Коледа е сред най-дългоочакваните зимни празници. По традиция за празника

...
Коледа е сред най-дългоочакваните зимни празници. По традиция за празника
Коментари Харесай

Кои са магическите предмети на българите за Коледа

Коледа е измежду най-дългоочакваните зимни празници. По традиция за празника украсяваме дома си с красиви гирлянди и лампички. Но в случай че желаете да ви върви през идната година, от вкъщи ви на Коледа не би трябвало да липсват и някои вълшебен предмети. Ето кои са те:

Коледната елха

Коледната елха е най-яркият знак на коледните и новогодишните празници. Това дърво пази дома и носи шанс. В някои култури коледната елха се преглежда и като самобитен портал към други светове. Присъствието ѝ в дома притегля положителното и сплотява фамилията. Затова фамилните събирания и изричането на благословии би трябвало да се прави към коледното дръвче.

Мълчана вода

Тя би трябвало да участва по време на коледните празници, с цел да закриля фамилията и да притегли шанс в дома и през идната година.

Сол

Солта участва в магическите ритуали и вярванията на българите. Тя е средство за отбрана на дома и опазване на положителния шанс. Не би трябвало да липсва и на трапезата за Коледа.

Чесън

Чесънът е добре прочут за отбрана от вампири, самодиви, зли духове, уроки. За да е предпазен един дом и всичко в него да върви без спънки, вътре постоянно би трябвало да има чесън. Особено на Коледа.

Бръшлянът е тайнствено растение, което се свързва с редица езически ритуали. Бръшлянът в дома на Коледа подсигурява щастлива и плодородна година, както и дългоденствие на жителите на дома.

Дрян

Дрянът е друго растение, което се свързва със зимните празници. Той е измежду вълшебен предмети на Коледа за благополучие и шанс. Това дърво стартира да цъфти рано и това го прави знак на младостта и дълголетието.

Пръст

Пръстта се свързва с плодородието и благополучието. Внасяне на бучка пръст вкъщи носи здраве и шанс. Заравянето на кости или друга ритуална храна в почвата се преглежда и като тип жертвопреношение.

Пепел

Пепелта също има свойствата да брани дома и да пречиства от отрицателна сила. Тя също се преглежда като портал сред света на живите и мъртвите. Събирането към огъня също така сплотява фамилията и поддържа хармонията у дома.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР