Какво ще спечелим, като погасим бърз кредит предсрочно?

...
Когато теглим банков заем или бърз кредит по принцип имаме
Коментари Харесай

Когато теглим банков заем или бърз кредит по принцип имаме нужда от финансиране и точно в този момент не мислим за това дали ще изплащаме кредита до края или ще можем да го погасим предсрочно. Най-вероятно финансовото ни състояние към момента на кандидатстване за кредита не е най-доброто. Но с течение на времето, в хода на връщането му, може да се окаже, че сме сменили работата си с по-добре платена или сме наследили голяма сума пари или друго. Не обичаме да живеем с дългове, защото те натоварват не само джоба ни, но и психиката. Тогава си задаваме въпроса какво ще спечелим, ако изплатим задълженията си предсрочно. Ще бъде ли полезно решение?

Какво определя дали ще спечелим от предсрочното погасяване на заема?

По-голямата разполагаема сума пари в брой винаги ни насърчава да обмислим предсрочно погасяване на заема. А всъщност дали ще спечелим от това и колко зависи от вида на кредита и от подписания договор с банковата или небанковата кредитна институция. Споразуменията могат да изглеждат различно в случай на бърз кредит и различно в случай на ипотечен кредит, който обикновено има отделни разпоредби в договора относно предсрочното погасяване. В този случай може да се окаже, че ще ни бъде начислена договорна неустойка или допълнителна лихва.

Ще направим ли допълнителни разходи при предсрочно погасяване на бърз кредит? Повечето кредитори имат такса за предсрочно погасяване по своите кредити. В зависимост от това на какъв етап от обслужването на кредита сме, може да се окаже, че кредитът ще е по-евтин, отколкото ако е бил погасен по погасителен график. Ако ни остават малко вноски, може и да не е изгодно да погасим предсрочно, с оглед на това и че ще можем да си ползваме със заделените пари свободно.

На първо място, добро изчисление

Преди да предприемем погасяване трябва да направим нужните изчисления. Ако сумата, с която разполагаме няма да може да покрие цялата остатъчна стойност по бързия кредит, може да се възползваме от частично предсрочно погасяване. В този случай ние намаляваме, както показва и името частично остатъчното задължение, като или намаляваме броя на вноските или техния размер.

При пълно предсрочно погасяване трябва да разполагаме със сумата за цялото остатъчно задължение.

Независимо на кой от двата варианта се спрем е важно да калкулираме в цената и комисионните и таксите, които трябва да заплатим за предсрочното погасяване.

Наистина ли ще спечелим нещо, като изплатим бързия кредит предсрочно?

Ако се окаже, че всъщност предсрочното погасяване на заема е по-изгодно, тогава трябва да се възползваме от подобни възможности. Друг много важен фактор е, че изплащайки предсрочно какъвто и да е кредит, ще подобрим кредитната си история, а оттам ще повишим и кредитоспособността си. Както банките, така и надеждните небанкови компании, които проверяват своите клиенти в централния кредитен регистър (ЦКР), гледат на клиентите с много по-благосклонен поглед, когато те изплащат задълженията си редовно, навреме и предсрочно. Надежден човек за банката и небанковите институции е такъв, който първо мисли за изплащане на задълженията си, а не за потребление. Ето защо, ако искаме да използваме друг заем в бъдеще, предсрочното погасяване със сигурност ще работи в наша полза. Затова след внимателна проверка дали предсрочното погасяване в конкретната ситуация ще си струва, си заслужава да се опитате да изплатите по-рано.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР