„Улиците на кошмарите“ е забравена американска класика от ерата на

...
„Улиците на кошмарите“ е забравена американска класика от ерата на
Коментари Харесай

„Улиците на кошмарите“ – разказ за опустошителната сила на съдбата

 „Улиците на кошмарите“ е забравена американска класика от ерата на Голямата меланхолия – брилянтно и ужасяващо странствуване в най-тъмните кътчета на човешкото схващане и въодушевила едноименния филм.

По романа на Уилям Линдзи Грешам от 1946 г. Гийермо дел Торо засне едноименния си филм, разказващ за Стантън Карлайл (Брадли Купър) – някогашен карнавален служащ, който се трансформира в една от топ атракциите в нощните клубове на огромния град. Сред звездния актьорски състав са Кейт Бланшет, Уилям Дефо и Руни Мара.

Преводачът на книгата Зорница Русева показа в предаването „12+3“, че с романа е попаднала в „място, в което хората са същински, раними, с проблеми и терзания, оправят се по най-хубавия метод, по който могат“.

„Героите водят метод на живот, сходен на скитниците. Това са хора в непрекъснато търсене, без дом, копнеещи за дом“.

Стантън Карлайл може и да е просто общ служащ в пътуващ цирк, само че до момента в който гледа шоуто на дивака – пийнал пияч, загърбил всякакво достолепие за наслаждение на екзалтираната и леко отвратена навалица – младият мъж си дава обещание в никакъв случай да не разреши да изпадне чак до такава степен. 

Стан е сръчен, бдителен и упорит и бързо попива тайните на цирковия поминък. Скоро откакто сплотява напъните си с красива, само че лесноранима жена, той напуща карнавала, с цел да построи кариера на всесилен медиум и да се трансформира в сензация, възползвайки се от наивността на слабите и богатите. 

Но даже най-хубавият лъжец рано или късно среща заслужен противник… 

Грешам вплита мистичното в структурата на романа си, употребявайки картите Таро. Всяка глава носи името на някоя от картите в колодата и предвещава неизбежното проваляне на покварените му персонажи. „Улицата на кошмарите“ се спуска до най-порочните дълбини на съзнанието и изследва пропастта, в която хората са подготвени да скочат, с цел да оцелеят. Мрачен и кинематографичен, романът споделя за опустошителната мощ на ориста, която раздава своя смъртен чоп без опрощение и без причина.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР