Колко души ползват големите онлайн платформи в ЕС? Тех гигантите

...
Колко души ползват големите онлайн платформи в ЕС? Тех гигантите
Коментари Харесай

Над 4,6 млн. българи месечно ползват Google. Още повече гледат Youtube

Колко души употребяват огромните онлайн платформи в Европейски Съюз? Тех колосите са задължени да регистрират тази информация по силата на новия европейски правилник за цифровите услуги (DSA/Digital Services Act).

Така да вземем за пример компанията " Mета " регистрира, че за интервала 1 януари 2023-30 юни 2023 Facebook е имал средномесечно 258 млн. дейни консуматори в Европейски Съюз, а Инстаграм - 257 млн. Останалите услуги на " Мета " или не попадат в условията на регламента, или да под прага от 45 млн. консуматори, над който се желае отчетност. В доклада, събран единствено в две страници, няма разбивка по страни.

За съпоставяне, в първия регистриран интервал (1 юли 2022-31 декември 2022) Facebook е имал средномесечено 255 млн. дейни консуматори в Европейски Съюз, а Инстаграм - 250 млн.

Платформата X (досега Туитър) е отчела за февруари-юли 2023 година средномесечно 60,9 млн. " логнати " консуматори в Европейски Съюз, както и 51,3 млн. " посетители " (които преглеждат наличие без да са влезнали в акаунт. Общият средномесечен брой консуматори от X пресмятат като общ брой от двете числа - 112,2 млн. И тук липсват данни за всяка страна поотделно.

За предходния 6-месечен интервал - юли 2022-януари 2023 - Туитър регистрира 100,9 млн. консуматори средномесечно (59,8 млн. регистрирани и 41,1 млн. гости).

Гугъл и Youtube

Средно 40,5 млн. души месечно употребяват приложение за трафика на пътя Waze в Европейски Съюз. Приложението е благосъстоятелност на Гугъл.

Гугъл показва и разбивка по страни за някои услуги, като например Гугъл Maps. Цифрите там са две - междинен месечен брой въз основа на обособени влезнали с регистрация сметки (вписани с сметките си потребители); и среден месечен брой въз основа на различими сесии на неползващи регистрация консуматори (невписани с сметки потребители). За България броят е надлежно 3,2 млн. и 1,7 млн. консуматори средномесечно.

Приложението Гугъл Play е употребено от 3,8 млн. регистрирани консуматори средномесечно в България, както и от 400 000 нерегистрирани БГ консуматори.

Търсачката Гугъл Search у нас употребяват 4,6 млн. регистрирани консуматори средномесечно, и 4,3 млн. невписани с сметки. Потребителите в двете групи могат да се припокриват според от това дали сега са вписани Гугъл акаунта си.

Най-ползваната платформа на Гугъл в България е Youtube - приблизително на месец 5,4 млн. вписани и 13,7 млн. невписани в сметките си консуматори са дейни в платформата.

Данните, които онлайн платформите дават, не са унифицирани, защото неотдавна настоящият правилник DSA към този момент не изисква от тях пример за класифициране на информацията. Разлика има в регистрираните интервали, в подбора на това кои услуги попадат в обсега на регламента и кои не, както и в метода на пресмятане на дейните консуматори.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР