Когато за първи път Кенет Юджийн Смит трябвало да умре,

...
Когато за първи път Кенет Юджийн Смит трябвало да умре,
Коментари Харесай

Смъртна присъда: Алабама иска да удуши затворник с азот, след като първата екзекуция не минава по план

Когато за първи път Кенет Юджийн Смит трябвало да почине, палачите от Алабама имали няколко часа, с цел да го убият. Те завързали наказания за носилка в по този начин наречената " камера на гибелта " в затворническото общежитие " Холман " и се пробвали да му инжектират смъртоносна примес от химикали . Но не съумели.

Неспособни да издигнат вената, което съгласно юристите на Смит му оставило многочислени сечения, те се отказали от опита, когато часовникът блъснал среднощ и смъртната присъда на щата изтекла.

Това станало през ноември 2022 година Сега Алабама ще се опита да го убие още веднъж. Този път американският щат е разрешил проект за удушаване на Смит , като му се сложи херметична маска на лицето и вдиша чист азот - неподвижен газ, който ще лиши тялото му от О2.

Kenneth Eugene Smith, Perşembe günü ABD'de daha önce test edilmemiş bir yöntemle idam edilecek.

ABD'de nitrojen gazıyla zehirlenerek infaz edilen ilk kişi olacak.
— BPT (@bpthaber)
Миналата седмица Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида съобщи, че този необработен до момента способ може да се равнява на мъчение или друго грубо, нечовешко или унизително отношение, и прикани за прекъсването му. Окончателното решение за обжалване към момента не е взето, откакто федералният съд отхвърли настояването на юристите му за правосъдна възбрана.

Смит е един от двамата мъже, наказани през 1989 година за убийството на брачната половинка на просветител Елизабет Сенет, която е намушкана с нож и пребита до гибел при ликвидиране за 1000 $. Той е един от дребното мъже в модерна Америка, които са били отвеждани два пъти за екзекуция, и първият, изправен пред обгазяване с азот.

" Тялото ми просто се разгражда, не преставам да изгубвам тегло " , съобщи Смит пред Би Би Си в писмен отговор. Срещите лице в лице сред публицисти и наказани на гибел пандизчии са неразрешени в Алабама.

" През цялото време ми е неприятно. Пристъпи на суматоха ме сполетяват постоянно... Това е единствено дребна част от това, с което се сблъсквам всекидневно. В общи линии мъчения " , написа той. Смит прикани Алабама да " спре изтезанието. Преди да е станало прекомерно късно ".

ABD’de idam mahkumu Kenneth Eugene Smith üzerinde ilk kez denenecek bir infaz yöntemi uygulanacak.

Eyalet, Smith'e hava sızdırmaz bir maske takarak saf nitrojeni içine çekmeye zorlayacak. Bu inaktif gaz, vücudundaki oksijeni tüketecek.
— Boşuna Tıklama (@bosunatiklama)
Щатът твърди, че изтезанието с азотен газ ще провокира бързо изпадане в безсъзнание , само че не е показал никакви правдоподобни доказателства.  Медицински специалисти и деятели предизвестиха за риска от пагубни произшествия , вариращи от мощни спазми до оцеляване във вегетативно положение, и даже за опцията газът да изтече от маската и да убие други хора в стаята, в това число религиозния бранител на господин Смит.

" Сигурен съм, че Кени не се опасява да почине, той доста ясно го съобщи. Но мисля, че се опасява, че ще бъде още по-измъчван по време на процеса " , споделя духовният му консултант преподобният доктор Джеф Худ. Той е подписал юридически отвод от страната, в който са разказани заплахите от приключване на азот.

" Ще бъда на няколко метра от него и съм предупреждаван неведнъж от разнообразни медицински специалисти, че пожертвам живота си, с цел да направя това. Ако има някакъв теч в маркуча, в случай че има някакъв теч от маската, от уплътнението към лицето му, това сигурно може да докара до приключване на азот в стаята ", сподели доктор Худ пред Би Би Си.

Това съставлява неприемливо равнище на заплаха, споделя един от специалистите, който е съавтор на следствието , изпратено до Организация на обединените нации.

Азотът съставлява 78% от въздуха, който дишаме, и минава безвредно през тялото с всеки мирис. Но дишането на чист азот постепенно лишава клетките и органите на тялото от О2, което води до тяхното разрушение и в последна сметка до гибел, споделя доктор Джоел Зивот, доцент по анестезиология в Медицинския факултет на университета " Емори ".

Той предизвестява за непредвидени опасности, свързани с съществуването на чист азот , който трансформира съотношението сред кислорода и азота в камерата за изтезания, още повече че Смит може да задържи дъха си или да движи главата си против маската, или оборудването може да протече.

" Част от него ще бъде издишана [от Смит] дружно с въглеродния диоксид, а друга част може да изтече от маската. Мисля, че това съставлява действителна и основна заплаха за тази екзекуция ", споделя доктор Живот.

" We have serious concerns that Smith’s execution in these circumstances could breach the prohibition on torture or other cruel, inhuman, or degrading treatment or punishment.... "
— AbolitionDeath (@AbolitionDeath)
Изглежда, че Министерството на пандизите на Алабама се е пробвало да отговори на това безпокойство във формуляра за отвод, който е изпратил на доктор Худ. В него се споделя, че в камерата за изтезания има " инсталирани на стената кислородни датчици ". Но също по този начин предизвестява духовния ментор за общите опасности, които пораждат, когато азотът бързо измества кислорода, причинявайки " загуба на схващане без предизвестие ". Той го приканва да стои на разстояние минимум три метра от Смит от самото начало, като предизвестява за " риск на дребна повърхност " от " приключване на азот ".

Д-р Зивот счита, че оценката на риска е форма на псевдонаука, защото в никакъв случай не е юридически опит за екзекуция с азот и не е ясно какъв брой време ще отнеме на Смит да почине .

" Няма никаква просвета. Това е просто в действителност изваждане на анекдоти и въображение и опит да се мисли какво може да се случи въз основа на, още веднъж, други елементи от информацията, които в действителност въобще не са научно проучване ", споделя докторът.

Д-р Зивот също по този начин упрекна управляващите в Алабама в " ужасни " резултати от " жестоки " изтезания.

" Предполагам, че би трябвало да заключа, че Кенет Смит би трябвало да е най-лошият човек в Америка, тъй като Алабама е толкоз пъклен склонна да го убие, че е подготвена да убие и други хора, с цел да го убие " , споделя доктор Живот пред Би Би Си.

" Представете си разстрел, в който всички очевидци са подредени до индивида, който ще екзекутирате, и ги карате всички да подпишат отвод от права, тъй като се оказва, че момчетата, които сте взели, не са доста положителни стрелци и по тази причина е допустимо да гръмнат и вас. Така че това са някои от нещата, които мога да си показва, че могат да се случат с азотен газ ", сподели той.

" Това, което знаем за азотния газ, е, че в едно ранно изследване със здрави доброволци съвсем всички от тях на към 15 до 20 секунди от вдишването са получили генерализиран пристъп ", сподели той. При подобен сюжет Смит може да загуби схващане или да получи серия от мощни конвулсии.

It is not too late to take action and urge to stop 's execution set for tomorrow. The state of Alabama intends to torture Kenneth Smith to death using a method never used before: nitrogen hypoxia. Read articles below.
— Karine Omry (@KarineOmry)
Алабама е с един от най-високите проценти на изтезания на глава от популацията в Съединени американски щати и сега има 165 души, наказани на гибел. От 2018 година насам щатът е виновен за три несполучливи опита за смъртоносна инжекция, при които наказаните са оживели.

Провалите доведоха до вътрешен обзор, който значително хвърли виновността върху самите пандизчии. В него се споделя, че техните юристи са се пробвали да спасят живота им, като са " избягали от времето " с единадесетчасови правосъдни обжалвания за отсрочване на изтезанието. В прегледа се споделя, че това е довело до " непотребен напън върху крайния период " за палачите.

Този път екипът ще получи по-дълга " времева рамка ", а не крайния период в среднощ, с цел да екзекутира Смит.

Губернаторът на Алабама Кей Айви, която има пълномощията да спре правосъдните изтезания, отхвърли да разяснява експертните предизвестия и обвиняванията против щата. Кабинетът на основния прокурор счита опасенията на Организация на обединените нации за " също толкоз неоснователни, колкото и тези на Смит ".

" Първоинстанционният съд прегледа оспорването на Смит, изслуша голям брой медицински специалисти и дефинира, че опасенията на Смит по отношение на азотната хипоксия са " спекулативни " и " теоретични ". Възнамеряваме да пристъпим към изтезанието му на 25 януари ", се споделя в изказването.

Републиканският щатски законодател Рийд Инграм, който гласоподава в поддръжка на разрешаването на изтезанието посредством азотен газ, отхвърли рецензиите на Организация на обединените нации.

" Не знам за унизително, не знам за нечовешко, мисля, че се подобряваме. Мисля, че процесът може да е по-добър от това, което е направил на жертвата ", сподели той пред Би Би Си.

" Нашият губернатор е християнин. Тя е обсъждала цялото това нещо и счита, че то е премерено. Сигурен съм, че това тежи на мозъка ѝ, само че това е законът ", сподели той.

През 1996 година журито предлага пожизнен затвор без право на подмяна за Смит, само че съдията ги отхвърля и го осъжда на гибел. По време на правосъдния развой той признава, че е участвал, когато жертвата е била убита, само че твърди, че не е взел участие в нападението.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР