Когато Уолбър Родригес е арестуван една сутрин през май, той

...
Когато Уолбър Родригес е арестуван една сутрин през май, той
Коментари Харесай

Как салвадорците отвръщат на удара на „най-готиния диктатор в света“

Когато Уолбър Родригес е задържан една заран през май, той е единствено на две минути от вкъщи си в Сисигуайо, Ел Салвадор.   Уолбър и брачната половинка му Естефани са работили през нощта във фабрика за скариди и по-късно са взели със фамилния мотоциклет 6-годишната си щерка Мишел, която е била на посетители при родственици.    Напът за дома Уолбър е спрян при " Ел Сейбо " - обществено място в Сисигуайо, белязано от огромно дърво с изобилна корона, споделя Business Insider.    Преди време Сисигуайо е място, което гледа на полицията и военните като на съдружници. През 2015 година, когато бандата MS-13 нахлува в селото, с цел да вербува локални младежи, служителите на реда се нахвърлят грубо върху членовете ѝ, убивайки някои от тях.    Тогава Уолбър и съседите му събират пари за построяването на нов полицейски сектор. 7 години по-късно той е задържан. Сестрата, майката и бащата на Уолбър идват при " Ел Сейбо ", пробвайки се да вразумят офицера. Те не схващат за какво Уолбър е с белезници.   " Вижте ", споделя офицерът, който води Уолбър Родригес, вдигайки ръка към небето, " това идва от горната страна. "   Няколко дни след ареста му, семейство Родригес научава, че той е упрекнат в принадлежност към MS-13.   Сцени като тази се разиграват от ден на ден в Ел Салвадор от март насам, когато президентът Найиб Букеле разгласи „ изключително състояние “, с цел да се оправи с MS-13 и две разклонения на конкурентната тайфа Barrio 18, трансформирали страната в едно от най-насилствените места в света, където не се води война, отбелязва Business Insider.   Заповедта трябваше да бъде краткотрайна, с дълготрайност 30 дни, само че администрацията на Букеле я възобнови девет пъти. Повече от 60 000 души, най-вече мъже в трудоспособна възраст, бяха задържани, до момента в който на знаците по пътищата бяха поставяни изображения на тежко въоръжени служители на реда, които прочистват страната от „ терористи “.

„ Най-готиният деспот в света “   Още преди управляващите да оковат десетки хиляди единствено за няколко седмици, пандизите в Ел Салвадор са пренаселени и обхванати от заболявания. Сега страната оглавява листата на страните с най-голям % от популацията зад решетките, съгласно World Prison Brief - отличие, което преди този момент принадлежеше на Съединени американски щати.   Предполагаемите цели, MS-13 и Barrio 18, стартират активността си в Лос Анджелис в края на ХХ век и идват в Ел Салвадор посредством членове на бандата, депортирани от Съединени американски щати. През 2018 година тогавашният президент Доналд Тръмп сподели във връзка MS-13, че Съединени американски щати са разрешили на „ животни “ да минават в страната за да оправдае драконовските си имиграционни политики. Междувременно в Ел Салвадор бандите се трансформират в едни от най-големите работодатели в страната и затвърждават властта си посредством подмолни покупко-продажби с определени водачи.   Това наподобява е траяло при Букеле, някогашен изпълнителен шеф на фамилна компания за връзки с обществеността, който беше определен за президент през 2019 година (и който отвън Ел Салвадор е най-известен с приемането на биткойна като национална валута).   Миналата година Министерството на финансите на Съединени американски щати глоби двама високопоставени чиновници от администрацията на Букеле за подписване на договорка с бандите в подмяна на поддръжка за междинните избори през 2021 година – на които партията Нови хрумвания на Букеле завоюва супермнозинство – и осъществяване на по-малко убийства.

Извънредното състояние бе предшествано от отблъскващ уикенд, в който бандите убиха близо 90 души. Твърди се, че това също е артикул на тази договорка: салвадорски публицисти от проверяващия новинарски издател El Faro оповестиха, че кървавата баня е отмъщение на MS-13 поради неуспех в съглашението.   Сътрудничеството не свършва дотук. По-рано тази година, когато федералният съд на Съединени американски щати в Източния окръг на Ню Йорк изиска изгонването на управлението на MS-13, с цел да бъдат изправени пред съда по обвинявания в тероризъм, съдиите, съдружници на Букеле, блокираха някои от екстрадициите. След това администрацията освободи от пандиза един от търсените водачи на бандитите, а върховен чиновник му оказа помощ да избяга в Гватемала, написа още Insider.   Администрацията на Букеле отхвърля всичко това и към този момент нещата наподобява вървят по неговия проект. Също като в Съединени американски щати, обществото е подтикнато да има вяра, че всеки, атакуван от полицият,а е отговорен, до момента в който не бъде потвърдена невинността му, разяснява изданието. Проучване на Галъп, оповестено през октомври, записва 86% публично утвърждение за Букеле.   Мълвата гласи, че въпреки локалните гангстерски клики да са утихнали, те към момента са там - крият се с цялостното познание на полицията, чийто фокус е другаде. Според пасионистките обществени служби близо 40% от убийствата в Ел Салвадор от началото на изключителното състояние са осъществени от полицията.   Междувременно администрацията непрестанно понижава публичния достъп до информация за това кого арестуват и за какво. Журналистите на El Faro се снабдяват с документи, включващи 690 ареста сред март и април, и откриват, че в преобладаващата си част полицията употребява критерии като „ наподобява недоверчив “ или „ държа се нервно “, с цел да оправдае арестите. Букеле, от своя страна, нехайно загатна, че може да има „ един % неточност “ по време на акциите.   „ Този път те няма да излязат “, написа той в Twitter по отношение на изключителното състояние и арестуваните в средата на април. Администрацията построява нов затвор, който съгласно Букеле ще приюти 40 000 „ терористи “, които „ ще бъдат откъснати от външния свят “.   Но под терористи президентът наподобява има поради и хора като Уолбър.

Getty Images
  " Докато можем да ги прегърнем "   Когато вярата на семейство Родригес за неговото освобождение се изпарява, те откриват, че не са сами. Навсякъде към тях в Сисигуайо и в целия район Бахо Лемпа са задържани хора без приемливо пояснение. Синовете на двама братовчеди от прилежаща общественост са измежду първите отведени - поставят им белезници, до момента в който пият бира след футболен мач. Друг комшия е задържан, макар безупречното си полицейско досие. Той е арестуван, до момента в който носи едногодишното си дете.   Жителите на Бахо Лемпа, наранени от арестите на свои близки, стартират да се събират всяка седмица в център, в който да споделят историите си. Съпругата на Уолбър дружно със сестра му и родителите му са измежду най-новите членове на групата, учредена през април от пасторите Роси Ирахета Маринеро и Хосе Салвадор Руис. Никой от роднините им не е бил арестуван, само че те вземат решение да работят от взаимност към другите фамилии.    В първите дни те откриват, че даже най-безстрашните правозащитни организации одобряват с принуда концепцията да оказват помощ на по този начин наречените „ терористи “. Все отново няколко организации, измежду които Cristosal и Феминисткият колектив в Сан Салвадор, се засилват и посредством тях групата към този момент е подала 111 желае за habeas corpus - законово условие прокурорите да показват своите доказателства против арестувано лице.   „ Семействата имат вяра, че техните близки са към момента живи, само че не са сигурни в това “, споделят създателите на групата за взаимопомощ, на чийто уебсайт са оповестени фотоси на затворените родственици на членовете ѝ. Те имат и своя ария - „ Докато можем да ги прегърнем “ - която отразява страданията и настояванията им.

Getty Images

 На лагер до пандиза   Уолбър Родригес и доста други от неговия край се озовават в затвор, импровизирано прочут като Мариона.   При изключителното състояние пандизите са запечатани. Дори юристите не могат да влязат, с цел да открият по какъв начин са пандизчиите или дали въобще са живи.   В същото време в Ел Салвадор фамилиите би трябвало да оказват помощ за изхранването и обличането на своите лишени от независимост родственици.    Въпреки че страната обезпечава храна на пандизчиите, Букеле е лимитирал храната за мъжете до две нищожни чинии дневно като наказване. За да оставят спомагателна храна и други неща от първа нужда или да изтръгнат парченце информация от бюрократ на входа на пандиза, фамилията на Уобър и други хора от Сисигуайо, най-вече дами, нямат различен избор, с изключение на да лагеруват към Мариона.   Дни наред дамите чакат пред пандизите, споделяйки храна и спонтанни картонени матраци. Всяка от тя е взела заем, с цел да си разреши множеството разноски след ареста на близкия си, а някои са изгубили работата си, поради извънредно многото дни в очакване. Носят се клюки, че служители на реда оферират договорка - свободата на съпрузите им против секс или пари.   На този декор има към един публичен бранител на всеки 200 задържани. Първоначалните чувания включват към 500 обвинени по едно и също време, като Букеле предизвести, че ще следи съдиите за „ фаворизиране на нарушители “.   Ако някои имена изчезнат от регистъра на арестуваните, това може да значи, че са били преместени в различен затвор или в болница. Или в моргата.    Големите вестници в страната разгласяват постоянни репортажи за фамилии, на които безогледно са предадени безжизнените тела на околните им. Съобщава се за това по какъв начин пандизчиите са карани да тичат боси в кръг с часове. Когато един мъж пада от безсилие, защитата му чупи ребрата и той умира осем дни по-късно.   Това са вести, поради които фамилиите живеят в смут.  „ Отново се опасяваме един от различен “   Сисигуайо се намира в плодородна котловина, през която река Лемпа прави последното си пътешестване преди да се влее в Тихия океан. Въздухът има солен и компактен усет, напомнящ за мангровите гори и океана оттатък тях.    Едноетажните домове, боядисани в тропическо зелено и синьо, са заобиколени от въжета с проснати на тях изпрани облекла и палми.   Напечен от слънцето черен път свързва Сисигуайо с най-близката автомагистрала и по него жителите пътуват с колела или мотоциклети, подминавайки кравите, конете и кучетата, които се мотаят в близост.   Всяка година към ноември дъждовният сезон оставя след себе си дълбоки дупки, тъй че всяко семейство дава част от парите, които може да отдели, с цел да подкрепи зареждането на строителната техника, наета от кметството за подсилване на пътя.   Повечето младежи работят във ферми за скариди, където доста от промените са нощни, започвайки към 3 сутринта. Работниците се прибират вкъщи за закуска към девет и се насочат към втора работа, като сезонно земеделие или зидарство. Това е живот с малко сън и тежък физически труд.   Тук, както на всички места другаде, изключителното състояние има икономическа и човешка цена. Повече от дузина мъже от един от кооперативите за скариди са хванати в границите на репресиите и това, което нормално се създава за две седмици, в този момент лишава два или три месеца.

Getty Images

  Извънредното състояние „ има човешка цена, която към момента не можем да проумеем изцяло “, сподели Ноа Бълок, изпълнителен шеф на правозащитната организация Cristosal, представен от Insider. „ Житейските планове, изграждани от няколко генерации, ненадейно са парализирани и рухнали ”. По думите му загубата на доходи върви и с големи разноски - това е обществената цена на стигматизирането на хората като „ терористи “.   Администрацията обаче е индиферентна по отношение на количеството изпратени по пандизите хора. „ В една война постоянно има жертви “, сподели вицепрезидентът Феликс Улоа.   Последният път, когато силите за държавна сигурност са се насочвали към хората от Бахо Лемпа всеобщо и без пояснение, е в разгара на революция.   От края на 1979 година до 1992 година подкрепяни от Съединени американски щати държавни сили се сблъскват с ляво партизанско придвижване. Повече от 75 000 салвадорци умират, а хиляди други изчезват. Организация на обединените нации по-късно открива, че 85% от военните отвличания, изтезания и убийства са осъществени от държавните сили.   Родителите на Уолбър са измежду тези, които са се били на страната на партизаните. През 1992 година, когато захвърлят пушките след мирни договаряния с посредничеството на Организация на обединените нации, им е дадена земя като метод да се върнат към цивилния живот. Така те и други фамилии се заселват в Сисигуайо с неговите богати крайбрежни региони, великодушни за лов на риба и земеделие.   За майката на Уолбър безсмисленият му арест й припомня за спонсорираните от страната отвличания, които я карат да хване оръжието. „ Това най-вече боли “, споделя тя за Insider. “Сега още веднъж се опасяваме един от различен. ”

Биткойн и Сърф Сити   Целевата публика на Букеле са биткойн запалянковци и интернационалните сърфисти.    В чужбина Букеле е прочут най-много с две неща. Първо, със известието си на конференцията Bitcoin 2021 в Маями, че неговото държавно управление ще „ тласне човечеството най-малко малко в вярната посока “, като одобри биткойна като национална валута.    Според данни на Bloomberg обаче, до юни 2022 година крипто хазартът на Букеле е коствал на Ел Салвадор близо 56 милиона $. Второ, с самодейността си „ Surf City “ по тихоокеанското крайбрежие на Ел Салвадор, където непрекъснатите талази вършат страната една от най-хубавите дестинации за сърф.   В месеца, в който хиляди салвадорци бяха задържани и затворени, “Сърф Сити ” беше хазаин на шампионата Пунта Рока.    Оператори разясниха тогава, че не могат да снимат сърфистите без еднообразен мъж с пушка да влезе в кадър. А след очевидния неуспех на договарянията сред администрацията и MS-13, бандите оставиха известие за Букеле под формата на обезобразен мъртвец на автомагистралата, която свързва плажовете със столицата.   Местните поданици, които на доктрина могат да се възползват от “Сърф Сити ”, са песимистично настроени.    Обещаните инфраструктурни усъвършенствания, като пречиствателна станция за отпадъчни води, тъй че предприятията да не разчитат на бутилирана вода, към момента не са приключени. Междувременно на пазара на крипто запалянковци се оферират нови първокласни жилища с базова цена от 400 000 $, предизвиквайки терзания, че несъразмерното застрояване ще задуши естествената хубост на региона и ще остави всички без работа.   Изглежда посредством Сърф Сити Букеле ускорява позицията си измежду шепа “елитни ” кръгове, до момента в който губи легитимност другаде.   Букеле " желае да разпространява страната като място, което други хора могат да купят ", споделя още шефът на Cristosal Ноа Бълок пред Insider. „ Но какъв е проектът му за мъжа на междинна възраст, който през целия си живот е продавал кокосови орехи в Пунта Рока? ”


Getty Images

Татко не работи, нали?   Когато Уолбър e задържан, жена му Естефани споделя на 6-годишната им щерка, че той е отвън града по работа. Когато отпътува със сестра му към лагера до пандиза, тя споделя на детето си, че отива да учи. В един миг обаче дребната притиска майка си в ъгъла с думите: „ Татко не работи, нали? “   На шест години тя схваща, че животът ѝ е построен върху плаващи пясъци – татко в пандиза и майка, която се пробва да скрие истината.    " Никой различен няма да го отбрани с изключение на нас "   Членовете на центъра за взаимопомощ, където фамилиите на задържаните се събират всяка седмица, стартират да се питат коя е вярната стъпка.    Извънредното състояние разрешава на полицията да задържа всеки по каквато и да е причина. Ако стартират да стачкуват и се озоват в пандиза дружно с околните си, кой ще ги пази тогава? Освен това схващат, че пазачите в пандизите отмъщават на пандизчии, чиито фамилии основават проблеми в лагерите в близост.    Така в историята влиза 28-годишната сестра на Уолбър Гленда, която подвига ръка и споделя:    „ Може да нямам вашия житейски опит. Не съм претърпяла войната, биейки се в планините като доста от вас. Но в случай че страната желае да убие брат ми, тя ще го направи, без значение дали приказвам, или не. Ще затвори и мен, без значение дали приказвам, или не. Никой различен няма да го отбрани с изключение на нас. ”   Президентът желае Ел Салвадор да наподобява като страната на чудесата, като че ли всичко е Surf City, споделя още тя – само че светът би трябвало да знае какво в действителност се случва тук.   Групата в последна сметка взема решение, че Гленда е права. И че е време да излязат на улицата. Стотици фамилии в цялата страна също са подготвени за протестен марш в Сан Салвадор. Те стартират постоянно да се причисляват към останалите в столицата, с цел да стачкуват и да приказват пред медиите, като в същото време не престават да насочат своите петиции.   Междувременно не престават да сънуват задържаните си близки. И да се будят в продължаващ призрачен сън. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР