Когато става въпрос за животинска бързина, в съзнанието ни обикновено

...
Когато става въпрос за животинска бързина, в съзнанието ни обикновено
Коментари Харесай

Учени откриха най-бързото създание на планетата

Когато става въпрос за животинска експедитивност , в съзнанието ни нормално изниква обликът на гепарда . Учени от Джорджийския софтуерен институт обаче считат, че са разкрили най-бързото творение на планетата, което в същото време е невъобразимо малко . Въпросното създание се назовава Spirostomum ambiguum и спада към едноклетъчните ресничести протисти, написа Слаш гиър.
& World's fastest creature may also be one of the smallest —Researchers are studying Spirostomum ambiguum, a tiny single-celled protozoan that achieves blazing-fast acceleration while contracting its worm-like body:
— Karla Segura Ch. (@CRKARLA)

Създанието с червееподобно тяло населява езера и дребни водоеми. Spirostomum ambiguum се придвижва благодарение на дребните ресни по тялото си. Невероятната му експедитивност се демонстрира, когато съществото бъде " смутено " и се свие. Въпросният ресничест протист е кадърен да съкрати тялото си с 60 % единствено за няколко милисекунди. Това му разрешава от 4-милиметрова " плоска панделка " да придобие формата на дребна футболна топка.

Тайната на удивителната му скорост занапред следва да бъде разгадана. Отговорът на загадката може да докара до нови разработки в региона на нанотехнологията и роботиката. Следващата цел на учените е да основат компютърен модел на придвижването на Spirostomum ambiguum, в който ще залегне всяко едно " занятие " на едноклетъчния организъм.
Ik heb een video toegevoegd aan een -afspeellijst: Spirostomum ambiguum
— Martin Stevens (@wolverlei) Една от дилемите на експертите е да схванат по какъв начин дребното творение съумява да преодолее рестриктивните мерки на енергийната компактност.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР