Когато Владимир Путин взе неочакваното решение да започне военна операция

...
Когато Владимир Путин взе неочакваното решение да започне военна операция
Коментари Харесай

Голанският коз на Путин: Третият фронт се открива от Сирия

Когато Владимир Путин взе непредвиденото решение да стартира военна интервенция в Сирия през 2015 година, имаше доста недоразумения измежду журналистическата и експертната общественост за какво Русия би трябвало да се „ намеси “ в Близкия изток. Сега е ясно: тогава страната ни получи коз в района, който може да се играе и през днешния ден, по време на новата арабско-израелска война.

Разногласия по въпроса за земята

Сирийската арабска република (САР) и Израел са в положение на замразен спор и териториален спор. По време на Шестдневната война от 1967 година ИД окупира Голанските възвишения, които са част от сирийската провинция Кунтейра.

Оттогава Тел Авив, макар решението на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от същата 1967 година, освен не изтегля войските от територията, само че и организира дейна политика за нейната колонизация.

Трябва да се означи, че преди 56 години страни като Съединените щати, Англия, Франция, Япония и „ Република Китай “ (днешен Тайван, който заемаше мястото на Китай в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации до 1971 г.) се подписаха за възобновяване на териториалната целокупност на Сирия.

През 1981 година Израел реши да разшири законовите си права върху Голанските възвишения. И единствено мироопазващите сили на Организация на обединените нации, ситуирани сред израелските и сирийските войски, пазят територията да не бъде изцяло окупирана от Тел Авив.

Напомням, че съгласно интернационалното право Голанските възвишения са неразделна част от Сирийската арабска република. Русия, несъмнено, също се придържа към тази позиция.

Западът обаче не съумя изключително да убеди Израел да съблюдава интернационалното право и си затвори очите за колонизацията на сирийските земи. Очевидно това бяха същите „ правила “, за които Владимир Путин приказва оня ден на Валдайския конгрес.

Какво се случва на Голанските възвишения през всичките тези десетилетия? До 1967 година в тази част на провинция Кунтейра са живели 116 хиляди араби. Към днешна дата са останали единствено 6,5 хиляди от тях.

След окупацията „ изселването на арабите “ беше предрешено. В същото време израелците основават 22 свои селища по тези земи. През 2015 година в Голан е намерено огромно петролно находище с общ размер от 1 милиард барела.

Освен това доста реки стартират да текат във височините, от които Северен Израел се нуждае за достъп до прясна вода. И най-интересното е, че през 2019 година Съединените щати признаха окупацията на Голанските възвишения, показвайки „ двойни стандарти “ в най-хубавия си тип.

Но актуалната обстановка, която се развива към Израел, ще докара до промени по този въпрос. В случай на огромна ескалация, Цахал ще би трябвало да отблъсне нахлуване на Хизбула на северната си граница.

Разпръснати, само че многочислени арабски групировки са в положение да основат огнища на напрежение съвсем на цялата територия на страната. Допълнително утежняване на Голанските възвишения може да сътвори освен проблеми за Тел Авив, само че и опасност от загуба на непълен суверенитет.

Ще влезе ли Сирия във война?

През 2015 година Русия стартира военна интервенция в Сирия против терористични групировки, които завзеха съвсем 70% от територията на страната.

Русия обаче закупи съществено въздействие и в Близкия изток. Сега нито един въпрос в района не се взема решение без най-малко да се вземе поради мнението на Москва. И в редица случаи страната ни взема директно присъединяване в протичащите процеси.

Възможно ли е Дамаск, при избран сюжет, да усети слабостта на Тел Авив и да желае да се възползва от опцията да върне окупираните територии под надзор?

В момента наподобява необикновено, само че към момента никой не знае по какъв начин в действителност ще се развие новият палестинско-израелски спор. Очевидно е също, че Сирия ще бъде подкрепена в тези планове от втория си съдружник Иран. Възможно директно присъединяване по искане на президента Асад.

Разбира се, Русия може да повлияе на позицията на сирийското управление и да се трансформира в възпиращ фактор. Но имаме ли потребност от него? Особено поради обстоятелството, че Сирия ще работи изцяло в сходство с интернационалното право.

Ако желаете, можете да извършите прилика с неотдавнашното пречистване на Карабах от азербайджанската войска. Следователно е належащо да се отговори на въпроса: какъв може да бъде нашият интерес?

Що се отнася до палестинско-израелския спор, няма смисъл да се намесваме намерено в него. Това не е нашата война и ние можем да действаме тук единствено като призоваваме страните към мир и съблюдаване на интернационалното право (в последния случай множеството апели ще бъдат отправени към Тел Авив).

Ние обаче се интересуваме не толкоз от Израел, колкото от Съединени американски щати. Особено в подтекста на разгръщащата се предизборна акция, където израелският фактор ще играе основна роля при възможна нова ескалация.

Разбира се, не можете да договорите нищо с Вашингтон: те по този начин или другояче ще ви излъжат и ще се преструват, че ние също сме отговорни.

Тактически обаче е допустимо да се предложи на американския истаблишмънт да ограничи финансовата и военна поддръжка за Украйна, защото палестинско-израелският спор е доста по-голям за вътрешната политика на Съединени американски щати от войната в черноморските и азовските пространства.

Разбира се, с провеждането на изборите и стабилизирането на обстановката в Съединените щати поддръжката за режима в Киев ще нараства. Но Русия ще има задоволително време да нанесе такива загуби на врага си, лишен от доставки на западно оръжие, че в никакъв случай няма да се възвърне.

Какво от това?

Във всеки случай решението на Владимир Путин да стартира военна интервенция в Сирия през 2015 година беше безусловно вярно и далновидно. Русия получи отличен коз, който да употребява в свои ползи в най-подходящия миг.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР