Когато заблудена ракета падна в полски граничен град миналата седмица,

...
Когато заблудена ракета падна в полски граничен град миналата седмица,
Коментари Харесай

Тази държава се превръща в новата европейска военна суперсила, но има ли достатъчно пари за целта

Когато заблудена ракета падна в полски граничен град предходната седмица, убивайки двама души, някои европейски водачи се разтревожиха доста за това по какъв начин ще реагира дясното държавно управление на Полша, колкото и от опцията Русия да е наредила удара, написа европейската редакция на американския вестник " Политико ".

Дългогодишното съмнение на Полша към всичко съветско и дълбоката неприязън на настоящето държавно управление към Москва провокираха угриженост от Брюксел до Берлин, че Варшава може да направи нещо преждевременно.

Вместо да изгуби нервите си обаче, Варшава остана невъзмутима, като сложи въоръжените си сили в бойна подготвеност, само че изчака, до момента в който не стане ясно какво се е случило. (Припомняме, че се оказа ракета за противовъздушна защита, изстреляна от Украйна, против съветска въздушна офанзива, която се е заблудила.)

Това успокоение се основава на една елементарна действителност, която от години убягва на по-голямата част от Европа: Полша разполага с може би най-хубавата войска в Европа. И тя занапред ще се ускорява.

Параноята на Полша във връзка с Русия я подтикна да избегне преобладаващата илюзия в огромна част от Европа, че стандартната война е към този момент част от предишното. Вместо това, тя построява войска, която може да се окаже най-голямата сухопътна мощ на Европейски Съюз.
 Фейсбук е отворен пазар за търговия с оръжия в Ирак, сочи изследване на ISD
В тази страна Фейсбук е отворен пазар за търговия с оръжия

Това сподели изследване на Института за стратегически разговор

" Полската войска би трябвало да бъде толкоз мощна, че да не се постанова да се бие единствено заради силата си ", сподели министър председателят Матеуш Моравецки в навечерието на деня на независимостта на Полша.

Това е смяна, която резонира с незаменимия съдружник на Полша - Съединени американски щати.

" Полша се трансформира в нашия най-съществен сътрудник в континентална Европа ", сподели почитан чиновник на американската войска в Европа, цитирайки решаващата роля, която Полша изигра в поддръжката на Украйна и в укрепването на защитата на НАТО в балтийски район.

Докато Германия, обичайно основният съдружник на Съединени американски щати в района, остава основната опора като логистичен център, безкрайните диспути на Берлин за това по какъв начин да възроди своята войска и неналичието на стратегическа просвета попречват успеваемостта й като сътрудник, сподели служителят при изискване на анонимност.
 9-те страни, притежателки на нуклеарни оръжия, влизат в конкуренция
9-те страни, притежателки на нуклеарни оръжия, влизат в конкуренция

Предупреждение от SIPRI

Докато Германия продължава да разисква детайлностите за това, което назовава " стратегическа повратна точка ", провокирана от нахлуването на Русия в Украйна, Полша към този момент прави обилни вложения.

Варшава съобщи, че ще увеличи целевите си разноски за защита от 2,4 % от брутния вътрешен артикул на 5 %. Междувременно Германия, която похарчи към 1,5 % от Брутният вътрешен продукт за защита предходната година, разисква дали може да поддържа задачата на НАТО от 2 %, откакто изчерпи капиталов фонд за защита от 100 милиарда евро, утвърден по-рано тази година.

Полският министър на защитата Мариуш Блашчак даде обещание през юли, че страната му ще има " най-мощните сухопътни сили в Европа ". И това е напът да стане факт.

Полша към този момент има повече танкове и гаубици от Германия и се обрисува да има доста по-голяма войска, за от 300 000 бойци до 2035 година, спрямо актуалните 170 000 в Германия.

Днес армията на Полша наброява към 150 000 души, като 30 000 принадлежат към нови сили за териториална защита, основани през 2017 година Това са бойци в свободното време, които минават 16 дни образование, последвано от опреснителни курсове. Първоначално те бяха възприети малко като смешка, само че триумфът на Украйна в потреблението на мобилна териториална защита, оборудвана с противотанкови и противовъздушни ракети, в този момент прави концепцията да наподобява доста по-разумна.
 Войната като бизнес: Кои страни купуват оръжия от България?
Войната като бизнес: Кои страни купуват оръжия от България?

Бомби, торпеда, реактивни снаряди, какво още изнася страната ни

" Днес тези подозрения изчезнаха ", сподели Блашчак по време на неотдавнашна гала по полагане на клетва от нови попълнения в териториалната защита.

За разлика от Германия, която се затруднява да притегли нови войски, стремежът на Полша да набира нови бойци притегля вниманието.

" Поляците имат доста по-позитивно отношение към своята войска от Германия, тъй като трябваше да се борят за свободата си ", сподели Густав Гресел, някогашен австрийски боен офицер и академик по сигурността, в този момент в Европейския съвет за интернационалните връзки. " Във военните среди никой не слага под въпрос качеството на полската войска.

Друг е обаче въпросът дали военната мощност на Полша ще й даде политическо въздействие в Европа.
 Американците купуват рекорден брой оръжия
Американците купуват рекорден брой оръжия

18 милиона броя оръжия са продадени през тази година до момента

Досега това не се е случило, значително тъй като центристките сили, които преобладават в Европейски Съюз, не се доверяват на държавното управление на Полша, което се управлява от националистическата партия " Право и правдивост " (ПиС).

Продължаващото напрежение сред Варшава и Брюксел по отношение на това, което Европейски Съюз вижда като неуважение от страна на държавното управление към демократичните правила и върховенството на закона, навреди на репутацията на страната в целия блок.

" Полша не съумява да наложи политическата си тежест заради вътрешните си спорове ", сподели Гресел, наблягайки вътрешните битки, които съществуват даже в ръководещата партия по отношение на посоката на страната и до каква степен да стигне Варшава в компромисите с Европа.
 Защо явлението Строителни войски е неповторимо за българската военна история?
Защо явлението Строителни войски е неповторимо за българската военна история?

Трудовата тегоба става на 102 години

Единственото нещо, за което другояче имащите различия съвсем за всичко политически партии в Полша обаче могат да се спогодят, е нуждата от подсилване на армията.

Докато опасенията от Русия подтикват този подтик, Варшава също се тревожи за надеждността на Вашингтон. За разлика от по-голямата част от останалата част от Европейски Съюз обаче, тяхната угриженост не е, че Доналд Тръмп ще се върне като президент, а че няма да го направи. Въпреки задълбочаващото се съдействие сред американските и полските военни в подпомагането на Украйна, актуалното управление на Полша остава с съмнение към президента Джо Байдън, който като претендент назова държавното управление на страната " тоталитарно ".

Въпреки че Вашингтон приветства уговорките на Полша за разноски за защита, има и въпроси по отношение на това дали Варшава в действителност ще ги извърши, както и отчаяние, че страната се обръща към Южна Корея за някои от най-големите си покупки.

Тази пролет Полша подписа договорка за 23 милиарда злоти (4,9 милиарда евро) за 250 танка " Абрамс " от Съединени американски щати - бърза подмяна на 240-те танка от руската ера, изпратени в Украйна. Нейните военновъздушни сили са оборудвани с американски F-16 и през 2020 година Варшава подписа договорка на стойност 4,6 милиарда $ за 32 изтребителя F-35. Но фокусът на неотдавнашните военни разноски стана Южна Корея, където Варшава подписа голям брой покупко-продажби за закупуване на танкове, самолети и други оръжия.
 Румъния налива €400 милиона в модернизирането на най-голямата си военна база
Румъния налива €400 милиона в модернизирането на най-голямата си военна база

Тя се намира на Черно море

Досега Полша е поръчала от Южна Корея оръжия на стойност сред 10 и 12 милиарда $, сподели Мариуш Сиелма, редактор и анализатор в Nowa Technika Wojskowa, уеб страница за вести и разбори на военните технологии.

Сделките включват 180 танка K2 Black Panther, 200 гаубици K9 Thunder, 48 леки щурмови самолета FA-50 и 218 ракетни установки K239 Chunmoo.

Това е единствено техника втора ръка .

Апетитът на Полша за нови оръжия е още по-голям.

В допълнение към незабавните доставки, корейците се чака да доставят общо 1000 танка K2 и 600 гаубици K9 до края на сегашното десетилетия.

" Никоя западна страна не желае да усили въоръжените си сили толкоз доста и толкоз бързо. Който и да подписа оръжейни сделки с Полша, го чакат десетилетия доходи, защото  оборудването би трябвало да се поддържа и ремонтира ", сподели Сиелма.

Предимството на Южна Корея е, че тяхното военно съоръжение като цяло е по-евтино от американските и европейските други възможности и могат да го създават в къси периоди. Покупките, несъмнено, са удар по фантазиите на френския президент Еманюел Макрон за " стратегическа автономност ", в която той си показва Европа, способна да се пази с локални (най-вероятно френски) оръжия.
 Румъния усилва защитата си против Русия с военна база за €2.5 милиарда
Румъния строи боен " миниград " за €2.5 милиарда на 80 км от България

В нея ще могат да се настанят 10 хиляди бойци и самолети F-35 на НАТО

Но полските водачи не крият, че натискът на Европа върху Полша по отношение на нейните спорни промени в правосъдната система и други въпроси също е изиграл роля в решенията за извършване на покупки в Сеул.

" Готови сме да купуваме оръжие в други страни от Европейски Съюз, само че те би трябвало да спрат войната си против Полша ", сподели ръководителят на ПиС Ярослав Качински по-рано този месец. " Готови сме да раздаваме покупко-продажби и пари, само че не и когато ни се споделя, че в Полша няма господство на закона. "

Варшава е поръчала италиански хеликоптери Leonardo за 8 милиарда злоти, само че съглашението планува хеликоптерите да се създават в Полша.

Въпреки че никой не слага под подозрение амбициозността на полското харчене, някои се чудят за осъществимостта му и политическите претекстове, движещи тласъка. До 2035 година страната има за цел да похарчи 524 милиарда злоти за военните.

" Добре, имаме потребност от танкове и гаубици, само че имаме ли потребност от толкоз доста от стратегическа и оперативна позиция? Няма изясненост за какво министерството ненадейно разгласи всички тези покупко-продажби ", сподели пенсионираният армейски военачалник Станислав Козией, някогашен шеф на Бюрото за национална сигурност на Полша, президентска работа.

Като се има поради значимостта на сигурността за полския електорат, мнозина подозират, че ПиС прави военните вложения с взор към националните избори през идната година, защото партията губи преднина в изследванията на публичното мнение.

Ако се случи промяна на държавното управление, новият кабинет ще би трябвало да зададе някои сложни въпроси по отношение на способността на Полша да финансира такава голяма военна агресия, сподели Козией. Въпреки че стопанската система на Полша е постоянна през последните години, равнището на плануваните военни разноски е невиждано и неизбежно ще натовари бюджета на страната.

" Трябва да има баланс сред военните разноски и цялостното икономическо развиване на страната ", сподели Козией. " Каквито и да са проектите, по-добре да преминат през разбор на това какви ще бъдат стратегическите условия на сигурността на Полша след войната в Украйна. "
 Светът може да се изправи пред най-тежката финансова рецесия след Втората международна война
Светът може да се изправи пред най-тежката финансова рецесия след Втората международна война

Според прогноза на компания за ръководство на вложения

Междувременно Германия наподобява приветства военното струпване на Полша макар комплицираните двустранни връзки сред двете страни и проблематичната история сред двете страни. Берлин гледа на Полша като на буфер, който я отделя от сферата на въздействие на Русия. Колкото повече танкове и войски има Полша, толкоз по-сигурна ще бъде Германия.

" Имам усещането, че германците виждат идващия хамак ", сподели Гресел, имайки поради репутацията на Берлин да седи и да си почива, до момента в който съдружниците, по-специално Съединени американски щати, правят тежката работа по защитата.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР