Когато зимата още не си е тръгнала, а 20-те градуса

...
Когато зимата още не си е тръгнала, а 20-те градуса
Коментари Харесай

Как в Япония се справят със студа у дома

Когато зимата още не си е тръгнала, а 20-те градуса у дома са просто мираж,  постоянно ни се желае да се завием стремително и да прекараме по този начин целия ден . Или най-малко до момента в който сме вкъщи. Е, японците очевидно ги вълнуват същите мисли. Но вместо да се оплакват, са намерили иновативно решение, пише lifestyle.bg.

То се назовава котацу и е обичаният предмет в доста японски домове.  Трудно е да се дефинира тъкмо дали е мебел, или апарат, тъй като съчетава в себе си три съставния елемент.  Маса , на която да сложим храна, преносим компютър или други нужни движимости, даже до момента в който сме в леглото. В долната част на тази маса има  вградена подгряваща система , която излъчва топлота.

 

А с цел да си остане ценната топлина единствено за нас, черешката на тортата е дебелото одеяло.  Така хем сме на топло, хем сме завити, хем ни е комфортно .

Историята на котацу датира още от XIV век. Тогава то има доста съоръжения - място и за готвене, и за топлене, и за събиране на цялото семейство. Като източник на енергия  в началото се употребяват въглища , които в последствие се заменят с електричество.

Днес японското откритие от дълго време не е запазена марка за тамошните жилища. Всеки, който желае, може да си закупи портативната маса, излъчваща топлота, от интернет.  И не, несъмнено не наподобява старомодно.  А в случай че имаме котка, сигурно тя няма да излиза оттова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР