Коледари наричат за здраве, кукери от Лъджа гонят злите сили

...
Коледари наричат за здраве, кукери от Лъджа гонят злите сили
Коментари Харесай

Коледари наричат за здраве, кукери от Лъджа гонят злите...

Коледари назовават за здраве, кукери от Лъджа гонят злите сили от центъра на Хасково на втория ден от Коледа. С пожелания за здраве и благодат и повече фамилии и деца в града, коледари и кукери, прогониха злите сили на станалият към този момент обичаен фестивал на Маскарадните игри в центъра на регионалния град.

В него се включиха стотици участници, като най-атрактивни бяха кукерите от квартала на Ивайловград Лъджа. Сред тях имаше и дребни момченца със страшни маски с рога. Те възпроизведоха национален бит пренесен в ивайловградско през 1914 година от егейска Тракия и непокътнат в родното им село Лъджа и до през днешния ден.

Главният воин в него Беят наричаше за изобилие и благодат и пръскаше жито на плочките на площад " Свобода ". Той благослови и младото семейство, а измежду персонаците бяха поп, мечкадар с гадулка и мечка, която най-после беше преборена от един локален левент.

Няколко известни национални песни изпя групата коледари от старозагорското село Тракия, а самодейците от Сусам, възпероизведоха на сцената обичаят коледуване.

Водещ на събитието е водещият в Радио Стара Загора Николай Николаев, който е родом от Хасково. А измежду гостите беше и изявеният ни фолклорист учен Крум Георгиев, който също е от Стара Загора, само че е огромен другар на хасковските и димитровградските читалища и изключително на това в село Крепост.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР