Колко изкуство може да има в пиенето на бира? На

...
Колко изкуство може да има в пиенето на бира? На
Коментари Харесай

Бира с чийзкейк - биреният сомелиер Петър Георгиев ни показва как

Колко изкуство може да има в пиенето на бира? На пръв взор смехотворен въпрос, само че е задоволителна една среща с Петър Георгиев, с цел да разберем, че " простата " хмелова напитка е много по-дълбока, в сравнение с допускаме.

Петър е зитолог - бирен сомелиер. Но освен това - той е единственият сертифициран подобен по програмата Cicerone в България и един от едвам четирите хиляди души в света с купата Certified Cicerone. За да я получи обаче, той е минал, което обгръща способи за предпазване и сервиране на бира, стилове и усети в бирата, съставки и процеси на варенето, съчетание на бира и храна.

Преминаването на изпита се оказва значително предизвикателство, което Петър си слага самичък. Защо ли?  " За да бъде бирата оценена и почетена уместно! " Всъщност знанието му позволява да се любува на всички детайли в еликсира, наименуван бира. " Самият документ е единствено част от цялото прекарване ", разяснява той.

А всичко стартира с двулитровка по време на летен лагер от учебно заведение... Естествено, не му харесва, само че екскурзия в Белгия през 2014 година прекатурва визията на Петър за напитката. Оказва се, че там бирата е част от фолклора, което пък изяснява засиления му интерес главно към белгийските типове бира - тъй като са много и тъй като са " идеални за отлежаване в продължение на пет, даже и 20 години ".

А доста повече по въпроса  за бирите може да научим от Петър - другояче приключил дипломация в Белгия и понастоящем управител на стратегическия отдел на софтуерната компания Ampeco - и на - събитията, които той провежда. Старае се да ги прави два пъти в месеца, с цел да не пречи това на главната му работа. Но тъй като пътува постоянно отвън страната, постоянно се докопва и до неповторими единични бири.

Но най-специфичното на тези дегустации е частта на комбинирането с разнообразни и разнородни храни. Защото да, бира може да се пие освен с пържени картофки. А Петър обича да провокира небцата на хората чисто и просто тъй като " културата се основава с любознание и отворено схващане ". Така хората на събитията му са опитвали бира с десерти, бира със сирена, със шоколади, и какво ли още не.

Как се появи концепцията за Биреният лабиринт?

Съвсем непринудено. По време на локдауните започнах да провеждам дегустации за приятелите си в Белгия, а като се реалокирах в София в края на 2020 година, започнах да гостувам на разнообразни столични заведения. Така и започнах да развъртвам сцената за ламбик бира у нас.

Кои са главните типове белгийска бира, по какво се разграничават и кои са по-популярните марки от тези типове, които можем да намерим и в България?

Белгийците са известни с техните абатски и трапистки бири, които са свързани с традициите на монашеско пивоварство. В началото на ХХ век се появяват много високоалкохолни и ароматни бири, които поради методите на варене и ферментация са доста пивки - като да вземем за пример Tripel и Saison. А в България може да се намерят много белгийски бири в множеството профилирани магазини.

Може би най-любопитни са бирите от ламбик фамилията. Ламбик е бира, която се прави в региона на Брюксел (Пайотенланд) посредством спонтанна ферментация с местни диви дрожди, които " заразяват " бирата в т.нар кулшип. Ферментацията протича в бъчви и бирата отлежава там най-често сред една и три години. В следствие се блендира ламбик на друга възраст, с цел да се получи " шампанското на бирата " - отлежал гьоз (oude geuze). Бутилки гьоз са се продавали на търг за повече от 30 000 лева

Кои са най-лесните и " безвредни " комбинации на бира и храна, които бихте ни предложил?

IPA и бургер с горгонзола, белгийска витбира с лек лимонен чийзкейк, имперски стаут и какаово брауни.

Кой тогава е най-екзотичният и друг тип бира, който сте опитвал?

Перуанската чича де хора (chicha de jora) е ферментирала царевична напитка от Южна Америка и е доста известна измежду локалните от епохи насам. В днешно време е изгубила известността на фона на макро бирата, само че към момента се създава главно в домашни условия. Продава се в големи кофи от семейства, които се разпознават по алената торба на пръчка пред домовете.

Процесът по варене прилича този на бирата. Ферментира непринудено към седмица в огромни глинени съдове и има към 2-3% алк. наличие. Доста кремаво и компактно тяло - като боза, сладостен усет с привкус на вкиснато за край!

Кои са бирите, които желаете да опитате, а към момента не сте?

С наслаждение бих опитал който и да е добре отлежал ламбик на 20+ години. Наскоро съумях да опитвам 2001 Cantillon Oude Geuze и бях впечатлен от комплексността, развита през годините.

А пивоварните, които желаете и планирате да посетите?

Американската Hill Farmstead, чехите от Pilsner Urquell и района на Бамберг в Германия.
 Карикатуристът на
Росен Йорданов за карикатурите, виното и суетата на изложбите

Да отразяваш настоящото на деня с една рисунка

Бихте ли ни предложил български бири и пивоварни, които не вършат компромис с качеството на пивото?

Sofia Electric Brewing се оправят отлично с няколко стила бира като да вземем за пример New England IPA - сочни и охмелени бомби, изключително като са свежо кенирани. В София и даже в по-малки градове като Ловеч и Сливен има много изобретателни микропивовари, които се оправят също отлично и непрекъснато се стараят да усъвършенстват процесите си.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР