Когнитивни биолози и приматолози от Калифорнийския университет, Университета в Индиана

...
Когнитивни биолози и приматолози от Калифорнийския университет, Университета в Индиана
Коментари Харесай

Откритие: Шимпанзетата и горилите имат чувство за хумор

Когнитивни биолози и приматолози от Калифорнийския университет, Университета в Индиана и Института за животинско държание към Обществото " Макс Планк " са разкрили зачатъци на възприятие за комизъм при четири типа човекоподобни маймуни. Това се оповестява в публикация, оповестена в списание Proceedings of the Royal Society B.

Екипът е анализирал спонтанни обществени взаимоотношения при маймуни, които са изглеждали закачливи, леко оскърбителни или провокативни. По време на тези взаимоотношения откривателите са следили дейностите на дразнителя, придвижванията на тялото, изражението на лицето и метода, по който са реагирали техните " жертви ".

Изследователите открили, че орангутаните, шимпанзетата, бонобо и горилите съзнателно показват държание, постоянно съпроводено с игриви черти. Идентифицирани са общо 18 разнообразни типа " игриво " държание. Много от тези държания наподобява са употребявани, с цел да се предизвика реакция или най-малко да се притегли вниманието на задачата. За разлика от играта обаче закачките са еднопосочни и другите човеци рядко отвръщат с реципрочност.

Фактът, че игривото окачане със себеподобните се следи при разнообразни типове примати, демонстрира, че предпоставките за насърчаване на възприятието за комизъм са еволюирали при предците на индивида преди най-малко 13 милиона години.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР