, които показват незаконосъобразен избор на конкретна фирма с аргумент,

...
, които показват незаконосъобразен избор на конкретна фирма с аргумент,
Коментари Харесай

Сметната палата: АПИ е избрала да даде 118 млн. лв. на определена фирма за поддръжка на толсистемата

, които демонстрират незаконосъобразен избор на съответна компания с мотив, че тя няма конкуренция за осъществяване на тази социална поръчка заради механически аргументи.

Одитът бе предоставен на Сметната палата с Решение на 44-то Народно заседание от 18.12.2020 година След приемането на окончателния одитен отчет от институцията, той навреме бе импортиран в Народното събрание.

При одита Сметната палата е проверила 5 процедури на възлагане на публични поръчки по реда на Закон за обществените поръчки. Не е тествана процедурата за възлагане на проектирането и построяването на електронната система за събиране на такси за прилагане на републиканската пътна мрежа - възлагането на този контракт е отвън обсега на одита на Сметната палата, защото е бил тестван от Агенцията за държавна финансова ревизия по прокурорско разпореждане на Софийска градска прокуратура.

Нито една от тестваните от Сметната палата процедури не е включена в план-графика на публичните поръчки на АПИ за съответната година, а с тях се ангажира забележителен финансов запас на възложителя. Това се отнася и за посочената нагоре процедура „ договаряне без съобщение “, при която в нарушаване на Закон за обществените поръчки и е подписан значителен по стойност контракт.

Проверено е възлагането посредством директно договаряне и сключването на 4 контракта за правни услуги, като три от тях са подписани и изпълнени от една частна компания, се показва в отчета на Сметната палата.

Докладът е импортиран в Народното събрание, а частта за нарушавания на Закона за публичните поръчки е изпратена на Агенцията за държавна финансова ревизия.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР