Кола бомба в западен Афганистан уби най-малко 8 души и

...
Кола бомба в западен Афганистан уби най-малко 8 души и
Коментари Харесай

Кола бомба уби 8 и рани десетки в Западен Афганистан

Кола бомба в западен Афганистан умъртви минимум 8 души и рани още десетки. Взривът е бил ориентиран към полицейски щаб в град Херат, съобщи за Агенция Франс Прес Джайлани Фархад, представител на губернатора на провинция Херат.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид съобщи, че гърмежът в Херат няма връзка с тяхната група.

Въстаниците на групата обаче са дейни в западната провинция и са направили скорошни набези против афганистанските държавни сили.

Президентът Ашраф Гани упрекна талибаните, добавяйки в изказване, че групата " продължава противозаконната си война и насилието против нашия народ " и " сподели за следващ път, че няма желание за спокойно споразумяване на актуалната рецесия ".

През последните месеци в Афганистан набъбна насилието - в това число вълна от атентати против публицисти, деятели и държавни чиновници, макар започването на мирни договаряния сред воюващото афганистанско държавно управление и талибаните. В петък Съветът за сигурност на Организация на обединените нации " осъди най-категорично тревожния брой набези, съзнателно ориентирани против цивилни в Афганистан ". Това идва на фона на спекулации по отношение на бъдещето на Съединени американски щати в Афганистан след военно присъединяване в страната от две десетилетия.

Американският президент Джо Байдън приключва обзор дали да се придържа към съглашението с талибаните, контрактувано от неговия предходник Доналд Тръмп, който искаше да изтегли дефинитивно американските войски до май. Администрацията на Байдън даде знак, че желае да прегледа обширно договорката на Тръмп и нейните последствия за Афганистан и районната непоклатимост. Неотдавна Вашингтон показа на управляващите в Кабул и на талибаните план за спокойно съглашение, в това число основаването на „ ново приобщаващо държавно управление “, се споделя в писмо от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, разкрито от афганистанските медии. Русия поддържа самодейността, защото международните сили засилват напъните за обезпечаване на спокойно съглашение и преустановяване на десетилетията на война.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР