Когато Ясмин Пърнел започва да пише блог през 2017 г.,

...
Когато Ясмин Пърнел започва да пише блог през 2017 г.,
Коментари Харесай

„Финфлуенсър“: Модерен подход към финансова грамотност или голям червен флаг?

Когато Ясмин Пърнел стартира да написа блог през 2017 година, тя възнамерява да опише какво е да си цифров бродяга. Благодарение на креативното писане и копирайтърството, тя скоро открива, че читателите й се интересуват повече от това по какъв начин може да си разреши метод на живот на свободна процедура, написа BBC в собствен материал по тематиката.

Забелязвайки глада за персонални финансови препоръки, основаната в Обединеното кралство Пърнел, в този момент на 31 години, ребрандира уеб страницата си. Така се ражда The Wallet Moth – блог, предлагащ препоръки за финанси и спестовен живот.

Пренасочих се към публикации за персонални финанси, защото моята дребна, само че възходяща публика изрази по-голям интерес към това по какъв начин съм избегнала задължения през 20-те си години, по какъв начин съм планувала бюджет, с цел да имам финансова независимост и какви други проблеми съм решавала “, споделя тя.

Човешкият аспект – шерване на персонални истории – е това, което прави цялата разлика, счита тя. „ Моето наличие не предлага безусловно нещо, което е по-добро от обичайните финансови препоръки, само че хората от ден на ден желаят да се свържат с някого, за който могат да мислят като за онлайн другар, вместо безлична компания. “

Пърнел е част от възходящата вълна от финансови инфлуенсъри: създатели, подхранващи видимо ненаситно предпочитание за издание на наличие за харчене, икономисване и вложение. През последните няколко години известността на тези „ finfulencers “ експлодира с доста струпване на милиони почитатели. Растяща част от световната промишленост на инфлуенсъри, с изчислен размер на пазара от колосалните 104 милиарда $ към 2022 година, някои от тези финфлуенсъри оповестяват, че печелят над шестцифрени суми от наличие в обществените медии.

Техните изявления могат да обезпечат добра визия за постоянно непрозрачния свят на персоналните финанси – свят, който особено младежите намират все по-трудно да прозрат. И въпреки всичко, в случай че доверяването на паричен съвет от непознати с мътни квалификации ви накара да се замислите, има причина.
Млада аудитория
Милиони хора влизат всеки ден, с цел да одобряват препоръки от финансови авторитетни лица. Хъмфри Янг, някогашен финансов консултант на 30 години, води групата finfluencer с повече от 50 милиона лайкове и 3 милиона почитатели в TikTok все още на писане на тази публикация. Базираният в Съединени американски щати Янг се концентрира върху персонални финансови препоръки, като най-популярните му видеоклипове изясняват концепции за пенсионни сметки и цени на акции. В най-гледаното си видео – повече от 14 милиона проявления – Янг демонстрира по какъв начин заема iPhone, продава го и по-късно купува същия модел за по-малко година по-късно, с цел да изясни концепцията за къси продажби.

Лесно смилаемото наличие, което Янг основава, се харесва най-вече на млада публика, споделя Радхика Дугал, асистент професор по бизнес в Нюйоркския университет и основен маркетинг шеф във финтех компанията Super.

С неналичието на финансово обучение в учебните заведения поколението Z е насила да се образоват сами за парите “, споделя тя. „ Това е първата икономическа рецесия, която по-младите генерации претърпяват, и не е изненадващо, че те се обръщат към инфлуенсъри, с цел да подсигуряват, че могат да вземат положителни решения и да се оправят с настоящия климат. “

Конър Кембъл, специалист по бизнес финанси в уеб страницата за финансови съпоставения NerdWallet UK, споделя, че сполучливите финфлуенсъри преднамерено дават лесна входна точка в тематиките, свързани с парите.

Финансовите авторитетни лица са склонни да основават наличие, което е привлекателно за по-младите генерации, по-специално употребявайки терминология и образци, които са свързани с поп-културата и опростяват финансовите термини “, споделя той.

Един образец за опростена финансова идея е „ струпване на пари в брой “, способ за бюджетиране, който стана вирусен в TikTok през 2022 година Системата на струпване на пари в брой се разказва с делене на физическите пари в папки или пликове за тъкмо избрани разноски, като да вземем за пример хранителни артикули или занимания, т.е. финансова дисциплинираност, тъй че да не се влиза в преразход. Това не е нова идея, само че е нова за доста млади консуматори на обществени медии, изключително за тези с стеснен достъп до персонални финанси.

Съдържание като това е потребно за поощряване на по-добри финансови привички измежду младежите, счита Кембъл. „ Чрез показване на финансови препоръки по наличен метод, те усъвършенстваха финансовата просветеност и провокираха новооткрит интерес да бъдат самодейни по отношение на това къде хората влагат парите си и методите, по които могат да усилят спестяванията си. “

Пърнел се съгласява, като споделя, че реакциите на нейните читатели са „ извънредно позитивни “ и че хората правят оценка нейните препоръки за по-пестелив живот. Тя има вяра, че достоверността на нейното наличие, съчетана с простотата на нейните препоръки, е печеливша формула за младите фенове.

„ Аз съм просто още един човек, който желае да спести пари и може би да тества една-две странични действия “, споделя тя.
Експерти или елементарни хора?
И въпреки всичко, макар че основателите споделят, че публиката е била доста възприемчива към техните препоръки, специалистите предизвестяват, че някои финфлуенсъри може също да подвеждат почитателите си, а даже в някои случаи да се възползват от тях.

Някои от тези инфлуенсъри са просто елементарни хора без опит във финансите “, споделя Кембъл. „ Социалните медии могат да накарат хората да прибързат да вземат неинформирани решения заради боязън да не пропуснат нещо, в което вземат участие доста други хора – и когато тези трендове включват същински пари, това може да се трансформира в проблем. “

Експертите неотдавна предизвестиха за скокове в самонасочващото се вложение въз основа на съмнителни насоки от финансови авторитетни лица, потвърждавайки, че някои от тези звезди на обществените медии оферират неприятни препоръки заради неналичието на лични финансови знания, или тъй като е в техен интерес да разгласяват все по-странно наличие в полза на спечелването на почитатели.

В някои случаи организациите упрекват основателите на наличие за персонални финанси, че употребяват уязвимостите на затъналото в задължения потомство, с цел да усилят личния си брой почитатели. Миналата година Службата за финансово държание на Обединеното кралство (FCA) предизвести против онлайн промоции, фокусирани върху погашение на задължения, като сподели, че авторитетни лица, участващи в тези постове, притеглят „ уязвими или задлъжнели клиенти “ да следват „ подвеждащи “ финансови препоръки.

Предлагането на съмнителни персонални финансови препоръки за привличане на огромна публика е проблем от десетилетия. Финансовите мегазвезди, доста от които са построили печеливши кариери със своите препоръки за ръководство на парите, са се озовавали в гореща вода в предишното. Например Сузе Орман, известна телевизионна персона, беше подложена на рецензии за одобрение на съмнителни финансови артикули и даже беше упрекната в машинация през 2009 година

Сега обаче обществените медии излагат по-голяма, по-млада и постоянно по-малко образована публика на постоянно непроверени персонални финансови препоръки. Съществува и спомагателното затруднение за това по какъв начин инфлуенсърите вършат парите си – звездите на обществените медии постоянно поддържат артикули против възнаграждение, което значи, че техните препоръки може да не са справедливи.

По-конкретно, повишаването на рекламите за криптовалута притегли вниманието, след нашумели случаи на авторитетни лица, одобряващи нови крипто артикули. Променливостта на криптовалутата значи, че може да бъде мъчно да се предскаже пазарът – и въпреки всичко доста консуматори на обществени медии са накарани да имат вяра, че цифровите валути са добра инвестиция.

Миналата година Ким Кардашиян се озова под прожекторите, когато разгласява за криптовалутата Ethereum Max. Въпреки че Ethereum означи бързо повишаване през 2021 година, той бързо се срина, губейки 97% от цената си до януари 2022 година Инвеститори, претърпели големи загуби, заведоха дело против Кардашиян (която сега има повече от 364 милиона почитатели в Instagram) и други звезди, които популяризираха артикул, потвърждавайки, че вземат участие в скрит план за изкуствено повишаване на цената на токените.

Делото в последна сметка беше отхвърлено, само че съдията предизвести за

способността на звездите елементарно да убеждават милиони непроницателни почитатели да купуват змийско масло с невиждана лекост и обсег “.
„ Скучно, само че доста дейно “
33-годишният Джеймс Бекет стартира да се занимава със наличие, откакто вижда какъв брой неприятни капиталови препоръки се популяризират онлайн. Бившият експерт по маркетинг в обществените медии, чийто канал в YouTube има дребен, само че възходящ брой почитатели от няколко хиляди клиенти, споделя, че доста финансови инфлуенсъри знаят, че ангажираността идва от схеми за бързо замогване и фукане с хипотетичното им благосъстояние.

TikTok понижи обсега на вниманието ни до елементи от секундата и към този момент има потребност от ослепително капиталово наличие, с цел да привлечете публика “, споделя Бекет, основан в Хертфордшир, Обединеното кралство.

Бекет не е единственият, който се тревожи от прекомерно положителни, с цел да бъдат същински схеми и капиталови измами. Професионалистите и организациите от финансовата промишленост също започнаха да приказват по тези въпроси и FCA неотдавна предложи ограничения против финфлуенсърите, потвърждавайки, че техните препоръки могат да бъдат подвеждащи и че те постоянно „ имат малко знания за това, което популяризират “.

Въпреки това Бекет има вяра, че той и доста финфлуенсъри като него също дават това, което той разказва като „ скучни, само че доста ефикасни “ финансови препоръки. Той споделя, че тези препоръки са освен с по-нисък риск, само че и по-надеждни – той разисква тънкостите на концепциите, в това число пасивно вложение и индексни фондове – изключително за младежи без солидно финансово обучение или доста пари за изгаряне.

Бекет твърди, че финансовото наличие в обществените медии може да предложи наличен метод за ръководство на парите, без да се постанова да плащате високите такси, изисквани от доста финансови съветници или организации.

Финансовите авторитетни лица могат да бъдат проблематични, тъй като някои от тях грабят наивността на хората “, споделя той. „ Но въпреки това, има доста хора, които се оправят добре, и те запълват голяма празнота, оставена от нашата просветителна система. “
Повишено внимание
Без регулаторен орган светът на финансовото въздействие остава ненапълно мъждив. За мнозина finfluencers са довели до налични финансови насоки, запълвайки празнината във финансовата просветеност измежду младежите. И даже измежду съмнителни препоръки или тревожни тактики, Кембъл твърди, че в случай че са съчетани с проницателно отношение и малко песимизъм, финфлуенсърите могат да оказват помощ на хората да поемат по пътя към отговорно ръководство на парите.

Личните финанси са – както подсказва името – персонални за индивида и събитията на всеки са разнообразни “, споделя той. „ Важно е да прецените дали предложенията на инфлуенсърите са подобаващи за вашето финансово положение. “

Бекет прибавя, че макар че финфлуенсърите може да имат неприятна известност, те също могат да предложат път към объркващия и от време на време съзнателно непрогледен свят на финансите и вложението. Обективните инфлуенсъри, които не печелят от партньорства или показват препоръките си, могат да бъдат мощ за положително, изключително за почитатели, които в никакъв случай не са мислили за спестявания или увеличение на благосъстоянието.

Както всичко в света, има положителни и неприятни финансисти “, споделя той. „ Въпреки че най-неприятните, дръзки основатели имат по-голяма податливост да стават вирусни, към момента можете да намерите фантастично наличие за персонални финанси в обществените медийни платформи от хора, които в действителност желаят да оказват помощ. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР