Коледа е най-вкусното време на годината и причината затова отчасти

...
Коледа е най-вкусното време на годината и причината затова отчасти
Коментари Харесай

Коледни курабиени елхички

Коледа е най-вкусното време на годината и повода по тази причина частично се дължи на тези страхотни коледни курабиени елхички

Необходими Продукти

● яйца - 5 броя
● захар - 2 ч.ч.
● олио - 3/4 ч.ч.
● кисело мляко - 1/2 ч.ч.
● сода бикарбонат - 1 ч.л.
● амонячна сода - 1 ч.л.
● лимонова кора - от 1 един лимон
● брашно - 900 г + за доомесване

за декорация и оформяне


● пудра захар
● мармалад - от вишни или различен обичан

Начин на подготвяне

Четири от белтъците се разрушават на мека, пухкава пяна, а не на корав сняг. Отделят се настрани. В друга купа се смесват жълтъците с цялото яйце и захарта до бухнал крем.

Двата типа сода се погасят в млякото и по-късно се прибавят към сместа с жълтъците дружно с кората от лимон, разбърква се добре и по-късно се прибавя на струйка олиото.

До тук сте работили с миксер и в този момент е време да промените приставката му с такава за тесто и да действате на ниска скорост, като към сместа първо добавите половината пресято брашно и белтъците.

Когато сместа го поеме, последователно добавяйте останалото пресято брашно до приемане на уместно за месене на ръка тесто. Прехвърляте на набръшнен плот и месите до безпрепятствено и не лепнещо тесто.

Готовото тесто се увива в стреч фолио и се мушва в плик или торба и оставя на стайна температура да престои през нощта.

На другата заран разделяте тестото на две с цел да точите по елементарно корите. Дебелината им да е към 3-4 мм.

Тук мога да отбележа, че не направих всички курабийки на елхички, а си оставих и много единични. Тях при предпочитание можете да глазирате с шоколад. Аз си ги оставих по този начин.

Печете идентични по мярка звезди в една тава. Пекат се в авансово загрята фурна на 190 градуса с включени горен и дорен реотан на междинна решетка. Така стават за към 8-9 минути.

За да постигнете елхичка, слепвате от огромна към дребна звездичка с мармалад и най-после поръсвате с пудра захар. Радват окото и са ужасно вкусни!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР