Кои са най-уважаваните специалисти в Германия? Какви професии избират жените

...
Кои са най-уважаваните специалисти в Германия? Какви професии избират жените
Коментари Харесай

Кои са най-уважаваните професии в Германия


Кои са най-уважаваните експерти в Германия? Какви специалности избират дамите и мъжете и по какъв начин еманципацията се отразява на желанията им при избора на специалност?

Фондация „ Конрад Аденауер " е провела анкета с повече от хиляда германци на възраст над 18 години. А резултатите от допитването дават бегла визия за това кои специалности се употребяват с най-голямо почитание в немското общество.
Редакцията предлага
На участниците в анкетата е заложен въпросът към коя група специалности с какъв брой огромно почитание се отнасят. Най-слаба оценка получават политиците: 18 % от интервюираните са показали, че се отнасят с огромно почитание, и единствено 7 на 100 - с доста огромно почитание към тях. Сходно е ситуацията и с публицистите. Малко по-високо е мнението на германците за работещите в синдикатите, учителите и църковните чиновници - те събират утвърждението на малко над 1/3 от участниците в допитването. Всеки втори от тях е засвидетелствал почитание към специалността на военните и полицейските чиновници, а още по-високо в рейтинга на желанията стоят бизнесмените и спасителите. Но най-уважаваната специалност си остава лекарската: 3/4 от интервюираните изпитват надълбоко почитание към. С добра известност измежду германците се употребяват също и съдиите.

28 на 100 от участниците са споделили също, че преди са изпитвали по-голямо почитание към. Почти всеки пети е почнал към този момент да не тачи толкоз доста лекарите, а при 18 на 100 мнението за служителите на реда се е влошило. Затова пък рейтингът на профсъюзните деятели се е повишил – пет на 100 от запитаните са почнали да ценят повече това, което те правят.

Женски и мъжки специалности

А? Данни за това дава проучване на Федералната статистическа работа. Те демонстрират, че съществуват преобладаващо мъжки и преобладаващо женски специалности.

Мъжете доминират в техническите специалности. Така да вземем за пример през 2018 година в секторите 89 на 100 от заетите в тях са били мъже, а в осведомителните и информационни технологии техният дял е 85 %. Броят на сътрудниците в тези браншове през последните години на процедура не е се е трансформирал. С информатика професионално се занимават 15% от дамите, а в автомобилостроенето и машиностроенето дамите са 11 на 100. Затова пък измежду служителите на реда, следователите и в системата на правораздаването дамите уголемяват наличието си и към този момент съставляват 1/4 от всички чиновници там.

Обучението и възпитанието на децата пък си остава преобладаващо женска специалност: едвам една четвърт от учителите в общообразователните учебни заведения са мъже, а в детските градини мъжете са необичайност – единствено 6 на 100. Затова пък във ВУЗ-овете мъжете са имали през 2018 числено предимство над дамите - над половината от преподавателите и откривателите в тях са били мъже.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР