Когато задавали на стареца Клеопа въпроса защо Бог допуска злото,

...
Когато задавали на стареца Клеопа въпроса защо Бог допуска злото,
Коментари Харесай

Защо Бог допуска злото?

Когато задавали на стареца Клеопа въпроса за какво Бог позволява злото, той обичал да споделя следната история.

Някога, доста от дълго време, в Египетската пустиня живял един духовник – аскет. Понякога той отивал в Александрия, с цел да продаде кошниците, които изработвал. Получените пари раздавал на бедните, като с останалото си купувал единствено най-необходимото.

Веднъж той вървял към града, като си мислел за какво Бог позволява всичкото това зло в живота на индивидите, при изискване, че е Благ, Справедлив и Всемогъщ. Умът му се смущавал от спомените за толкоз доста несгоди и скърби, които видял при последното си посещаване в града.

Неочаквано срещнал различен духовник, запътил се към същото място. Зарадвал се на срещата и от дума на дума споделил терзанията си. Другият, виждайки неспокойното му положение го утешил, че Бог ще му яви истината, в случай че се моли непрекъснато, мълчи и не пита за нищо, което той, неговия сателит прави през време на пътя им. Строго го предизвестил, че в случай че му зададе въпреки и един въпрос, ще го остави, и ще продължи пътя си самичък. Но след три дни, когато стигнат в Александрия, може да пита и всичко ще му бъде обяснено.

Отшелникът заречен и те траяли по пътя си. Вечерта спрели да пренощуват в една къща. Стопаните ги приели общително и ги нагостили. На масата стояла една красива сребърна кана. Преди да се отдръпват за сън, непознатият духовник неусетно от стопаните мушнал каната в дисагите си. Отшелникът понечил да го упрекне, само че си спомнил за обещанието и замълчал.

На сутринта минали около един вир. Спътникът му извадил каната, начертал кръст върху нея с пръста си и я хвърлил във водата.

По обяд стигнали до едно село. В един дом ги поканили на софра. Когато си тръгнали, дворното куче ги залаяло. Непознатият духовник го умъртвил. Притичало детето на стопаните и взело да вика. Монахът му счупил дясната ръка и умерено си тръгнал. Възмутен, другарят му отворил уста, само че отново я затворил, щом си спомнил за сделката им.

Замръкнали край някаква полусрутена къща, в която, както се оказало, живеели едни осиротели деца. Родителите им били умряли и в този момент нямало кой да се грижи за тях. Прекарали нощта при тях, а на тръгване непознатият взел една главня от огнището и запалил дома. Отново отшелникът не бил на себе си от отвращение, само че си наложил да мълчи.

Влезли в следващото село. Там имало един позанемарен храм, само че въпреки всичко можело да влязат и да се помолят. Странният духовник обаче го спрял, взел камък, хвърлил го по прозореца на църквата и го счупил. И задърпал изумения си другар към кръчмата. Там влезнал и направил три поклона на пода. Отшелникът към този момент се бил примирил с чудатостите му и просто единствено се молел.

Последната нощ били поканени в друга къща. Там живеело едно младо семейство без деца. Заранта те отишли на равнищата. Непознатият духовник ненадейно се върнал и запалил и тази къща.

Ето че най-сетне пристигнали в Александрия и отшелникът нямал самообладание да разбере всичко, което се случило. Най-напред запитал:

- Кажи ми, кой си ти?

- Аз съм ангел – дал отговор странникът.

- Какъв ти ангел! – засегнат споделил монахът – Ти си истински демон! Само един дявол може да прави такива мерзки каузи, които ти направи. През цялото време ти отвръщаше на гостоприемството на тия положителни люде с черна непризнателност. Ти беше апаш, подпалвач, палач, светотатственик. А на всичко от горната страна носиш расо на духовник!

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР