Колелото, което всички карахме като деца и с което покорявахме

...
Колелото, което всички карахме като деца и с което покорявахме
Коментари Харесай

Колелото, което всички карахме като деца и с което покорявахме големите баири с нов модерен вид

Колелото, което всички карахме като деца и с което покорявахме огромните баири. Ето го още веднъж,в нов по-модерен тип!
От март месец колелото стартира да се продава из магазините у нас. С немалки усъвършенствания, само че въпреки всичко репликата на колелото носи мириса на детството. От компанията, която постоянно го е произвеждала, „ Балканвело ” – Ловеч, назовават новия модел на колелото „ имитация ”.
Макар и осъвременена, визията на велосипеда е съвсем същата каквато я помним в „ положителното остаряло време ”.
През седемдесетте и осемдесетте години от този модел са създадени и продадени повече от милион и половина броя!
Все още някои от антиките се движат по улиците с цялостна мощ. Новият модел е умислен и още предходната година направен от експертите на ловешката компания.

Новото “Балканче ” ще се предлага в два модела – „ Класик ” и „ Комфорт ”.
Моделът „ Класик ” е без скорости, има контра и предна спирачка и е по-близък до остарелия модел.
Версията „ Комфорт ” е с три скорости – вид „ Shimano Nexus ” – скорости, подобаващи за градско каране. Предимството е, че скоростите са доживотно центровани, вътрешни, а не външни, които непрекъснато би трябвало да се центроват. Вложени са и функционални съставни елементи от международно наложени марки колела.
Едно от най-големите преимущества на по този начин благото ни „ Балканче ” е, че както преди, по този начин и в този момент, то може да се кара от цялата фамилия. Велосипедът е фиктивен по този начин, че да пасва, както на двуметровите бащи, по този начин и на дребните им наследници. Интересно е, че и остарялото, и новото „ Балканче ” са сгъваеми, а също по този начин кормилото (което не можем да сбъркаме с никое друго колело!) е пресъздадено едно към едно и в новия модел.

В „ Балканвело “ към този момент създават и още два нови модела „ Балкан “-чета – също 20-инчово, само че доста по-компактно детско колело, и 26-инчов вид, който ще е нещо като хибрид сред маунтинбайк и градски сгъваем велосипед и ще може елементарно да се вкарва и в кола. В идващите поколения структурата ще бъде още по-изчистена и олекотена, въпреки че и в този момент „ Класик “ е по-лек от остарелия модел с 5-6 кг, а „ Комфорт “ – с 3. Засега новите „ Балкан “-чета се продават във фирмените магазини на „ Балканвело “ в Ловеч и Пловдив, както и в някои велосипедни магазини в Южна България. Дали ще ги забележим в по-масова продажба зависи от интереса на търговците. Според Петър Петров новото „ Балкан “-че е единствено част от почналите в доста сектори процеси на възобновление на типично български артикули, които напълно не са неприятни. Той самият има и друга фантазия – да направи музей на велосипеда в Пловдив. По скромното ни мнение остарялото „ Балкан “-че има справедливо място там.

Защото и в този момент, когато мернем на улицата някой от славните ловешки ветерани да се движи като че ли е създаден през вчерашния ден, а не преди 30-40 години, се усмихваме. А дали наперените им наследници някой ден ще провокират същите страсти единствено времето ще покаже.

Инфо: Коч

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР