Колко жертви и щети ще има у нас, заради нехайството

...
Колко жертви и щети ще има у нас, заради нехайството
Коментари Харесай

Балканите се тресат от мощни земетресения – заплашена ли е България?


Колко жертви и вреди ще има у нас, поради нехайството на администрацията? Кой ще бъде виновен?

Мощно земетресение с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер срина живота на хиляди в прилежаща Турция!

Най-малко 22 души са починали, а над 1030 са ранени след смъртоносното земетресение от 24 януари 2020. Властите са записали и над 30 следващи труса, а повече от 400 избавителни екипа се пробват да се оправят с вредите от бедствието.

Британския в. Телеграф напомня огромната покруса от 1999, когато земетресение с магнитуд 7,4 разтресе Измит, Турция, причинявайки гибелта на 17 000 души! А след миналогодишното земетресение в Истанбул (5,7 по Рихтер) специалистите непрестанно предизвестяват, че огромен трус може да опустоши напълно 15-милионния мегаполис, защото в града се шири всеобщо неконтролирано строителство без никакви приложени ограничения за сигурност!

„ Земята тук непрестанно трепери “, предизвестява и македонският проф. Божидар С. Павичевич в публикация на „ Ню Йорк Таймс “ във връзка зачестилите трусове на Балканите.

Имайки поради, че при степен по-висока от 6 по скалата на Рихтер се разместват подземни пластове на към 10 км. дълбочина, както и унищожителното земетресение в Албания от преди няколко седмици, наивно е да имаме вяра, че земетръсната заплаха не тегне и над България!

Знаем ли в какво положение е сградния ни фонд и какъв брой от постройките са подготвени да устоят сходни трусове у нас?

Големият проблем у нас е, че няма настояща и достоверна информация за положението на сградния фонд у нас и до какъв брой жилищните здания могат да устоят приблизително или мощно земетресение.

Дори Световната банка в собствен отчет назова неналичието на информация за сеизмичната сигурност на огромна част от жилищни здания в България „ неотложен за позволение въпрос “!

По този мотив Петър Павлов, шеф на Центъра за сеизмично инженерство в Университета за архитектура, строителство и геодезия в София прикани за основаване на национална сеизмична лаборатория, чиято задача да бъде да тества съпротивлението на постройките.

Припомняйки земетресението от 1986 в Стражица (5,7 по Рихтер), „ Ню Йорк Таймс “ сигнализират и за друга притеснителна наклонност в България: „ през 90-те години, след краха на комунизма, спекуланти се насочиха към строителството и то претърпя същински взрив “.

Точно тези спекуланти, които заляха строителния бранш, заложиха бомбата със закъснител у нас. Но все пак, не виждаме нито на държавно, нито на общинско равнище някой да приказва за този проблем и да предлага превантивни ограничения за разрешаването му.

Бумът в строителството е максимален в София и към този момент десетки години следим по какъв начин Столична община позволява строителството на стотици здания със съмнителна сигурност.

Колко ли вреди – в това число и човешки жертви – ще има поради нехайството на администрацията? Кой ще бъде виновен тогава?

И изобщо – може ли да направи Столична община разлика сред обект със съмнителна сигурност и обект със модерни противоземетръсни системи? Чували ли сте за акция, която да разпространява тези нови противоземетръсни системи у нас?

Все реторични въпроси!

На фона на всички тези притеснителни прогнози, у нас въпреки всичко има план, който може да служи за образец! Това е многофункционалната постройка „ Златен век “, която е проектирана да бъде най-сигурната структура за обитаване в България, която да може да издържи и на земетресение 9-а степен по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник или към 7,5 по скалата на Рихтер, като освен това, при подобен трус освен да защищити жителите от бедствието, само че и да продължи да бъде годна за обитаване и действие!

Лично световноизвестният архитект Рене Лагос съветва инспекцията й на земетръс по едни от най-строгите правила за това – калифорнийските правила. Сградите на Рене Лагос са претърпели сполучливо голям брой земетръсни обстановки и неговите структури са издържали тестванията освен на доктрина, само че и на процедура. Точно неговото експертно ноу-хау е внедрено в проектирането на „ Златен век “!

Би трябвало Столична община да схваща и прави оценка високо изключителната значимост на сходни градежи в столицата! Повече от разумно е в обстановката, в която се намираме! Те биха могли да дадат напълно нов образ и посока на развиване за целия строителен отрасъл, защото в проектирането им са внедрени всички модерни технологии за сигурност!

На фона на притеснителните земетръсни прогнози на Балканите, най-малкото, което Столична община може да направи, е да застане твърдо зад сходни високотехнологични планове, с цел да даде безапелационен знак на целия строителен бранш, че сигурността и качеството на живот на жителите са приоритет за общината!

Това би насърчило всички вложители да се стремят към сходни решения за постройките си и с това да подкрепят общината в решаването на проблемите, свързани с околната среда, земетръсните рискове, енергийната успеваемост и качеството на живот в един европейски град.
Източник: arteks.eu
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР