Кои продукти вече няма да се продават? Чашките за еднократна

...
Кои продукти вече няма да се продават? Чашките за еднократна
Коментари Харесай

В ЕС: без пластмасови чаши, сламки и клечки

Кои артикули към този момент няма да се продават?
Чашките за еднократна приложимост, пластмасовите принадлежности, сламките, клечките за уши - всички тези артикули постоянно се озовават на плажове, в паркове, замърсяват морето и околната среда. Затова би трябвало да бъдат неразрешени. Същото важи и за опаковките за бързо приготвена храна и стиропорените кутии.
Какво още се трансформира
Пластмасовите артикули, които нямат опция - като да вземем за пример мокрите кърпички, цигарите с пластмасов филтър и тампоните - ще не престават да се продават. Но би трябвало да имат специфичен надпис, който да осведоми потребителите за вредите, които нанасят на природата, както и за методите за преработване.
Какви промени се приготвят още?
От 2023 година ще влязат в действие и нови правила в посока многократна приложимост. Ресторантите и компаниите за доставка на храна ще са задължени да оферират опаковки за многократна приложимост като опция на еднократната пластмаса.

От идната година търговците ще би трябвало да се откажат и от найлоновите торбички, като се изключи тези за плодове и зеленчуци в супермаркетите. Освен това ще бъде въведен наложителен депозит за бутилките. От 2025 година се вкарва и обвързване за повече годна за преработване пластмаса в бутилките – най-малко 25 % от материала би трябвало да предстои на преработване.
Колко отпадък можем да си спестим?
По данни на немското екоминистерство, в страната всеки час се употребяват по 320 хиляди чаши за еднократна приложимост за топли питиета. Количеството нерециклируем отпадък пораства непрекъснато: от 2015-а до 2017-а година то се е нараснало с близо 4 % – на 6,1 милиона тона. Затова и министърката на околната среда Свеня Шулце счита възбраната за значима стъпка за ограничение на отпадъците, които обществото създава. Шулце уточни обаче, че е значимо да се намерят подобаващи други възможности, а не други еднократни решения като алуминия, да вземем за пример.
Какво споделят природозащитниците?
Германската организация Deutsche Umwelthilfe се отнася скептично към измененията. Новата възбрана е значим политически сигнал, само че бизнесът може да се пренасочи към други първични материали, които вредят на околната среда, споделят природозащитниците. Затова би трябвало да бъдат насърчавани системи за многократна приложимост за чашите за кафе и кутиите за хранене.

За артикули за еднократна приложимост би трябвало да се вкара надценка от 20 цента, с цел да се предизвика прекосяването към артикули за неведнъж прилагане, упорстват от организацията. Със събраните средства би трябвало да се финансират системите за многократна приложимост.
Как реагират търговците?
Пластмасовите артикули за еднократна приложимост към този момент са неразрешени. Но заведенията за хранене, които разполагат с тях на склад, ще могат още да ги оферират. От немската комерсиална асоциация показват, че в тази ситуация не става въпрос за огромни количества, защото множеството търговци още преди месеци са почнали да се приготвят за идните промени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР