „ Неудачниците “, „ Времето “ и други
Повече за авторката:

Джулия Филипс (1988) е американска писателка. Преподава в магистърска стратегия по креативно писане в „ Рандолф колидж “, а нейни текстове са оповестени в „ Ню Йорк Таймс “, „ Атлантик “, „ Слейт “, „ Перис Ривю “ и „ Москоу Таймс “.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР