Коледа е любимият празник на малки и големи! Цялото семейство

...
Коледа е любимият празник на малки и големи! Цялото семейство
Коментари Харесай

Какви салати да приготвим за Коледната трапеза. Четири рецепти

Коледа е обичаният празник на дребни и огромни! Цялото семейство се събира, разменят се дарове, идват посетители и другари, които не сме виждали скоро. И макар, че най-приятната част от празника е прекараното време с обичаните хора, няма спор, че в случай че на трапезата на Коледа няма вкусни ястия празникът няма да бъде същински празник.

За Коледната трапеза са присъщи ястията с месо. След Коледните пости, чиито край поставя Бъдни вечер, Коледа е първият ден, в който на трапезата се сервират блажни ястия. Дори и хората, които не са спазвали коледните пости, също асоциират трапезата на Коледа с пържоли и кебап. Коледа е и денят на вкусните сладкиши. 
-->
Какви салати да сложим на коледната софра - хрумвания от supichka.com:

Най-вкусната и най-лесна салата за Коледната трапеза безспорно е домашно приготвената туршия. Рязана туршия, пълнени камби, кисели краставички, салата от кисело зеле… Всички тези разновидности на туршия носят аромата на зимата и са доста подобаващи за Коледа, а също така са и извънредно уместно мезе за ракия.Ако обаче не обичате туршия, може да приготвите свежи салати. Може да приготвите и майонезени салати, само че имайки поради, че Коледа е единствено началото на “тежките ” зимни празници, а и обстоятелството, че на Коледа като главно ядене ще сервирате месо, е добра концепция да “освежите ” Коледното меню със зимни свежи салати.Салата от кисело зеле

1. Салата от кисело зеле

 Салата от кисело зеле

Салатата от кисело зеле е една от най-свежите зимни салати. По Коледа киселото зеле тъкмо е втасало и е доста вкусно. Кисело зеле се намира във всяка българска къща през зимата, което прави салатата от кисело зеле универсално решение на въпроса " каква зимна салата да подготвя? " Освен това салатата от кисело зеле се подготвя извънредно бързо и е доста икономична.

2. Картофена салата за Коледа

 Картофена салата

Класическата картофена салата е едно от най-универсалните ястия. И на трапезата на Коледа класическата картофена салата може да влезе в разнообразни функции. Картофената салата може да бъде употребена по своето главно предопределение - като салата. Но картофената салата може да ползвате и като гарнитура за пържолите, кюфтетата или кебапа.Вижте цялата рецепта тук »Зимна салата от моркови, целина и алено цвекло за Коледа

3. Зимна салата от моркови, целина и алено цвекло за Коледа

 Зимна салата от моркови, целина и алено цвекло

Зимната салата от моркови, целина и алено цвекло е цялостна с витамини! Подходяща за зимното меню и за трапезата на Коледа. Салата с моркови, целина и алено цвекло е доста свежа и с типични за сезона зеленчуци.Вижте цялата рецепта тук »Салата от земна ябълка / гулия за Коледа

Измийте и обелете зеленчуците. Настържете суровите зеленчуци на едро ренде. Ако желаете да сервирате салата без да смесвате другите цветове, с цел да бъде по-ефектна, то разбърквайте всеки настърган зарзават с лимонен сок. Така зеленчуците ще запазят цвета си и няма да потъмнеят.

Втората стъпка от рецептата за салата с моркови, алено цвекло и целина е да подредите зеленчуците и да поръсите със смесените накълцани ядки и семена. Преди сервиране подправете зимната салата със зехтин и сол.

4. Салата от земна ябълка/гулия за Коледа

 Салата от земна ябълка/гулия

Салатата от земна ябълка, сходно на салатата от моркови, целина и алено цвекло се подготвя с типични, само че позабравени български зеленчуци. Тъй като по време на Коледните празници доматите и краставиците не са от най-свежите и най-вкусните е по-добре да заложите на зеленчуци, които са присъщи за сезона, каквито са кореноплодните.

Първо измийте добре корените земна ябълка, след което ги обелете. Измийте моркова и също го почистете, след което ги настържете.

Изцедете сока на лимона и го изсипете при зеленчуците. Разбъркайте добре, с цел да стигне лимона на всички места. Това е значимо за външния тип на салатата, тъй като лимоновият сок не разрешава на настърганите ябълка, морков и земна ябълка да потъмнеят. Посолете с ½ чаена неистина сол и прибавете зехтин или олио, след което разбъркайте. Преди сервиране поръсете салатата със земна ябълка със ситно нарязания копър и слънчогледовите семки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР