Когато видят, че чертичката на термометъра премине 37,5° повечето хора

...
Когато видят, че чертичката на термометъра премине 37,5° повечето хора
Коментари Харесай

Опасна ли е високата температура?

Когато видят, че чертичката на термометъра премине 37,5° множеството хора изпадат в суматоха и незабавно протягат ръка към медикаментите, с цел да я смъкват. Да, нарасналата температура най-често е симптом на някаква зараза или инфектиране, само че не трябва да я отъждествяваме със самия проблем. Това води до неправилното разбиране, че оправим ли се с нея, сме съумели да се справили с заболяването. А в действителност вместо да оказваме помощ, пречим на организма си да се пребори с инфекцията.

Повишението на температурата е освен естествена, само че и здравословна реакция на имунната ни система, когато в организма ни попаднат вируси или бактерии. При 38° доста от патогените умират, а организмът ни стартира да създава интензивно антитела – т.е. температурата е ефикасен метод да се оправи с инфекцията. Ако в този миг я понижим с лекарства, ние подтискаме имунния си отговор. Вместо това по-добре е да вземаме огромни количесва вит. С и да пием топли чайове.

Кога високата температура може да бъде рискова? Задължително вземете ограничения против самата температура, когато надвиши 40° (за дребните деца 39°, защото при тях могат да се появят гърчове или увреждания). Над 42 градуса към този момент съществува същинска заплаха за живота, защото белтъците в човешкото тяло, в това число и в кръвта стартират да се пресичат, а това е необратим развой с съдбовен излаз.

Как най-правилно да измерим температурата? Много постоянно изпадаме в суматоха, тъй като измерената температура е нереална или не вземаме поради, че варира според къде е измерена. Например междинната температура на тялото се мери в устата. По същото време под мишницата тя ще бъде с към 0,5° по-ниска, а в в ухото и ануса с към 0,5° по-висока. Така може да се получи разлика от цялостен градус единствено според от мястото на премерване. Освен това телесната температура е най-ниска нощем и най-висока в късния следобяд. Дигиталните термометри също постоянно дават неточни данни. Затова за най-достоверни приемайте показанията на положителния остарял живачен термометър. Единственият му минус е, че е с него мъчно можете да измерите температурата на малко дете.

Бебчо има температура. Когато става въпрос не за нас самите, а за детето ни, напълно разбираемо паниката ни е доста по-голяма. Затова сме склонни да се презастраховаме и още при леко покачване на температурата, да посегнем към лекарството. Често обаче медикаментите се оказват по-опасни от заболяването. Например парацетамола – един от най-използваните температуропонижаващи средства, мъчно се преработва от черния дроб на възрастен човек, а какво да кажем за дребните бебета. В никакъв случай не би трябвало да се дава и аспирин – той е изцяло неразрешен за деца под 12 година възраст. Най-безопасни за дребните човечета са медикаментите на основата на ибупрофен, само че и тях прибягвайте единствено, когато е извънредно неотложно.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР