Блокбъстър горещата вълна помага за стимулиране на боксофиса на летните филми

...
Кои са някои от най-натоварените филмови прожекции в Maya Cinemas
Коментари Харесай

Кои са някои от най-натоварените филмови прожекции в Maya Cinemas Fresno 16 във Фресно, Калифорния, тези дни? — Опенхаймер? Дузината ежедневни прожекции на "Барби?" Всъщност това са матинетата и на двамата.

В ранните следобеди, когато температурите в централна Калифорния се движат около трицифрени цифри, хората започват да отиват в кината, каза помощник-мениджърът Хоуп Торес. Горещините увеличават посещаемостта, каза тя - и подемът започна още преди да бъдат пуснати тези блокбъстъри. Maya Cinemas Fresno 16 поддържа термостата на 68-70 градуса по Фаренхайт, запасява се със замразени напитки и „когато хората идват в киносалона, те коментират колко приятно е климатикът“, каза Торес.

Реклами за филмите "Oppenheimer" и "Barbie" се появяват в AMC Theaters в The Grove в четвъртък, 20 юли 2023 г., в Лос Анджелис. Рекламите за филмите „Oppenheimer“ и „Barbie“ се появяват в AMC Theaters в The Grove в четвъртък, 20 юли 2023 г., в Лос Анджелис. Крис Пицело/АП

Това лято парещите горещи вълни помагат за издигането на боксофиса на филмите до нови нива. AMC, най-голямата театрална верига в света, в неделя отчете най-големите си приходи от вход за една седмица (21-27 юли) от основаването на компанията през 1920 г. AMC отдаде този 103-годишен връх на невероятния начален уикенд на „Барби“ и „ Опенхаймер“, както и силната инерция, която продължаваше да ги носи.

Тъй като високите или дори рекордни температури покриват голяма част от страната, комбинацията от културния момент, който е „Барбенхаймер“, и приканващите климатизирани салони на филмовата индустрия ускоряват връщането към гледането на кино.

Продажбите в боксофиса през 2023 г. изпреварват миналогодишните с 1 милиард долара, каза Шон Робинс, главен анализатор в Boxoffice Pro, като филмите са спечелили 5,8 милиарда долара до 30 юли спрямо 4,8 милиарда долара през същия период на миналата година.

Голяма част от това е свързано със силния план за пускане на филми, каза той, но рекордните температури допринасят за продажбите на билети. „С навлизането в юли и август, кучешките дни на лятото, жегата може да бъде определящ фактор [в боксофиса].“

Три часа прохлада

„Опенхаймер“ се простира на 180 минути, но това не изглежда да възпира боксофиса в този климат, може би точно обратното.

Във Финикс, Аризона, където температурите достигат трицифрени цифри, водещият на подкаст ReelTok Тайлър Уитмор каза: „В Аризона, когато вървите от паркинга до театъра при 115 градуса, не е нужно толкова много време, за да се загрее. За щастие „Опенхаймер“ е дълъг 3 часа.“

Уитмор има климатик у дома, отбеляза той. Но във филмовите къщи той може да му се наслади, „без да трупа сметка за ток“.

Кината използват климатика като маркетингова привлекателност от десетилетия, каза Салваторе Базил, автор на „Готино: Как климатикът промени всичко“. Той обясни: „Кината отваряха входните си врати, така че минаващите да усетят порива на студен въздух и да решат да си купят билети.“ Тази ранна маркетингова техника се нарича „рекламен въздух“.

Разбира се, много хора имат климатици вкъщи или вентилатори, но те могат да бъдат скъпи за работа и не толкова ефективни, колкото гигантите от филмовите къщи. Климатикът в киносалона обикновено е безшумен, мощен и се адаптира бързо към температурните промени. Трябва да се отбележи, отбелязва Hollywood Reporter, в поглед от 2013 г. към историята на климатика в кината. Изданието съобщава, че това се дължи на факта, че кината редовно преминават от празни към пълни, като някои зали са пълни, докато други имат малко гости. (На някои хора може дори да им стане твърде студено в климатизирани стаи.)

„Избягайте от горещата вълна в Cineworld“

Тълпите не можаха да дойдат достатъчно скоро за някои от филмовата индустрия.

Cineworld, собственикът на Regal Cinemas, обяви във вторник, че е излязъл от банкрута по Глава 11, след като намали милиарди от дълговете си, точно както хитове като „Барби“ и „Опенхаймер“ дават на киноиндустрията така необходимия тласък.

(„Барби“ се разпространяваот Warner Bros. Pictures, която е собственост на компанията майка на CNN, Warner Bros. Discovery.)

Филмов плакат за Опенхаймер в китайския театър TCL на Холивудската алея на славата в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ в петък, 21 юли 2023 г. Филмов плакат за Опенхаймер в китайския театър TCL на Холивудската алея на славата в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ в петък, 21 юли 2023 г. Ерик Тейър/Блумбърг/Гети изображения

Cineworld не посочи AC, но през юни базираната в Обединеното кралство верига имаше кампания, приканваща гостите да „избягат от горещата вълна и да се разхладят в Cineworld“.

AC промени филмовата индустрия. В рамките на 5 години след въвеждането на климатика в киносалоните през 20-те години на миналия век, Базил каза, че 3000 киносалона са били принудени да го поставят само за да бъдат в крак с индустрията. „Преди да има климатици в киносалоните, лятото се смяташе за мъртвия сезон.“ Вече не.

„Лятото е време за кино“, каза Майкъл О’Лиъри, главен изпълнителен директор на Националната асоциация на собствениците на театри. „Това е най-доброто време за посещение на киносалони.“

Повече хора от обикновено тази година се появиха на годишния 12-часов научен фантастичен маратон на The Loft Cinemas през юни, каза Джеф Янк, програмен директор на театъра в Тусон, Аризона. Тази нощ беше знойна температура от 90 градуса и в лицето на жегата киноманите могаха да се отпуснат и да гледат шест последователни филма на закрито.

Публиката може да е била там най-вече за сметката за вечерта, каза той, която включваше „They Live!“ на Джон Карпентър от 1988 г. и „Mantango: Attack of the Mushroom People.”

„Но е хубаво да си в климатизирана сграда за дванадесет часа“, каза Янк.

Анна Кубан и Ева Ротенберг допринесоха за тази история

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР