- Кои професии ще покаже тазгодишното издание на Базар на

...
- Кои професии ще покаже тазгодишното издание на Базар на
Коментари Харесай

Изберете не модерната професия, а тази, която ви е на сърце

- Кои специалности ще покаже тазгодишното издание на Базар на специалностите?

- Тази година на, който ще се организира на 25 и 26 ноември в София, ще бъдат показани над 60 специалности, освен това в разнообразни формати - като презентации, диалози, в интерактивни работилници и на щандовете на компаниите-участници в ревюто. Ще бъдат показани обичайни специалности като химик, агроном, инженер, публицист, само че и нови и нашумели специалности като тези в IT сферата, например специалности, свързани с просвета и обработка на данни (data scientist), софтуерен инженер, експерт за отдалечени проучвания, с помощта на които чрез сателити може да се наблюдават изсичания, наводнения и засушаване, промяна в релеф, да се плануват и предотвратят бедствия. Дрогерист и основатели на подкасти и планетариуми са други любопитни специалности.

За първи път ще представим професии, свързани с гейминг бранша, който се оказва освен прелъстителен, само че и измежду бързо разрастващите се у нас - младежите ще научат кои са главните умения, на които би трябвало да наблегнат, в случай че желаят да се развиват в региона. Отново ще представим известната професия  " инфлуенсър " с всички нейни разновидности и труда и знанията, които стоят зад триумфа. Двете промишлености ще бъдат показани в диалози с няколко посетители, с цел да се обхванат многобройните благоприятни условия за реализация, които оферират. Открит диалог за отговорностите на публично значимите специалности ще бъде извършен и с представители на лекарската, учителската и други основни за всички ни специалности. По време на миналогодишното издание на Базара това беше и един от най-гледаните диалози от програмата.

Разбира се, ще бъдат показани и зелени специалности като " спасител на храна " и еколог, които са измежду специалностите на бъдещето, дружно с тези в IT сферата и грижата за хората. Това, което несъмнено ще продължи да се търси, са познания и умения в областта на математиката, точните науки, само че и творчеството.

Повече от 20 водещи компании ще вземат участие със свои щандове, лектори или работилни на Базар на специалностите 2022. Сред тях са Асарел Медет, ДМ България, Enery Bulgaria, Кауфланд България, ЛИДЛ България, Овергаз, ТехноЛогика, СОФ Кънект (Летище София), Фесто Производство,  Кока-кола ХБК,  KBC Bank, ОББ, ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3, VMWare, Schneider Electric България, Солвей Соди, Байер България, Българско школо, Център за поддръжка за личностно развиване, Кариерно консултиране и консултиране - София.

- Ако възпитаник се чуди с какво да се занимава, по какъв начин да се ориентира? Какво бихте го посъветвали?  

- Ориентирането при избор на специалност е дълъг и нелесен развой, като първите стъпки стартират от увлеченията и мощните страни на децата, какви предмети в учебно заведение или отвън учебно заведение събуждат интереса им и какви познания усвояват с лекост. В нашата просветителна система първият по-сериозен избор на посока е след седми клас, когато децата (трябва да) избират дали да се насочат към професионално или профилирано обучение, надлежно езикови, филантропични или гимназии, профилирани в точните науки или към техникуми. Следващата алтернатива всекидневно стои в края на междинното обучение, когато младежите би трябвало да изберат професионалната област, в която да се развиват. Изборът на професионален път най-често става благодарение на родители и учители, а от време на време, само че не постоянно, е подкрепят и от експертите по ранно кариерно консултиране. Тук идва и ролята на бизнеса и експертите, които представяйки своите специалности, срещат младежите с особеностите на специалностите от първо лице. 

Ако сте възпитаник - чуйте родители, учители, експерти, запознайте се с разнообразни специалности, срещайки се с хора, които работят тази специалност. Елате на Базара на специалностите, търсете и други срещи с специалностите, информирайте се. И вие изберете своята посока. Тази, която ви е на сърце. Нека изборът да не е избран от стилните талази, а от ползите и уменията. Ако сте - родител, подпомайте, а не налагайте, вслушвайте се в децата си, бъдете до тях. Но да не изземвам ролята на кариерен съветник - елате на Базара и ще чуете персонално професионални съвети от тях. 

Елате, в случай че сте сред 5-7 клас, в случай че сте в гимназиален клас и ви следва избор на университет, в случай че сте студент. Последните две издания на Базара на специалностите обаче демонстрираха, че студенти и младежи на възраст 18-23 година също са гледали с интерес програмата на събитието, евентуално в търсене на опция за съответна професионална реализация. Всичко това демонстрира, че професионалното ориентиране е развой, който стартира още в детска възраст, само че продължава и по-нататък, а даже и след завършване на съответно обучение или насъбран професионален опит. Това отговаря и на трендовете, които се следят за смяна в упражняваната специалност и кариера даже в по-зряла възраст.

- Защо кариерното насочване не е развито у нас? Кой би трябвало да се занимава с кариерното насочване на децата - учебните заведения, кариерни центрове?

- Все още неразпознато, невидимо и непопулярно е кариерното консултиране. Всъщност в България има подготвени кариерни консултанти, построени центрове за поддръжка за личностно развиване (Софийският център, който е към Столична община, ще бъде на Базара), неправителствени организации, които работят в тази посока, само че те не са доста и не са припознати от възпитаници и родители. Специалистите, които се занимават с кариерното насочване, би трябвало да са покрай младежите, да ги познават, да завоюват доверието им и да им оказват помощ в този избор. Вероятно е нужна дълготрайна акция за изгодите от кариерно насочване и улеснен достъп до него, с цел да не разчитат родителите и младежите единствено личните си сили и познания или на ресурсите от интернет, а в процеса да бъдат ангажирани както готови консултанти, по този начин и просветителната система.

- Държавата предлага разнообразни стратегии, с цел да подобри връзката сред образованието и бизнеса - в учебно заведение има предпазени специалности, във вузовете има гратис образование за студенти в дефицитни специалности и за такива, които сключат контракт за 5 година с шеф и така нататък, само че сякаш всичко това е незадоволително? Какво още е нужно?

- Образователната система има потребност от смяна, човещина и деловитост. Тя обаче от ден на ден се отваря към партньорство с бизнеса. У нас има учебни заведения, които работят по дуалната система и в тях младежите  учат и усвояват на процедура в разнообразни предприятия определени професии, професионалните училища са също превъзходен образец. Висшите образователни заведения работят по доста взаимни планове с бизнеса и експерти от практиката преподават в другите стратегии. Може би това, което би трябвало да се промени, е отношението към образованието и науката - те не се изчерпват с обновяването на постройките и оборудването на кабинетите, а със знанията и уменията, които дават и с това децата ни да се научат да мислят. За това са нужни готови преподаватели, чийто труд се цени от обществото и които могат да разкрият част от тайните на преподаваната от тях просвета и да насърчат младежите да продължат нататък. Тук е мястото да благодаря на всички учители, които съзират Базара като една опция за материализиране на връзката обучение - специалност.

 - Наскоро стана ясно, че над 331 000 младежи в България на възраст 15-34 година нито работят, нито учат. Как те да бъдат стимулирани да учат и работят?

- Като се убедят, че е cool (готино - бел. ред.) да работиш, да твориш, да създаваш, да си потребен. Като изградят своя лична мотивация, че е вълнуващо да създадеш откритие, да напишеш публикация или ария, да  ремонтираш аероплан и т.н. Осмеляваме се да имаме вяра, че Базарът на специалностите дава точно такава опция за ентусиазъм с помощта на пряк разговор на децата и младежите с хора, които обичат работата си. Професионалистите ще показват спецификата на специалността си, нужните за нея познания и умения, професионалния път, който са минали, който рядко е равен и еднакъв, само че и удовлетвореността от активността си. Това е една от задачите, които си слагаме - да покажем, че трудът е полезност, че основаването на артикул вследствие на работата ти, изключително в екип стимулира, носи самопризнание и даже може да даде персонален смисъл в живота.

Именно тези истории на триумфа, който се мери не с подчиненост и заплащане, а с чувство за принадлежност към специалност и компания, и с задоволеност, са същинския мотиватор. За това обаче са нужни познания и умения, както и неизменност. Разбира се, сходна мотивация не може да се реализира с едно събитие, нужни са общи усилия на просветителната система, на бизнеса и на родителите, които с персоналния си образец могат да " заразят " децата си с възторг.

- Има ли младежи, избрали своето образование или специалност с помощта на срещата си с експерти на Базара?

- Да, има младежи, които най-малко до някаква степен са създали своя осведомен избор и с помощта на ранното запознаване с специалности. Виктория Йовчева, 19 година, се включи още в първите издания и още тогава показа, че желае да стане финансист като своята майка. След довеждане докрай на финансово-стопанската гимназия, през днешния ден Виктория е студентка е по финанси в УНСС и има за цел по-късно да разшири познанията си по стопанска система във Виена. Гергана и Мария Илкови поемат по пътя на специалността на татко си Кръстю - механик на електронно индустриално съоръжение в Инсталацията за екстракция и електролиза на катодна мед и от 11 години е в екипа на " Асарел-Медет ". И двете учат " Минна електромеханика ” в междинното си обучение, Гергана е 12 клас, а Мария към този момент е първи курс  в Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски " задочно и работи в компанията. Други две девойки избират пътя на компютрите, друг от този  на родителите им - Дарина Попова учи информатика в Нов български университет, а Вероника Попова - компютърни науки във ФМИ в СУ. И двете са гостували на Базара неведнъж и това най-малко до каква степен е спомогнало за съзнателен избор.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР