Кои красиви имена черпят днес?Свещеномъченик Василий бил свещеник в град

...
Кои красиви имена черпят днес?Свещеномъченик Василий бил свещеник в град
Коментари Харесай

Кои красиви имена черпят днес?

Кои красиви имена черпят през днешния ден?

Свещеномъченик Василий бил духовник в град Анкира (днешна Анкара, столица на Турция) в средата на IV век.

Това било времето на арианството, което си спечелило поддръжка от императорския двор и почнало да преследва православните вярващи.

Затова и духовник Василий, добре просветен и самоуверен бранител на вярата, претърпял доста премеждия и преследвания от арианите при император Констанций (337-361 г.).

Дори Цариградският патриарх Евдоксий, арианин, му наложил възбрана да свещенодейства и едвам след това различен събор на епископи в Палестина му върнал правото да прави светите тайнства.

А Василий освен свещенодействал, само че намерено изповядвал правата религия и живеел богоугодно, като разяснявал истината за християнството и мнозина изваждал от заблудата.

А когато престола заел Юлиан Отстъпник (361-363 г.), наименуван по този начин поради отхвърли си от християнството и устрема си да възвърне езичеството като публична вяра, почнало гонение срещу християните в цялата империя.

Същевременно с проповедите си в храма и в частни диалози с вярващите ги утвърждавал във вярата. Затова по разпореждане на шефа Сатурнин той бил хванат и хвърлен в тюрма, написа Българска телеграфна агенция.

Когато цар Юлиан пристигнал в Анкира, той бил известен за свещеника Василий и заповядал да го доведат при него.

Тогава той заповядал да го изтезават, въпреки да било ясно, че Василий няма да се отхвърли от Христос и да се върне към идолите. След поредност изтезания го умъртвили страдалчески на 28 януари 363 година

Имен ден честват Лея и Лия, Росен, Росица, Пролет, Пролетка.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР