Кои обекти да бъдат вкарани във временния бюджет на Пловдив

...
Кои обекти да бъдат вкарани във временния бюджет на Пловдив
Коментари Харесай

Спортни обекти vs завършване на булевардите – дилемата, която Зико трябва да реши

Кои обекти да бъдат вкарани във краткотрайния бюджет на Пловдив за 2023 година?  Това е най-обсъжданата тематика в Община Пловдив през последната седмица. В година на изключителни парламентарни избори и локални, всеки един от пловдивските управленци упорства за по-голям дял от бюджета, с цел да приключи или стартира своите планове.
Прочетете още
Парламентарната рецесия остави страната без бюджет за 2023 година, като държавният може да се одобри не по-рано от юни, откакто бъде определено 49-ото Народно заседание. Така общините ще вършат краткотрайни свои бюджети, до момента в който не се одобри националният лятото.

Именно тези настоящи финансови рамки ще покажат и какво ще се прави в Пловдив през 2023 година, като обектите са прекалено много, а парите напълно малко. На първо място Общината приключи с голям недостиг 2022 година, като доста от плануваните доходи по този начин и не се събраха, надлежно не се направиха и разноски.

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски съобщи, че според от събираемостта, ще се преценя кои обекти да се стартират и кои да се отсрочат. Той се надява на сесията на локалния парламент на 16 март да бъде гласуван и краткотрайния бюджет, като това значи, че рамката му би трябвало да бъде подготвена до седмица.

Обичайно така наречен свободни пари  за финансови разноски са към 30 млн. лв. в Пловдив и точно те могат да бъдат употребявани за инфраструктурни обекти. Дори бюджетът да се раздуе нереалистично, то  те не могат да трансферират 40 млн. лв..

Разходите и уговорките на Община Пловдив обаче всекидневно порастват, тъй че въпросът към този момент е да се изкарат целите на града за тази година. Отделно към този момент Община Пловдив не може да тегли заеми, защото остават по-малко от 9 месеца до вота.

Булеварди vs спортни  обекти

Най-големите планове на Община Пловдив, които са стартирани или има определен реализатор са свързани с пътна инфраструктура и спортни уреди.

Със сигурност в бюджета на града за 2023 година ще бъдат заложени близо 11 млн. лв. за стадионите „ Христо Ботев ” и  „ Локомотив ”. Което значи, че при приемане на цифрата от 40 млн. лв. за финансови разноски, то остават 29 млн. лв..

С тях би трябвало да се обезпечат средства за индексиране на контракти по строителството, както да се стартира извънредно значими планове като Рогошко шосе.

„ При взетите решения за стадионите, в случай че влезе в действие и глобата от 17 млн. лв. пречиствателната станция, то ще има средства само за завършването на плановете по европейските стратегии и улични поправки, за които са нужни индексации към 13 млн. лв.. Поели сме ангажимент и към Рогошко шосе, който е в отчайващо положение, като за него трябват най-малко 5 млн. лв. за тази година ”, разяснява зам.-кметът по строителството Пламен Райчев.

Дори без финансовата промяна с индексацията на договорите за пътните поправки, то сумата от 40 млн. лв., по груби сметки излизат свободни средства от порядъка на 16 млн. лв.. Обичайно районните кметове разполагат с бюджет от по милион годишно, по този начин за финансови инвестиции ще останат към 10 млн. лв. по „ бакалски сметки ”.

Именно тук Община Пловдив би трябвало да реши по какъв начин да ги изразходи и да откри салдото. В същото време има определени реализатори за редица планове, които са без обезпечено финансиране –  ремонтът на „ Рогошко шосе ” за 15 млн. лв., спортният център до Алати – 7 млн. лв., скоро ще бъде определен реализатор за подготвителните зали в Христо Смирненски – 7 млн. лв.,  новата поръчка за градския превоз – 13 млн. лв.. Градските управляващи имат желание да купят и зала „ Строител ”, чиято цена е към 5 млн. лв., а договаряния ще стартират и за терена от 81 дка. Последният към момента няма пазарна оценка, като по предварителни данни тя няма да е по-малко от 12 млн. лв..

Отделно има и други по-малки планове, за които са нужни суми сред 500 хиляди лв. и 1 млн. лв..

Всичко това ще би трябвало да се стартира със „ свободните ” 10 млн. лв., което на практика е невероятно. Така огромната задача пред кметът Здравко Димитров е да реши кои планове ще се извършват тази година и кои не. За всичко – нито има време, нито пари.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР