Коледа може и да е най-прекрасното време от годината, както

...
Коледа може и да е най-прекрасното време от годината, както
Коментари Харесай

Няколко трика за по-еко Коледа

Коледа може и да е най-прекрасното време от годината, както твърди клишето за празника, само че е и сезонът на свръхконсумацията. Само в Обединеното кралство междинната сума, която харчат семействата за дарове, храна и т. н., е с 811 евро (700 паунда) повече спрямо останалите месеци от годината, написа " Дойче веле ".

С това нарастване на потреблението идва и растежът в създавания отпадък. Отпадъците на семействата през този интервал от годината в Съединени американски щати се усилват с 25 на 100.

Има обаче доста разнообразни способи да честваме Коледа хем радостно, хем с малко повече грижа за околната среда.
Подаръците: секъндхенд, направени у дома и още какво
Размяната на дарове е един от основните моменти по време на празниците. Но това може да става и с внимание какво избираме да подарим.

Мислете какво купувате и търсете локални артикули, които са направени от рециклирани материали. Гледайте подаръците да са издръжливи и да имат по-дълга приложимост, вместо неща, които употребявате един-два пъти и след това изхвърляте.

Даряването или преподаряването на неща, които не ви трябват, също е алтернатива. Според изследване на YouGov 57 на 100 от британците са получавали най-малко по един нежелателен подарък на Коледа, като по-голямата част считат, че следователно да се преподари сходен нехаресван предмет е изцяло задоволително.

Според проучване от 2020 година, оповестено в сп. Nature, нещата, направени от хората, надживяват всевъзможен живот на планетата. Така че по-добре потърсете нещо запаметяващо се и минало инспекцията на времето в многото винтидж или секъндхенд магазини.

Ако сте надарени с известна умелост или нюх към готвенето, има доста благоприятни условия сами да изработите/приготвите подаръка.

За най-нетворческите натури - има разнообразни подаръчни талони, ваучери, билети за спектакъл и за визити на други събития.
По-малко отпадък по Коледа
Ако желаете да не се стига до препълване на кофата ви за отпадък по Коледа, избягвайте прекомерното пакетиране на подаръците, намалете използването на пластмасата за еднократна приложимост и изобщо внимавайте какво изхвърляте.

Данните демонстрират, че към 50 хиляди дървета всяка година се унищожават, с цел да се създадат 365 321 км опаковъчна хартия в Обединеното кралство. И, да декорираната хартия наподобява доста красива, само че нито тя, нито пластмасовите опаковки могат да се рециклират в множеството случаи.

Един от методите да разберете дали опаковката може да се рециклира, е да я свиете на топка. Ако остане смачкана, тогава може да я пуснете в кофата за преработване.

Друг метод е да употребявате към този момент използвана, само че непокътната опаковъчна хартия. Също може да прибегнете и до плат, в който да увиете подаръка и който може да ползвате още веднъж и за други цели.
" Зелена " вечеря за празника
По Коледа се подготвят и след това остават неизядени огромни количества храна.

Добре е да не купувате безсистемно всичко, което видите, а да извършите проект преди този момент какво количество и от кои артикули ще ви е належащо, да сте наясно какво тъкмо ще приготвяте и за какъв брой хора. Така ще помогнете и на джоба си, и на околната среда.
Направете украсата като екодекорация
Закъде сме без украсата за Коледа, елхата, лампички, които повдигат настроението?

Една добра опция на остарялото осветяване е потреблението на LED лампи. Те са по-дълготрайни, икономисват консумация на ток.

Не купувайте украса за Коледа всяка година, прибирайте си остарялата. Ако желаете нови играчки на елхата, отделете време и като се забавлявате със фамилията или приятелите, сами си ги направете от подобаващи материали.

И по този начин стигаме до големия въпрос по Коледа - каква да е елхата - същинска или пластмасова за многократна приложимост.
Елхата
Според природозащитната организация WWF пазаруването на изкуствена елха е оправднано единствено в случай че възнамерявате да я употребявате най-малко още 10 години. Тези пластмасови дървета са направени от материал, който не може да бъде рециклиран.

Ако ще купувате същинско коледно дърво, изберете място със документ, позволена сеч.

Има и други разновидности - елха в саксия, която след това да засадите.

Може и да бъдете изобретателни - да си " извършите " елха от предмети. Например от артистично подредена купчина книги.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР