Кола-бомба се взриви по време на мирно събиране на афганистански

...
Кола-бомба се взриви по време на мирно събиране на афганистански
Коментари Харесай

Атентат помрачи безпрецедентно примирие в Афганистан

Кола-бомба се взриви по време на спокойно събиране на афганистански бойци и талибански бойци в град Нангархар. Убитите са минимум 20 души. 

Атентатът помрачи невижданото помирение сред враждуващите страни в страната по случай края на свещенния месец Рамадан.

По-рано този следобяд десетки невъоръжени талибани влязоха в столицата Кабул и други огромни градове в Афганистан. Това докара до невиждани подиуми - бойци на ислямистката формация се поздравяваха и снимаха с представители на силите за сигурност и елементарни хора. С талибаните се срещна даже и вътрешният министър на страната Уайс Бармак.

Настроението на всички места изглеждаше празнично. Врагът е различен, акцентираха джихадист, записан от интернационалните медии:

Нямаме проблем с афганистанската полиция и войска. Бием се, тъй като в страната ни има чужденци. Няма да имаме проблем с афганистанците, нито в този момент, нито в бъдеще.

Такова празнично събиране в град Нангархар беше прекратено от атентат с кола-бомба. Според разнообразни информации, починалите са сред 20 и 26 души. Би Би Си посочи, че доста от тях са невъоръжени талибани, влезнали в града да отбележат примирието. Групировката отхвърли да стои зад атентата.

Същевременно президентът на страната Ашраф Гани в особено телевизионно послание разгласи, че ще удължи примирието за Еида. Не е ясно дали Гани е зинаел за атентата в Нангархар преди изказването, посочи Ройтерс.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР